Gündem Sel Karadeniz'i yuttu! Peş peşe uyarılar geldi

Sel Karadeniz'i yuttu! Peş peşe uyarılar geldi

09.07.2023 - 12:58 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının arından sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış Zonguldak, Bartın,Karabük başta olmak üzere birçok kent vurdu. Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Karabük-Zonguldak karayolunda heyelan meydana geldi. Öte yandan Meteoroloji yarın için de 10 kentte alarm verdi. Bakan Yerlikaya ve Bakan Tunç Bartın'a gidiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün için güncel hava durumu raporunu yayımladı. 30 ilde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Uyarıların arından birçok kentten sel haberleri geldi.

Haberin Devamı

BARTIN

Bartın’da sabah saatlerinde başlayan sağanak sebebiyle 3 saatte Bartın merkezde metrekareye 69 kilogram, Amasra ilçesine 117 kilogram, Kurucaşile ilçesine 73 kilogram yağış düştü. Sağanak yağış nedeniyle Batı Karadeniz Sahil Yolu'nun Bartın-Sinop bağlantı kesiminde bulunan Karaçay Deresi taştı. Derenin taşmasıyla asfaltta hasar oluştu.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

Karaçay Deresi'nin kenarında iş makinesiı imalathanesinde mahsur kalan 3 işçi, AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Vücudunda hafif sıyrıkları oluşan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Fabrikadan çok sayıda köpek de kurtarıldı. Derenin taşması nedeniyle Karaçay piknik alanı tamamen su altında kalırken, piknik alanında bulunan köprü hasar aldı.

FABRİKADA MAHSUR KALAN 70 İŞÇİ HELİKOPTERLE KURTARILACAK

Haberin Devamı

Bartın’da Atılım Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan bir tekstil fabrikasında yaklaşık 70 işçi sel suları nedeniyle mahsur kaldı. Sahil Güvenlik Genel Komutanlığı’na bağlı helikopter kurtarma çalışmasına başladı. İşçilerden bazıları helikopterle kurtarılırken, çalışmalar devam ediyor. İş makineleriyle de bir yandan işçiler kurtarılmaya çalışılırken, bir yandan da sular tahliye ediliyor. Bartın Valisi Nurtaç Arslan da bölgede çalışmaları takip ediyor.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

VALİ ARSLAN: ÇOK ŞÜKÜR CAN KAYBIMIZ YOK

Kurtarma çalışmalarını takip eden Bartın Valisi Nurtaç Arslan, “Karaçay deremizde büyük bir yükselme oldu. Şimdi dere inmeye başladı. 3 kişiyi fabrikadan kurtardık, ambulanslara aldık. Çok şükür can kaybımız yok ”dedi.

Öte yandan Amasra ilçesine bağlı ‘Amasra Tüneli’nin girişine doğru akan su şelale görüntüsü oluşturdu. İlçeye bağlı Çakraz ve Göçkündemirci köylerinde çok sayıda ev ve tarla su altında kaldı. Göçkündemirci köyünde iş yerlerinde mahsur kalanlar iş makineleriyle kurtarıldı.

Bartın kent merkezinde Karaçay Deresi üzerinde bulunan Karadere Köprüsü'nden geçmeye çalışan bir otomobil köprünün korkuluklarına takıldı. İl genelinde çok sayıda köprünün yıkıldığı ve heyelanların yaşandığı öğrenildi.

BAKAN YERLİKAYA VE BAKAN TUNÇ BARTIN'A GİDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Başta Batı Karadeniz Bölgemiz olmak üzere sel felaketinden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç ile birlikte Bartın’a doğru karayoluyla hareket halindeyiz.

Haberin Devamı

Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde Devletimiz bütün kurumlarıyla bölgede. 23 vatandaşımız helikopter, 73 vatandaşımız ise bot ve iş makineleriyle kurtarıldı.Şu an itibarıyla şükürler olsun can kaybımız yok. Hava Kurtarma ekiplerimiz ve tüm birimlerimiz Milletimizin emrinde.

ÇOK SAYIDA İŞ YERİ SU ALTINDA KALDI

Bartın kent merkezinden geçen Bartın Irmağı'nda su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Kozcağız beldesinden ve Ulus ilçesi ile Arıt bölgelerinden gelen sel suları, kemerköprü meydanında yaklaşık 15 metre yükseldi. Bir çok işyeri, sel suları nedeniyle sular altında kaldı. Ekipler bölgede güvenlik çemberi oluşturarak, araçların ve yayaların geçişine kapattı.

