Gündem Leonardo DiCaprio kimdir?

Leonardo DiCaprio kimdir?

29.02.2016 - 20:48 | Son Güncellenme:

Leonardo DiCaprio Oscar ödülünü kaptı. Leonardo DiCaprio'ya beşinci kez aday gösterildiği en iyi erkek oyuncu dalında Oscar'ı getirdi, fakat oyuncu hakkında hala çok az şey biliniyor. Peki Leonardo DiCaprio kimdir? İşte detaylar..

Leonardo DiCaprio kimdir

Yönetmen Agnieszka Holland, DiCaprio ile yirmi yılı aşkın bir zaman önce şair Arthur Rimbaud ile yazar Paul Verlaine'in ilişkisini konu alan, Türkçe'ye Tutkunun Şairleri olarak çevrilen Total Eclipse'i çekerken tanışmıştı. Aktörün doğal yeteneğinin daha o zaman belli olduğunu söylüyor.
Senaryosunu Christopher Hampton'un yazdığı oyuna dayanan Total Eclipse'in hikayesi 19. yüzyıl Fransasında geçer.

Haberin Devamı

DiCaprio Total Eclipse'deki Rimbaud rolüyle oyun gücünü göstermişti
Yazar Verlaine kendisinden on yaş küçük şair Rimbaud'ya körkütük aşıktır.
Bu iki ünlü Fransız edebiyatçı arasında, duygusal bağımlılık, cinsellik ve edebi hırsların içiçe geçtiği karmaşık bir aşk hikayesidir bu.
River Phoenix ölünce...


Rimbaud rolünü aslında River Phoenix'in oynaması düşünülmüştü. Fakat o 23 yaşında ölünce o sırada projeye dahil olan Polonya asıllı yönetmen Holland, Phoenix'in yerini DiCaprio'nun almasını istedi.


Yönetmen Holland bu seçimi nasıl yaptığını da şöyle anlatıyor:
"Bir gün kitapçıya gittiğimde, üzerinde Rimbaud resmi olan bir tişört buldum. Bu tişörtün üzerindeki Rimbaud aynı Leonardo'ya benziyordu. O zaman Leonardo'nun menajerini aramaya karar verdim. İlişkimiz böyle başladı."

Haberin Devamı


Bir Rimbaud hayranı olan babası George'un da etkisiyle DiCaprio bu rolü kabul etti. Yönetmen Holland, aynı zamanda onun hep cesur rolleri seçen, meraklı ve yeni şeyler denemek isteyen biri olduğunu da söylüyor.


Çok genç yaşta zor bir rol
Fakat, Leonardo Amerikan gençliği arasında yıldızı parlamış henüz 19 yaşında, deneyimsiz bir oyuncuydu. Senaryonun karmaşıklığı ve duygu yoğunluğunun, Rimbaud ile Verlaine arasındaki ateşli sevişme sahnelerinin altından kalkabilecek miydi?

Yönetmen Holland, bu sorunun cevabının "evet" olduğunu çok geçmeden anlayacaktı: "Birlikte çalıştığım en olgun aktörler arasında olduğunu söyleyebilirim. Genç oluşu daha ziyade film seti dışındaki davranışlarında kendisini gösteriyordu. İnsanlarla kafa buluyor, yemek konusunda nazlanıyordu mesela. Ama oyuncu olarak hiç acemi biriyle çalıştığım hissine kapılmadım."


Peki yönetmen Holland Rimbaud'ya benzerliği dışında ne görmüştü DiCaprio'da, bu riski nasıl göze almıştı? Şöyle yanıtlıyor:
"Daha önce This Boy's Life (Bu Çocuğun Hayatı) filminde Robert De Niro ile ve 1993'de What's Eating Gilbert Grape'de (Gilbert'in Hayalleri) çıkardığı oyunları izlemiştim. Yetenekli olduğu açıktı. River Phoenix öldükten sonra Leonardo'nun en büyüleyici genç aktör olduğu açıktı. O olmasaydı bu filmi yapamazdım."

