Gündem ‘LGS’de tercihlerinizi tamamlayın’ uyarısı

‘LGS’de tercihlerinizi tamamlayın’ uyarısı

15.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla öğrenci alan ve yerel yerleştirmeyle kayıt yaptırılan devlet liselerine tercihler yarın sona eriyor.

‘LGS’de tercihlerinizi tamamlayın’ uyarısı

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Son gün yoğunluktan dolayı yaşanabilecek aksaklıkları da dikkate alarak öğrencilerin e-Okul üzerinden kontrollerini yaparak, tercihlerini tamamlamalarında yarar var. Bu konuda son bir uyarı:

Haberin Devamı

Sistemde tercihlerinizi kaydetmeniz yeterli değil. Tercihleri mutlaka okul müdürüne de onaylatmak gerekiyor. Eğer onaylama olmazsa tercihler geçerli sayılmıyor. O nedenle okul müdürlüğünden onaylandı mesajı aldıktan sonra tercihlerinizin bir çıktısını alıp saklayın.  

Tercih kurbanı olmayın

Öğrencilerin yerel yerleştirmeyle 5, merkezi sınavla alan okullardan 10, pansiyonlu okullardan da 5 olmak üzere 20 tercih hakkı var. 2021 LGS, son yılların en zorlu sınavıydı. O nedenle bu yıl devlet okullarının yüzdelik dilimlerinde düşüş bekleniyor. Uzmanlar, puanına göre iyi bir okula yerleşebilmek için öğrencilerin 3+4+3 kuralını uygulamaları gerektiğine dikkat çekiyor. Yani ilk 3 tercihe kendi yüzdelik diliminin 2-3 puan üzerindeki okulları, 4’üne yüzdelik dilimine eşit olanları, alttaki 3’üne de en az 5 puan düşük yüzdelik dilimdekileri yazmalılar. 

Haberin Devamı

Bilfen Eğitim Kurumları Bilişim Teknolojileri Müdürü Güray Kaymaz bu yıl sınava giren sayısının yaklaşık 434 bin kişi azaldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Okulların bir önceki yıla göre taban puan yüzdelik dilimleri açıklandığı için sınava giren öğrenci sayısındaki azalmayı dikkate alarak bir karşılaştırma ve tercih yapmak gerekir. Geçen yıl yüzde 1’lik dilime 14 bin 721 öğrenci girerken bu yıl 10 bin 385 öğrenci düşüyor. Arada 4 bin 336 fark var. Yani bu yıl yüzde 1’lik dilimde olan bir öğrenci, geçen yıla göre yüzde 0,71’lik dilimi baz alarak tercih yapabilir.”