KARABÜK

Yaşanan sel sonrası Karabük-Zonguldak karayolu Kayadibi ve Karakavuz köyü mevkisinde yol çöktü. Çökme nedeniyle yol çift taraflı olarak trafiğe kapatılırken, Devlet Su İşleri ile Karayolları ekipleri yolda çalışma başlattı. Karabük Valisi Fuat Gürel, heyelanın meydana geldiği yolda incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı

Vali Gürel, yaptığı açıklamada iki bölgede heyelanın yaşandığını söyledi. İki gündür bölgede çok şiddetli yağışların olduğunu aktaran Gürel, "Özelikle Zonguldak ve Bartın taraflarında yoğun yağdıktan sonra Yenice ilçemizde etkisini gösterdi. Kayadibi köyünde böyle bir sıkıntı yaşadık. İki yerde şu an karayolu selden dolayı etkilenmiş durumda. Yolumuz kapalı ama Yortan üzerinden Zonguldak trafiği çalışıyor. Şimdi öyle bir sıkıntımız kalmadı. Birkaç köyümüzde sel baskınıyla alakalı ihbarlar var. Ama Allah'a şükür hiç can kaybı yok. Bu bizim için en büyük teselli. Makina parklarımız tamamen sahada şu anda, arkadaşlarımız sahada, hepimiz görevimizin başındayız. Jandarmamız, emniyetimiz, Karayolları, Devlet Su İşleri, Özel İdaresi, diğer kurumlar herkes görevinin başında, vatandaşımızın yanındayız. İnşallah sorunsuz bir şekilde atlatacağız. Tabii gece geç saatlere kadar bu hava akımından kaynaklı bir sıkıntı var, yağış bekleniyor. Tedbirlerimizi aldık bekliyoruz. İnşallah sorunsuz bir şekilde atlatacağız" dedi.

Haberin Devamı

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

ŞEHİR MERKEZİNDE BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Düzce’de etkili olan sağanak yağış nedeniyle şehir merkezinden geçen Asar Deresi’nde su seviyesi yükseldi. Suyun yükselmesi, dere kenarında bulunan bazı yolların çökmesine neden oldu. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yolun bir bölümünü trafiğe kapatırken, şehir merkezinin en önemli geçiş köprüsü olan Şaguç Köprüsü de yaya trafiğine kapatıldı. Öte yandan polis ekipleri megafonlarla sık sık köprü üzerindeki vatandaşları uyararak, köprü ve dere kenarına yaklaşmamalarını istedi. Köprü ve dere kenarında park halindeki araçlar ise çekiciyle kaldırıldı.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

BOLU'DA SAĞANAK; ABANT YOLUNDA DERE TAŞTI

Kentte gece saatlerinde başlayan sağanak, sabah saatlerinde de etkisini sürdürdü. Bolu'nun doğa harikası Abant Gölü Milli Parkı yolundaki Kiremitli Deresi, sağanak nedeniyle taştı. Taşan sular, yolu ve tarlaları bastı. Karayolları ve İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, çalışma başlattı. Suyun tahliye edildiği yolda ekipler, sürücüleri de uyardı. Öte yandan taşan su, dere kenarındaki ekili alanlara zarar verdi.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

 

 

D100 KARAYOLU ANKARA İSTİKAMETİNE KAPANDI

Düzce’de sağanak yağış hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kaynaşlı ilçesi Şimşir mevkiinde Asar Deresi'nin taşması sebebiyle heyelan meydana geldi. Ekiplerin durumu fark etmesinin ardından D100 karayolu Ankara istikameti Üç Köprü mevkiinden trafiğe kapatıldı. DSİ ekipleri heyelan meydana gelen bölgede dolgu çalışmalarına başladı, yol çalışmaların tamamlanmasının ardından trafiğe açılacak.

ZONGULDAK

Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde üç köye ulaşım sağlanan köprü, derenin taşması sonucunda ulaşıma kapandı.

Zonguldak'ta sabah saatlerinden itibaren başlayan şiddetli yağışla birlikte derelerin debileri yükseldi. Devrek'in Çaydeğirmeni beldesinde Bük Köprüsü, derenin debisinin yükselmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Köprü sular altında kalırken, trafik durma noktasına geldi.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

KIRMIZI KOD UYARISI YAPILAN ZONGULDAK'TA İKİ BELDE SULAR ALTINDA 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD tarafından yapılan kırmızı kod uyarısı sonrası Zonguldak'ın Filyos ve Perşembe beldeleri sular altında kaldı.

Çaycuma ilçesine bağlı olan Filyos ve Perşembe beldelerinde dünden itibaren şiddetli ve yoğun yağış sonrası cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Çok sayıda binanın girişleri su ile dolarken, Filyos Çayı'nın debisi yükselmeye devam ediyor. Bölgedeki yollar ise tamamen kapanma noktasına geldi. Yaşanan su baskınında suların geliş anı ise güvenlik kameralarına yansıdı.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

EN ÇOK YAĞIŞ MİKTARI, ÇAYCUMA'YA DÜŞTÜ

Zonguldak Valiliği'nin açıklamasına göre; metrekareye düşen yağış miktarı şöyle: "Çaycuma 173,2 mm, Zonguldak merkez 159 mm, Gökçebey 147,2 mm, Devrek 130 mm, Ereğli 129,8 mm, Kozlu 113,6 mm, Alaplı 89 mm, Kilimli 87 mm."

Devrek ilçesinde de sağanak, büyük zarara neden oldu. Birçok araç, su ile kaplanan sokaklarda sürüklendi. Suyun yüksekliği giriş katlara kadar çıktı. Bölgede yağışın sürdüğü bildirildi.

