Gündem ‘Savaşın da bir ahlakı vardır’

‘Savaşın da bir ahlakı vardır’

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail-Hamas çatışmasında sivillere yönelik saldırılara tepki göstererek, “Savaşın da bir ahlâkı olduğuna tarafların buna riayet etmesi gerektiğine inanıyoruz... Ancak bu ilke çok ağır bir şekilde ihlâl edilmekte” dedi.

‘Savaşın da bir ahlakı vardır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Savaşın da bir ahlâkı olduğuna, tarafların buna riayet etmesi gerektiğine inanıyoruz. İsrail ve Gazze’deki bu çatışmalarda bu ilke çok ağır bir şekilde ihlâl edilmekte” dedi. Erdoğan, AK Parti grup toplantısında özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

CEVABINI VERECEĞİZ: Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki teröristlere nefes aldırmıyoruz... Bu mücadelemizde teröristlerin yanında yer alarak bize zarar verenlere cevabımızı eninde sonunda vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın... Körfez Savaşı döneminden kalma hesaplarını Suriye’deki terör örgütüne arka çıkarak sürdürmeye çalışanların artık aklı selim politikalara döneceklerini umut ediyoruz.

KABUL ETMİYORUZ: Sivillere yönelik hiçbir eylemi, saldırıyı doğru bulmuyoruz. Savaşın da bir ahlâkı olduğuna tarafların buna riayet etmesi gerektiğine inanıyoruz. Maalesef İsrail ve Gazze’deki bu çatışmalarda bu ilke çok ağır bir şekilde ihlâl edilmekte. İsrail topraklarındaki sivillerin öldürülmesine açıkça karşı çıkıyoruz. Aynı şekilde Gazze’deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden sürekli bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini de asla kabul etmiyoruz.

Haberin Devamı

SAVAŞ DEĞİL KATLİAM: Bir şehrin suyunu, elektriğini, giriş çıkışlarını kesip, alt yapıyı çökertip, camiden kiliseye tüm ibadethaneleri, okulları yıkarak insanların en temel insani ihtiyaçlarına erişimi engellemek, sivillerin yaşadığı binaları yerle bir ederek her türlü utanç verici yöntemle yürütülen çatışma, savaş değil katliamdır.

ÖRGÜT GİBİ MUAMELE: Gazze’ye yönelik orantısız ve her türlü ahlâki değerden yoksun saldırıları dünya kamuoyunda İsrail’i hiç beklenmeyen ve istenmeyen bir konuma itebilir. Sivil yerleşimleri bombalamak, sivil insanları kasten öldürmek bölgeye insani yardım getiren araçları engellemek üstelik tüm bunları maharet gibi sunmaya kalkmak devlet değil ancak örgüt refleksi olabilir. İsrail, devlet gibi değil, örgüt gibi davranırsa sonunda örgüt gibi muamele göreceğini unutmamalıdır.

İTİDAL ÇAĞRISI: (“Tablo bu” diyerek elindeki harita ile İsrail’in toprağını nasıl büyüttüğünü göstererek) Bölgedeki etki sahibi aktörlerin sükûneti tesis etme yerine yangına adeta körükle giden kışkırtıcı tavrını esefle karşılıyoruz. ABD, Avrupa, taraflar arasında hakkaniyetli adil ve insanı dengelere dayalı tutumlu davranmaya çağırıyoruz... Tarafları itidale davet ediyoruz.

Haberin Devamı

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ: Sorunların görüşmeler yoluyla çözümünü istiyoruz. Filistin ve İsrail devlet başkanı olmak üzere 8 telefon görüşmemiz oldu. Herzog ve Abbas’a aklıselimle, devlet aklıyla, suhuletle hareket etmeleri tavsiyesinde bulundum. Rusya Devlet Başkanı Putin BM Genel Sekreteri Guterres ile bu konuyu değerlendirdik. Çatışmaların derinleşmesini ve yayılmasının önüne geçilmesi noktasında gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu ifada ettik. Türkiye olarak arabulucu ve adaletli hakemlik dahil üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.

HAYAT PAHALILIĞI: Son dönemde insanımızın canını en çok yakan konu, hiç şüphesiz hayat pahalılığıdır. Enflasyondaki yüksek oranlı artışlar, tüm dünyanın sorunudur. Enflasyonun ve yol açtığı sıkıntıların üstesinden gelecek bir program uyguluyoruz. Bu programın başarısı ancak 85 milyonun fedakârlığı ve kararlılığıyla mümkündür.

‘FIRSATÇILARA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANACAK’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısının ardından TOBB Şura Salonu’nda 26. Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi’ne katıldı. Otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarını engellemek için aldıkları tedbirlerin benzerini konut ve kira sektöründe uygulayacaklarını açıklayan Erdoğan, “Devlet-millet dayanışmasıyla bu zor günlerin üstesinden alnımızın akıyla hep beraber geleceğiz... Piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar uygulayacağız. Adil, dürüst ve makul hareket etmeyerek fırsatçılık peşinde koşanlara kesinlikle nefes aldırmayacağız. Çimento ve hazır beton sektörünü  de yakın takie aldık” dedi.

Haberin Devamı

‘İYİ PARTİ’YE ‘KAPI AÇIK’ MESAJI VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Grup Toplantısı’nda “Ülkesinin ve milletimizin bekası, istiklali ve istikbali uğrunda verdiğimiz mücadeleye katılmak isteyen herkese Cumhur İttifakı’nın kapısının tabii ortaklarımızın da rızası şartıyla açık olduğunu belirtmek istiyorum” ifadesini kullandı. Erdoğan, Meclis’ten ayrılırken basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. “Gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’na oylanacak tezkereye Cumhur İttifakı oylarının yeteceğini söyleyen Erdoğan, “Cumhur İttifakı’na yeni partilerin katılması söz konusu olur mu? Bir çağrınız oldu, bu İYİ Parti’ye mi yönelikti?” sorusu üzerine “Katılmak isteyen herkese kapımız açık. İYİ Parti de olabilir. Zaten diğerleri Cumhur İttifakı’nda belli. Ne kadar katılım güçlü olursa ülkemizin menfaatine o denli hayırlı olur” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

TELEFON TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İsrail-Filistin arasındaki gerilimin sona ermesi için telefon diplomasisi trafiğini sürdürdü.

Erdoğan, Ürdün Kralı 2’nci Abdullah, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ile ayrı ayrı görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerginliğin bölgedeki başka ülkelere de sıçramadan sonlandırılması ve adil bir barışa müzakereler yoluyla ulaşılması için Türkiye’nin samimi ve barışçıl çaba gösterdiğini, başta bölge ülkeleri olmak üzere, uluslararası camianın desteğinin beklendiğini de belirtti.

Erdoğan, sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasının kabul edilemeyeceğini ve bölge ülkelerinin çatışmaların sona ermesi için yapıcı mesajlar vermesinin önemli olduğunu da ifade etti.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​