Gündem Meclis’te yemin edip göreve başladı

Meclis’te yemin edip göreve başladı

04.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek yeni hükümet sisteminde ikinci kez görevine resmen başlamış oldu.

Meclis’te yemin edip göreve başladı

ÖNDER YILMAZ, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA, D MUSTAFA İSTEMİ, YAVUZ ÖZDEN, UĞUR YILDIRIM- Cumhurbaşkanı Erdoğan, kortej eşliğinde geldiği TBMM’nin Çankaya kapısında kendisini bekleyen vatandaşlarca gül yağmuruna tutuldu. Erdoğan’ı Meclis’e gelişinde Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli ve Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu resmi törenle karşıladı. İçtüzük gereği siyah takım elbise giyen Erdoğan, yine tüzük gereği TBMM Geçici Başkanvekili Suat Pamukçu eşliğinde, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı üyelerinin kullandığı kapıdan salona girdi. Erdoğan’ı, AK Parti ve MHP milletvekilleri ile salondaki davetliler uzun süre ayakta alkışladı. İYİ Parti milletvekilleri ise Erdoğan’ı salona ilk girişinde ayakta karşıladı ancak alkışlamadı; İYİ Partililer daha sonra yerlerine oturdu. CHP ve Yeşil Sol milletvekilleri ise hem ayağa kalkmadı hem de Erdoğan’ı alkışlamadı. CHP listelerinden seçilerek Meclis’e giren DEVA, Gelecek ve Saadet Partili milletvekilleri ise Erdoğan’ı ayakta karşılarken, alkışlamadılar.

Haberin Devamı

Meclis’te yemin edip göreve başladı

Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve eşi Reyyan Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar, kızı Esra Albayrak ile torunları yemin töreninde hazır bulundu.

Mazbata Bahçeli’den

Bahçeli, Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı seçildiğine dair mazbatasını teslim etti. Erdoğan daha sonra yemin etmek için hitabet kürsüsüne geldi. Bahçeli’nin İçtüzüğü hatırlatarak Erdoğan’ın yemininin tüm milletvekilleri tarafından ayakta dinlenmesi gerektiği uyarısına rağmen, CHP, Yeşil Sol ve İYİ Parti milletvekilleri yemini yerlerinden dinledi. AK Parti ve MHP milletvekilleri ile locadaki ailesi ve davetliler ise cumhurbaşkanının yemini boyunca ayakta kaldı. Erdoğan yemin ettikten sonra salonda bir kez daha alkış tufanı koptu. Genel Kurul Salonu ve izleyiciler locasında “bravo” ve “ıslık” sesleri yükseldi. Yeminin ardından İstiklal Marşı okundu. Erdoğan salondakilerin alkışları eşliğinde Başkanlık Divanı’nın bulunduğu bölümden yine Bahçeli ve Divan üyeleriyle tokalaşarak Genel Kurul’dan ayrıldı.

Haberin Devamı

Meclis’te yemin edip göreve başladı

Bahçeli, Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı seçildiğine dair mazbatasını teslim etti.

Yeminden sonra Anıtkabir’e ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’de yemin ederek görevine resmen başlamasının ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı ve okudu: “Aziz Atatürk, Türkiye bir seçim sürecini daha tüm dünyaya örnek gösterilebilecek rekor bir katılımla ve demokrasi şöleni havasında neticelendirdi. 14 Mayıs’ta TBMM’de görev yapacak 28. dönem milletvekillerini belirleyen milletimiz, 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turunda da şahsımıza yüzde 52,18 oy oranıyla yine büyük bir teveccüh gösterdi. Hamdolsun biz 5 sene daha ülkemize ve necip milletimize hizmet edecek olmamızın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de güven oyu aldığı bu seçimlerin, milletimizin önünde yeni bir dönemin kapılarını açtığına inanıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için canla, başla çalışmayı sürdüreceğiz. Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin yaralarını hızla sarıp söz verdiğimiz gibi depremzedelerimizi en kısa sürede yeni yuvalarına kavuşturacağız. 12. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin ebedi ve ezeli kardeşliğine sahip çıkmaya, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğiz. Rabb’im yolumuzu, bahtımızı açık etsin. Ruhun şad olsun.”

Haberin Devamı

Meclis’te yemin edip göreve başladı

Sayı tartışmasına nokta koydu

Erdoğan, 2014 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçiminde, doğrudan halk tarafından seçilen ilk ve Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olmuştu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 2018’deki seçimde bir kez daha Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Erdoğan için Yüksek Seçim Kurulu’nca hazırlanan “mazbata”da “13. Cumhurbaşkanı” ifadesi yer almıştı. Ancak AK Parti ve TBMM Başkanlığı’nın 13’üncü Cumhurbaşkanı ibaresinin doğru olmadığı yönündeki itirazı üzerine YSK, mazbakatada değişikliğe gitmişti. Erdoğan, Anıtkabir Defterine “12’inci Cumhurbaşkanı olarak” yazarak, tartışmalara noktayı koydu.