Gündem Siyasetin iklimi de mantığı da değişti

Siyasetin iklimi de mantığı da değişti

19.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

14-28 Mayıs seçim sonuçları muhalefet cephesinde dengeleri altüst etti. Siyasetin hem iklimi hem de ittifak mantığı değişti. İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığına “koşullu” destekten söz eden İYİ Parti, Cumhur İttifakı partilerine de kapıyı açık tutuyor.

Siyasetin iklimi de mantığı da değişti

Önder Yılmaz - Yerel seçim arifesinde partiler hem kendi içlerinde değişimi tartışıyor hem de ittifaklar ekseninde siyasi konumlarını bir kez daha gözden geçiriyor. CHP’de suların durulmasını bekleyen İYİ Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti, MHP ve diğer partilerle yerel ittifak için de kapıyı açık tutuyor. 

Haberin Devamı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçime dönük “İstanbul İttifakı” çıkışı, İYİ Parti’de yakından takip ediliyor. Edinilen bilgilere göre, İYİ Parti, İmamoğlu’nun açıklamalarını CHP’deki dengeleri dikkate alarak “parti içi mesele” olarak görüyor. İmamoğlu’nun çağrısına ilişkin açıktan değerlendirme yapmayan Genel Başkan Meral Akşener ve kurmayları, ittifak konusunu ele almak için CHP içinde suların durulmasını bekliyor. Akşener’in İmamoğlu’nun İstanbul adaylığı için “daha kendi içlerinde durumlarını netleştirmiş değiller. İmamoğlu desteklediğimiz bir isim, kendisi İstanbul ittifakı için yola çıkacağını söylüyor ancak daha Genel Merkezin nasıl bir tutum alacağı belli değil. Parti kongre sürecinde. Herhangi bir değerlendirme yapmamız veya tutum almamız parti içi işlerine karışmak olur, nezaketsizlik olur” görüşünde olduğu belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Koşullu destek 

İYİ Parti, ittifak konusunda Ankara, İstanbul ve İzmir’e özel önem veriyor. Akşener’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak önerdiği İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın CHP tarafından yeniden aday gösterilmeleri halinde İYİ Parti; “aday çıkarmama, iş birliği ve destek” konusunda sıcak yaklaşım sergilemeye hazırlanıyor. Ancak bu desteğin “koşulsuz” olmayacağı ifade ediliyor. 

Bu çerçevede İYİ Parti’nin İstanbul’da en çok oy aldığı Şile, Beşiktaş, Çatalca, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Ankara’da ise Yavaş’ın etkin olduğu Beypazarı başta olmak üzere milliyetçi oyların yoğunlaştığı Gölbaşı, Polatlı, Etimesgut, Nallıhan gibi ilçeleri isteyebileceğine işaret ediliyor. 

İYİ Partili bir kurmay ise bu konuda ilginç bir çıkış yaparak, “CHP’nin ceketini koysa belediye başkanlığını alacağı bir ilçeyi, mesela Beşiktaş’ı İYİ Parti’ye vermesi gibi bir jest de olması gerekir” ifadelerini kullandı. 

‘HDP’siz alınır’ 

HDP’nin İstanbul ve Ankara’da aday çıkaracağı düşüncesinde olan İYİ Parti, CHP’nin bu kentlerde HDP ile ittifaka girmesi halinde kendi adaylarıyla yoluna devam etmeyi planlıyor. İYİ Parti, HDP’nin desteği olmadan da İstanbul’da seçimin kazanılacağına inanıyor. 

Haberin Devamı

Kapı herkese açık olacak

26 Ağustos’ta İYİ Parti’yi siyasi yelpazenin her kesiminde oy alabilecek “merkez parti” yapmak için “üçüncü yol” çıkışı yapacak olan Akşener, bu yöndeki ilk adımı yerel seçimlere dönük olarak atacak. Değişen siyaset ve ittifak iklimine paralel olarak belli seçim bölgelerinde CHP ile iş birliğine girmeyi planlayan İYİ Parti, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti ve MHP ile de yerelde birlikte hareket etmek için kapıyı açık tutacak. 2019 yılında Ahlat ve Iğdır’da HDP’nin kazanmaması için aday çıkarmayarak AK Parti’nin kazanmasına yönelik “örtülü” ittifak tavrı sergileyen İYİ Parti, bu seçimde de belli bazı bölgelerde benzer tutum sergileyecek.