Haberin Devamı

DiCaprio Total Eclipse filminin başında 16 yaşındaki Rimbaud'yu başarıyla canlandırıyor sonra film boyunca yaşı ilerliyordu.


'Sanki oynadığı karakter oluyor'
Yönetmen Holland yakın zamanda filmi bir grup öğrenciye gösterdiğini, DiCaprio'nun oradaki performansını yıllar sonra kendisinin de bir kez daha hayranlıkla izlediğini anlatıyor.


Holland, "Bugün eşcinsel aşk hikayeleri daha popüler. Fakat biz bu filmi çektiğimiz sırada, Kaliforniya'da büyümüş bir oğlan çocuğu için bunun zor bir rol olacağını biliyordum. Ama Leonardo ile konuştuğumda derin bir algı ve hayal gücü olduğunu farkettim. Rolüne girdiğinde bir tür medyum gibi oluyor. Sanki oynadığı karakter onun bedenine girmiş gibi oluyor" diyor.
Yönetmene göre DiCaprio rolüne klasik Amerikan oyunculuğunun, canlandırdığı karakterin iç dünyasını kendi deneyiminden hareketle yaratma yöntemini kullanmıyor.

"Fakat, seyreden herkesi, hatta yönetmeni şaşkınlık içinde bırakan başka bir şey yapıyor. Sahne sahne baktığınızda, onun, oynadığı karakterin kendisi haline geldiğini görüyorsunuz" diye tarif ediyor DiCaprio'nun oyunculuğunu.
'Tek sıkıcı film yapmadı'

Haberin Devamı


New York dergisinin Hollywood haberlerini yapan Stacey Wilson Hunt, DiCaprio'nun bu yıl en iyi erkek oyuncu ödülünü alacağını herkesin tahmin etmiş olmasının, sadece Revenant filmindeki rolüyle açıklanamayacağını söylüyor.
"Revenant iyi bir film. Fakat, Hollywood'da Leo'nun bu ödülü almasının uzun süredir geciktiği hissi vardı. Son on yıl içinde tek bir kötü ya da sıkıcı film yapmadı. Bunu Tom Hanks, Tom Cruise ya da Will Smith için söyleyemezsiniz mesela. Bir de insanlar Leo'yu seviyor ve Hollywood'da bu kimin kazanacağını belirleyen önemli bir faktördür."


"Leo ayrıca gizemli biri ve insanlar gizemli şeyleri seviyor. Hep de öyle kalacak bence. Nasıl başardıysa, süper modellerle sağda solda görünmesine rağmen özel hayatının gizliliğini büyük ölçüde korumayı başardı. Bir de son yıllarda çevre aktivistliğine soyundu. Bu yönü bir şovdan ibaret değil. Çevre örgütlerine milyonlarca dolar yardım yaptı. Herşeyi reklam için kullanmadı. Bunlar da izleyicilerin beğendiği şeyler."

Haberin Devamı

Leonardo DiCaprio Kimdir?

11 Kasım 1974 Hollywood Kalifornia doğumludur. Kariyer hayatında beşinci kez Akademi Ödüllerine aday gösterilmiştir.

Çizgi roman dağıtıcı İtalyan kökenli bir babanın ve Alman asıllı avukat bir annenin oğludur. Daha 3 aşındayken çok sevdiği çocuk programına çıkmıştır.

Kariyeri

İlk oyunculuk deneyimini 1989 yılında çekilen Parenthood isimli TV dizisinde yaşamıştır. Ardından Santa Barbara dizisinde Mason Capwell karakteri ile ikinci kez profesyonel oyunculuk yapan Leonardo kariyerine Growing Pains dizisi ile devam etmiştir.

Başarılı oyuncunun ilk sinema filmi 1991 yılında gösterime giren Critters 3’tür. Daha sonra 1993 yılında dünyaca ünlü Robert De Niro ve Ellen Barkin ile This Boy’s Life isimli filmde oynamıştır.

Yine aynı yıl çekilen What’s Eating Gilbert Grape filminde özürlü bir genci canlandıran Leonardo Di Caprio, daha 19 yaşındayken ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ kategorisinde Oscar ödülüne aday gösterilmiştir.

