Gündem Savcı adliyede terör şehidi

Savcı adliyede terör şehidi

01.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz, adliyedeki odasında DHKP-C’li iki kişi tarafından rehin alındı. Eylemciler Berkin’i vuran polislerin isimlerini istedi. Odadan silah sesleri gelince polis operasyon düzenledi. Vücuduna beş kurşun isabet eden Savcı Kiraz ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede şehit oldu. İki terörist ise öldürüldü.

Savcı adliyede terör şehidi

Okmeydanı’nda başına gaz bombası kapsülü isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın adliyenin altıncı katındaki odasına dün öğle saatlerinde gelen 1987 doğumlu Bahtiyar Doğruyol ile 1991 doğumlu Şafak Yayla, Kiraz’ı makamında rehin aldı. Başına silah dayadıkları savcı Kiraz’ın makam koltuğunda elleri bağlı ve ağzı bantlı bir şekilde otururken fotoğraflarını çeken DHKP-C mensubu 2 kişi, bir süre sonra bu görüntüleri bir Twitter hesabından yaymaya başladı. Görüntüler DHKP-C’nin yayın organı “halkınsesitv” adlı adreste de eylemcilerin talepleriyle birlikte yer aldı.

Haberin Devamı

Özel tim geldi
Görüntülerin sosyal medyada yayılmaya başlamasıyla birlikte hem gazeteciler hem de adliyede görevli polisler hemen savcı Kiraz’ın altıncı kattaki odasına gitti. Ancak kapı kilitliydi. Güvenlik güçlerinin kapıyı açmak için zorlaması üzerine odadan birkaç el silah sesi duyuldu. Rehin alınan savcının vurulup vurulmadığına ilişkin adliyede endişe yaratan bu gelişmenin ardından güvenlik güçleri kapıyı zorlamayı bıraktı.
Savcının hayatta olduğunun tespit edilmesinin ardından adliye adeta polis ablukasına alındı. Rehine timi, özel heraket ekipleri ve keskin nişancılar kısa sürede adliyeye ulaştı.

Yasak geldi
Öte yandan rehine krizi sürerken, Başbakanlık tarafından RTÜK Yasası’nın 7. maddesi uyarınca, Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin haberlere geçici yayın yasağı konuldu.
Bu sırada Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Twitter hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, “Biz adalet istiyoruz. Hiç kimsenin burnunun kanamasını istemiyoruz. Başka annelerin de ağlamasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Akşam operasyonu
Müzakereler akşam saatlerine kadar sürdü. Çeşitli mecralara açıklama yapan eylemciler, soruşturma dosyasını incelediklerini ve şüpheli 3 polisin adlarının açıklanması ve bu kişilerin canlı yayında suçlarını itiraf etmesi koşulunu öne sürdü. Her geçen saat durum daha da gerilirken saatler 20.27’yi gösterdiğinde adliyede patlama sesleri duyuldu. Silah sesinin duyulmasının ardından emniyet güçleri Savcı Kiraz’ın odasına operasyon düzenledi. Yaşanan çatışmada 2 örgüt üyesi ölü olarak ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre savcı Kiraz’ın odasının dışarıdan müdahalenin çok zor olduğu bir konumda bulunduğu, camdan müdahalenin imkansız bir durumda olması nedeniyle polislerin odanın duvarına dışarıdan patlayıcı yerleştirdiği öğrenildi. Eylemcilerle telefonda irtibatın sürdüğü sırada odadan gelen silah sesinin ardından patlayıcılar patladıldı ve polis içeri girdi. Eylemcilerin son açıkladığı sürenin dolmasının ardından savcı Kiraz’ı başından vurdukları belirtildi.