DEVREK'TE AMBULANSTA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Devrek ilçesine etkili olan yoğun sağanak sebebiyle suyla kaplanan caddede bir ambulans ilerleyemedi. İlçe merkezindeki TOKİ konutlarına bir hastaya müdahale için giden ambulansın içinde mahsur kalan sağlık personelleri, itfaiye ekibi tarafından yapılan çalışma sonrası kurtarıldı.

AFAD BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 130 kilogram yağış alındığını, buna bağlı olarak bine yakın heyelan ve toprak kayması olduğunu ve 15 ile yeniden turuncu uyarı verildiğini belirterek, çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

ORDU'DA DERELER TAŞTA; KARADENİZ SAHİL YOLU TRAFİĞE KAPANDI

Meteorolojinin şiddetli yağış uyarısının ardından Ordu’da, sağanak etkili oldu. Dün akşam itibariyle başlayan yağış nedeniyle Altınordu ilçesinden geçen Bülbül Deresi’nin bazı bölümlerinde taşkın meydana geldi. Dere üzerindeki köprülerin demir korkuluklarını yıkan su, cadde ve sokakları göle çevirdi. Taşkın nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. Taşbaşı Mahallesi’ndeki kilisenin yanından geçen derede de taşkın meydana geldi. Taşkın ile gelen su Karadeniz Sahil Yolu’nu göle çevirdi. Uluslararası konuma sahip olan yol hem Ordu-Giresun hem de Ordu-Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı. Trafik, Ordu’nun üst kesiminden geçen çevre yolundan sağlanırken, Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yolu yeniden trafiğe açmak için çalışma başlattı.


Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

Öte yandan yağışın boyutu gün ağırınca ortaya çıktı. Bazı iş yerlerinin içerisinde 1 metreye yaklaşan toprak yığınları oluştu. Üst kesimlerden sel suları ile birlikte gelen toprak ve çamur cadde ve sokaklar ile iş yerlerini bastı. Belediye işçileri ve işletme sahiplerinin, iş yerlerindeki temizlik çalışması sürdürüyor. Gece boyunca devam eden yağışın durması ile ekiplerin çalışması da yoğunlaştı. Ulaşıma kapanan yolların açılması için çalışmalar sürüyor.

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

VALİ SONEL'DEN AÇIKLAMA

Ordu Valisi Tuncay Sonel, kentte etkili olan sağanak ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Altınordu ilçesine metrekareye 92 kilogram, Fatsa ilçesine 120 kilogram, Perşembe ilçesine de 130 kilogram yağış düştüğünü belirten Sonel, "Altınordu’da Bülbül Deresi taşmış, tedbir amaçlı trafikte bazı kısıtlamalara gidilmiştir. Şu an itibari ile trafikte yollarımız açıktır. Bülbül Deresi’nde de su seviyesi düşmeye başlamıştır. Altınordu merkezdeki birçok ev ve iş yerini su basmış, ekiplerimizce su tahliye işlemleri yapılmakta. Altınordu Akçatepe kırsal mahallemizde mahsur kalan Hüseyin Topuz (66) isimli vatandaşımız kolundan yaralı olarak kurtarılmıştır, Kökenli kırsal mahallemizde mahsur kalan Hacer Şensoy (73) isimli vatandaşımız ekiplerimizce kurtarılarak güvenli yere alınmıştır. Herhangi bir can kaybımız çok şükür bulunmamaktadır. Tüm ekiplerimizle birlikte 19 ilçemizde sahadayız" ifadelerini kullandı.

SAMSUN’DAN ACI HABER

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Abdal Çayı yakınlarında kaybolduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatılan zihinsel engelli kadın, ölü olarak bulundu.

KARABÜK

Karabük’te dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak taşkınlara neden oldu. Saatlerdir devam eden sağanak sonrası derelerin taşmasıyla Yenice, Yazıköy ve İncebacaklar mahallelerinde su baskınları yaşandı.

Derelerin yanında bulunan bahçeler su altında kaldı. Karabük-Yenice ve Zonguldak -Karabük kara yolunun Kalabaklı mevkisi, sel nedeniyle yolda yaşanan çökmelerin ardından ulaşıma kapatıldı. Selin vurduğu bölgelerde Karayolları, İl Özel İdare ve DSİ ekipleri çalışma başlattı.

YARINA DİKKAT! 11 KENT İÇİN TURUNCU ALARM

Artvin, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak, Bartın, Düzce

Sel Karadenizi yuttu Peş peşe uyarılar geldi

DALGALAR 3 METREYİ BULDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında etkisini gösteren şiddetli rüzgar ve yağış, Sakarya’nın denize kıyısı olan Karasu ilçesinde sahil kesimini adeta savaş alanına çevirdi. Bir cankurtaran gözetleme kulesinin yıkıldığı, şezlongların ve şemsiyelerin devrildiği sahilde, dalga boyları yaklaşık 3 buçuk metreye ulaştı.