Gündem Meteoroloji’den yeni sel uyarısı

Meteoroloji’den yeni sel uyarısı

18.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Selle boğuşan, can kaybının 18’e çıktığı Şanlıurfa ve Adıyaman’da kayıp 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Meteoroloji, deprem bölgesindeki illerde kuvvetli yağış beklendiğini belirterek, taşkın ve sele karşı önlem alınması uyarısı yaptı.

Meteoroloji’den yeni sel uyarısı

DHA, İHA  - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Şanlıurfa ve Adıyaman’da sağanak yağışın ardından meydana gelen selde 18 kişi yaşamını yitirdi. Sel felaketini yaşayan Adıyaman’da hamile Fatma Tekdal ile 1.5 yaşındaki kızı Zeynep Zümra Tekdal’ı, Şanlıurfa’da ise kayıp TIR şoförü Emin Ergün’ü arama çalışmaları dün de sürdü. Sel baskınına uğrayan kentin muhtelif bölgelerinde su tahliye ve temizlik çalışmaları da devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise yeni bir uyarı yaptı. Meteoroloji’nin son tahminlere göre bugün ve yarın deprem bölgesindeki illerde kuvvetli yağış bekleniyor. MGM’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu uyarıda bulunuldu:

Haberin Devamı

”Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzce yapılan son tahminlere göre hafta sonunda deprem bölgesindeki illerimizde yer yer kuvvetli ve şiddetli yağışlar beklenmektedir. Meydana gelebilecek taşkın, sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşlarımızın gerekli tedbirleri alarak Müdürlüğümüzce yapılacak tahmin ve uyarıları yakından takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.”

Meteoroloji’den yeni sel uyarısı

Balçık nedeniyle 2 milyon kişiye su verilemiyor

Şanlıurfa’da da 16 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin izlerinin silinmesi için 2000’i asker, 10 bin kişi ile çalışma yürütülüyor. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Abide Kavşağı’nda çalışmaların bittiğini sadece su tahliyesinin kaldığını bildirdi. Sel sularının kanallara karışması sonucu musluklardan çamur akması nedeniyle 2 milyondan fazla nüfusa sahip kentin suları kesildi. Vatandaşlara tankerlerle su verilmeye başlandı. Bölgede bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yetkili personelin yaptıkları ölçümler sonucunda tüm birimlerin değerlendirme gerçekleştirdiğini ve bu suyun şehre verildiği zaman bundan sonra çalışacak bütün sistemin minimum 6 ay çalışamaz duruma geleceğini tespit ettiklerini aktardı. Atatürk Barajı’ndan 4 milyon metreküp bir suyun neredeyse tamamının çamur olduğunu açıklayan Soylu, kapakların kapatılıp sabaha kadar bu suyun boşaltıldığını kaydetti. Soylu, “Bugün (dün hastanede yoğun bakımda olan bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Ölü sayımız 16’ya yükseldi. 16 Şanlıurfa, 2 kişi ise Adıyamanın Tut ilçesinde olmak üzere sel felaketinden toplam 18 vatandaşımız hayatını kaybetti.Allah kimseye böyle bir afet vermesin. Bir yılda yağan yağmur 1-2 gün içerisinde yağdı” dedi.

Haberin Devamı

200 araçta hasar

Şanlıurfa Müzesi’nin kapalı otoparkının suyla dolması sonucu  200 araç hasar gördü. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, otoparkta su tahliyesi yapıldığını, balçığın temizlendiğini, araçların da sahiplerine teslim edileceğini duyurdu. 

Meteoroloji’den yeni sel uyarısı

Üç bakan sahada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, selin vurduğu Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Akabe Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Üç bakan Karakoyun Deresi çevresini gezerek, bilgi aldı.

Haberin Devamı

25 km’lik alanı taradılar

Adıyaman’ın Tut ilçesinde salı gecesi başlayan şiddetli yağmurla Ömerovası Deresi taştı. Reşadiye Mahallesi’nde Tekdal ve Sarıkaya ailesinin dere kenarındaki bahçeye yerleştirdikleri konteyner, sel sularına kapıldı. Konteynerde kalan 8 kişi kendi imkânlarıyla kurtulurken, kaybolan Selma Sarıkaya ile kızı Emine’nin cansız bedenlerine ulaşıldı.2 aylık hamile Fatma Tekdal ile 1.5 yaşındaki kızı Zeynep Zümra Tekdal’a ise ulaşılamadı. Selin etkili olduğu 25 km’lik alanda arama çalışması yürüten 160 kişilik ekip, iş makinelerinin yardımıyla anne ve kızın bulunması için yoğun çaba sarf ediyor. 

Yüzme antrenörü 5 çocuğu kurtardı

Şanlıurfa’da yüzlerce ev, iş yeri ve araç hasar gördü. Süleymaniye Mahallesi’nde deprem nedeniyle çadırda kalan Suriye uyruklu Mustafa Casım, eşini ve 12 yaşındaki kızının akıntıya kapıldığını görünce suya atladı. Komşuları eşini kendisi de kızını kurtardı. Casım, kızıyla ağaca sarılarak yardım bekledi. Onları iş makinesi kurtardı. Yüzme antrenörü Resul İncik ise Karakoyun Deresi’nin taştığı Süleymaniye Mahallesi’nde 5 çocuğu yüzerek kurtardı.