Haberin Devamı

Savcı adliyede terör şehidi
Başına üç kurşun
Başından 3 ve vücudunun farklı 2 yerinden vurulan Savcı Kiraz sağlık ekiplerince Florance Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye getirilişi sırasında kalp masajı yapılan Savcı Kiraz, acil ameliyata alındı ancak tüm müdahalelelere rağmen saat 21.55 sıralarında hayatını kaybetti. Eşi de aynı adliyede hakim olan savcı Kiraz’ın 2 küçük çocuğunun olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Saatler önce duyurdular

Öte yandan eylemcilerin taleplerini duyurduğu ve açıklamalarını yaptığı ‘Halkın Sesi Tv’de dakikalar önce eylem duyurusunun yapılması da dikkat çekti. Eylemcilerin 3 saat içinde gerçekleştirilmesini istedikleri talepleri şöyleydi: “Berkin Elvan’ı katleden polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları. Polislerin Halk Mahkemelerinde yargılanmaları.
Bugün kadar, Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkesin suçlamalarının kaldırılması. Üç saatin ardından güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması.”
‘Çatışırız’
Bu arada, Halkın Sesi Tv’nin Youtube’a yüklediği videoda, eylemcilerden birinin eylem anında yapılan telefon görüşmesinde şunları söylediği duyuluyor: “Şu ana kadar odaya herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Sadece dışarıya ilk seslendiğimzide kapıyı açmaya çalıştılar, zorladılar. Buradaki personel ama biz de uyarı ateşi açtık, ondan sonra geri çekildiler. Ama koridoru falan boşalttıklarını biliyoruz, ses yok şu anda. Taleplerimiz karşılanmazsa savcıyı cezalandıracağız ve çatışmaya başlayacağız. Bu arada az önce başsavcı vekiliyle konuştuk. Sezgin Tanrıkulu’na ve Ümit Kocasakal’a ulaşıldığını; gelmekte olduklarını söylediler ama tekrar dönülmedi. Eğer öyle bir şey olursa görüşmeler başlayacak ama 15:36’ya kadar o görüşmeler gerçekleşirse, talepler karşılanırsa olacak; olmazsa eylemimizi savcıyı cezalandırarak noktalayacağız ve çatışmaya başlayacğız o saatten sonra.”

Haberin Devamı

Lavrion kampına geçmek üzereyken yakalanmış

Çatışmada öldürülen iki eylemcinin Bahtiyar Doğruyol ve Şafak Yayla olduğu öğrenildi. Bahtiyar Doğruyol’un, 2012 yılında Yunanistan’daki Lavrion kampına geçmek üzereyken İstanbul’da yakalanıp tutuklandığı ileri sürüldü. Öte yandan,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılında katıldığı İstanbul Üniversitesi’nin akademik yılı açılış töreninde taleplerini dile getirmelerine izin verilmemesini protesto ederken gözaltına alınan öğrencilerden biri olan Şafak Yayla, 2011 yılında gazeteci Meryem Yıldırım’a verdiği röportajda, gözaltında polis şiddetiyle karşılaştığını, işkenceye maruz kaldığını iddia etmişti.

Haberin Devamı

Savcı adliyede terör şehidi

Geldiğinde ölmüştü

Başından 3 ve vücudunun farklı 2 yerinden vurulan Savcı Kiraz sağlık ekiplerince Florance Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı. Ameliyata alınan Savcı Kiraz tüm müdahalelelere rağmen saat 21.55 sıralarında hayatını kaybetti. Savcı Kiraz’ın şehit olduğu haberini İstanbul İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak ve İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Çavlan Çiftçi birlikte duyurdu. Çavlan, “Geldiğinde solunumu ve kalbi durmuş durumdaydı” dedi.

Dakika dakika dehşet

12:35 Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin aldıklarını duyuran DHKP-C militanları, 15.36’ya kadar talepleri yerine getirilmezse, Kiraz’ı öldüreceklerini açıkladı.
14:02 DHKP-C’ye yakınlığıyla bilinen halkinsesi.tv’de yapılan açıklamada savcıyı rehin alan grubun talepleri şu şekilde sıralandı:

Berkin Elvan’ı katleden polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları

Polislerin Halk Mahkemelerinde yargılanmaları

Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkesin suçlamalarının kaldırılması

Bu üç saatin ardından güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması

Oluşturulacak bir heyetle iletişim kurmak. Heyette bulunmasını istedikleri kişiler, Ümit Kocasakal, Sezgin Tanrıkulu, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden bir avukat, Halk Meclislerinden bir kişi
14:22 Özel harekat adliyeye girdi. Savcının rehin alındığı 6. kat kapatıldı.
14:43 DHKP-C militanları, YouTube’dan yayınladıkları sesli mesajda, “Verdiğimiz saate kadar taleplerimiz yerine getirilmezse savcı öldürülecektir. Bugüne kadar öldürülen çocukların adaleti sağlanmadı. Adaleti biz sağlayacağız” dedi.
15:05 Adliyede katlar boşaltıldı.
15:22 İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Yiğit, Kiraz’ı rehin alan kişiler ile görüşmelerin başladığını açıkladı.
15:28 Rehin olayına ilişkin haberlere yayın yasağı getirildi.
15:36 Savcıyı rehin alanların verdiği süre doldu ama bir gelişme yaşanmadı.
16:07 Adliye önünde yetkililer basın açıklaması yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, “Umarım kimsenin canı yanmadan hiçbir arkadaşımız zarar görmeden sonuçlanır. Müzakereci arkadaşlarımızın görüşmeleri sürüyor. Bize katkı veren İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal eylemcilerle görüşüyor” dedi. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı ise, “Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir” diye konuştu.
17:41 Halkinsesi.tv, DHKP-C üyelerinin son taleplerini açıklandı. Eylemciler, Berkin Elvan’ın katillerinin canlı yayında açıklanmasını istedi. Aksi takdirde savcının “cezalandırılacağı” belirtildi.
17:50 Sami Elvan, eylemcilerle telefonla görüştü. Elvan, eylemin sonlandırılmasını istedi ancak bu talep eylemciler tarafından kabul edilmedi.
20:06 Müzakereyi yürütenler adliye binası dışına çıkartıldı.
20:27 Çağlayan Adliyesi’nde patlama ve silah sesleri geldi.
20:43 Halkinsesi.tv, sosyal medyadan savcının vurulduğunu açıkladı.
20:54 Savcı Kiraz, ağır yaralı bir şekilde hastaneye kaldırıldı. Savcıyı rehin alan iki teröristin öldüğü belirtildi.
21.55 Savcı Kiraz tüm mühadahelele rağmen hayatını kaybetti.

Duruşma vardı

Savcının rehin alınmasından birkaç saat önce adliyede 51. Aslie Ceza Mahkemesi’nde Berkin Elvan için Facebook hesabından “Kafana sıkan çeviğin ellerinden öperim” diyen polis memuru Ufuk Çolak’ın yargılandığı davanın duruşması vardı. Duruşmada Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da hazır bulundu. Mahkeme sanık Ufuk Çolak’ı suç ve suçluyu övme suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme cezada iyi hal indirimi kullanarak sanığın cezasını 10 aya indirdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

‘Acımız büyük’

Sami Elvan operasyonun ardından Twitter hesabından, “Acımız çok büyük. Çok mücadele ettik artık kimsenin burnu kanamasın diye. Çok çabaladık analar ağlamasın diye. Çok üzgünüz” mesajını paylaştı.

Adliye içinde arbede: 4 gözaltı

Kanlı biten rehine olayının ardından adliye binasına girmeye çalışan ve aralarında bazı avukatların da bulunduğu bir gruba polis müdahale etti. 4 kişi gözaltına alındı. Başsavcılık tarafından adliye binası içerisinde yapılacak olan basın açıklamasına katılmak için içeriye girmek istediklerini söyleyen gruba polis izin vermedi. Bir süre polis ile grup arasında sözlü tartışma yaşandı. Daha sonra Çevik Kuvvet polisleri, aldıkları talimatla grubu dışarıya çıkardı. Yaka paça dışarı çıkarılan grup, burada bir süre polisle tartışmasını sürdürdü. Bu sırada aralarında avukatların da bulunduğu bazı kişiler polis tarafından gözaltına alınarak adliye binası içerisindeki polis merkezine götürüldü. Adliyenin özel güvenlik görevlilerinin de, polisin gözaltı işlemleri sırasında gruba müdahalede bulunması dikkat çekti.