1995 yılında The Basketball Diaries, ardından yine aynı yıl Total Eclipse filminde rol almıştır. 1996 yılında o meşhur Romeo ve Juliet filminde Romeo karakteri ile izleyici karşısına çıkmıştır. Bu film ile Berlin Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ seçilmiştir.

1997 yılına geldiğimizde ise oyunculuk hayatında belki de en iyi proje olan Titanik filminde oynamıştır. Dünya üzerinde hiç şüphesiz en çok izlenen filmlerden bir tanesi olan Titanik, Leonardo Di Caprio’nun o yıllardan sonra ki oyunculuk hayatında önemli bir etken olmuştur.

Titanik filmi ile Altın Küre Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Titanik filminden sonra 1998 yılında The Man in the Iron Mask ve yine aynı yıl Celebrity filmilerinde oynamış, 2000 yılında The Beach, 2011 yılında Don’s Plum filmleri ile sinema severlerin karşısına çıkmıştır.

2002 yılında 10 dalda Oscar Adayı gösterilen Gangs of New York filminde rol almıştır. 2004 yılında Martin Scorsese yönetmenliğinde çekilen The Aviator filmi ile Altın Küre ödülü kazanmıştır. O yıllarda Oscar, Bafta, Screen Actors Guild gibi birçok ödüle aday gösterilmiş ancak alamamıştır.

2006 yılında yeniden Martin Scorsese filmi olan The Departed ile Screen Actors Guild, Altın Küre ve BAFTA ödüllerine aday gösterilmiştir.

Revolutionary Road, Body of Lies ve Freedom Within the Heart gibi birçok başarılı projede yer alan Leonardo Di Caprio, 2010 yılında Inception filminde Amerika Tarihinde önemli bir kişi olan ohn Edgar Hoover ( F.B.I kurucusu )'nun hayatını canlandırmıştır. Bu rolü ile En iyi erkek oyuncu dalında Golden Globe ödülüne aday gösterilmiştir.

2014 yılında oynadığı The World of the Wall Street filminde canlandırdığı rolü ile Altın Küre Ödülleri’nde ‘En İyi Müzikal Komedi Erkek Oyuncu’ seçilmiştir.

Leonardo Dicaprio Filmleri

1. Toby (This Boy's Life)

2. Arnie Grape (What's Eating Gilbert Grape)

3. Jim Carroll (The Basketball Diaries)

4. Romeo (Romeo + Juliet)

5. Jack Dawson (Titanic)

6. King Louis XIV / Philippe (The Man in the Iron Mask)

7. Richard (The Beach)

8. Amsterdam Vallon (Gangs of New York)

9. Frank Abagnale Jr. (Catch Me If You Can)

10. Howard Hughes (The Aviator)

11. Billy (The Departed)

12. Danny Archer (Blood Diamond)

13. Roger Ferris (Body of Lies)

14. Frank Wheeler (Revolutionary Road)

15. Teddy Daniels (Shutter Island)

16. Cobb (Inception)

17. J. Edgar Hoover (J. Edgar)

18. Calvin Candie (Django Unchained)

19. Jay Gatsby (The Great Gatsby)

20. Jordan Belfort (The Wolf of Wall Street)

Leonardo Dicaprio'nun aldığı ödüller

2015 - Diriliş - 73. Altın Küre Ödülleri Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

2013 – Para Avcısı 71. Altın Küre Ödülleri Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

2010 –Teen Choice Awards Shutter Island-Korku/Gerilim dalında en iyi aktör ödülü

2009 – Nickelodeon Kids Choice Awards Big Green Help-En iyi çevreci ödülü

2005 – Göklerin Hakimi - 62. Altın Küre Ödülleri Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu

1997 – Romeo ve Juliet – Berlin Film Festivali Silver Bear - En iyi oyuncu

1997 – Titanik – MTV Film Ödülleri En iyi erkek oyuncu

1993 - What's Eating Gilbert Grape - National Board of Review - En iyi yardımcı oyuncu

1993 - This Boy's Life ve What's Eating Gilbert Grape - Los Angeles Film Critics - New Generation Ödülü