Gündem Kuvâ-yi Milliye döneminin izleri, 33 yıldır bu müzede sergileniyor

Kuvâ-yi Milliye döneminin izleri, 33 yıldır bu müzede sergileniyor

09.04.2022 - 12:10 | Son Güncellenme:

Sakarya’nın Geyve ilçesinde uzun süre belediye binası olarak kullanıldıktan sonra Sakarya Valiliği'nin destekleriyle 30 Ekim 1989 tarihinde müze haline getirilerek ziyarete açılan yapı, Kuvâ-yi Milliye döneminin izlerini 33 yıldır sergiliyor.

Kuvâ-yi Milliye döneminin izleri, 33 yıldır bu müzede sergileniyor

Geyve ilçesi Ali Fuat Paşa Mahallesi’nde 1956 yılında tek katlı olarak inşa edilen yapı, uzun süre belediye binası olarak kullanıldıktan sonra, 1983 yılında ikinci kat yapılarak, Sakarya Valiliği'nin destekleriyle, 30 Ekim 1989 tarihinde müze olarak ziyarete açıldı.

Haberin Devamı

Kurtuluş savaşı komutanlarından Ali Fuat Cebesoy ve Kuvâ-yi Milliye dönemine ait eşyaların sergilendiği müzenin alt katında bir salonun çevresinde altı oda yer alırken, bir oda sergi salonu olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Kurtuluş savaşına katılmış kişilerin fotoğrafları, Sivas Kongresi, Amasya Protokolü ve Erzurum kongrelerinin kararları, Atatürk'e ait el yazması olan 10. Yıl Nutkunun fotokopilerinin yer aldığı müzede Kuvâ-yi Milliye zamanına ait haritalar ve fotoğraflar sergileniyor.