Gündem Duvar caydırıyor İHA’lar görüyor

Duvar caydırıyor İHA’lar görüyor

02.11.2023 - 06:48 | Son Güncellenme:

Türk ordusu, “caydırma-görme-bulma” temelinde; beton duvar, hendek, İHA, gelişmiş kamera sistemleri, tel çit, gözetleme kulesi, radyo frekans dalgası, fiber optik kablo ve devriye sistemi ile sınırları koruyor

Duvar caydırıyor İHA’lar görüyor

COŞKUN ERGÜL Ankara - Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü Plan Harekat Koordinasyon Daire Başkanı Tuğgenaral Serkan Bircan, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplanan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Göç ve Uyum Alt Komisyonu’na, “hudut güvenliği ve hudutlarda alınan emniyet tedbirleri” ile ilgili sunum yaptı. Tuğgeneral Bircan hudut güvenliğinin birbirini takviye eden 3 kademeli tertiplenmeyle sağlandığını belirtti. Bircan özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

CAYDIRMA-GÖRME-BULMA: Hudut güvenliğinin özetini; “caydırma, görme ve bulma” olarak ifade edebiliriz. Modüler beton duvar ve hendeklerle caydırıyor, İHA’larımız ve diğer keşif gözetleme vasıtalarıyla görüyor, birliklerimizin kademeli tertiplenmesiyle buluyor ve engelliyoruz. 

Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi bileşenleri; fiziki unsurlar, elektronik unsurlar ve ilave unsurlar: 

Fiziki unsurlar; modüler beton duvar, devriye yolu, gözetleme kuleleri ve güçlendirilmiş kafes tel sistemleridir. 

Elektronik unsurlar, özellikle yerli ve milli teknolojimizin kullanıldığı kamera sistemleri, insansız hava araçları ve radar sistemlerinden oluşmaktadır. Bu sistemler gece ve gündüz hudut sorumluluk sahasında tespit, teşhis ve tanıma konusunda hudut birliklerimizin görevlerini kolaylaştırmaktadır. Bu bileşenlere ilave olarak mobil gözetleme araçları, SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ve sinyal karıştırıcı cihazlarla hudut birliklerimizin imkan ve kabiliyetleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. 

Haberin Devamı

SURİYE SINIRININ ÇOĞUNDA BETON DUVAR VAR: (Sınır Fiziki Güvenlik Sistemleri bileşenlerinin teknik özellikleri) Modüler beton duvar, her biri yerden yaklaşık 3 metre yükseklikte beton blok, onun üzerinde ilave 1 metre daha tel engel sistemi, 7 ton ağırlığında ve 30 santim kalınlığında olan modüler beton blokların birleştirilmesiyle modüler beton duvar oluşturulmaktadır. Yine, modüler beton duvarın hemen yanında 6 metre genişliğinde devriye yolu bulunmaktadır. 911 kilometrelik Suriye kara sınırımızın 837 kilometresinin tamamında modüler beton duvar inşası tamamlanmıştır. İran hududunda ise 479 kilometre olarak planlanmış, halihazırda 310 kilometrenin modüler beton duvar inşası tamamlanmıştır. 

Nehir ve çaylarda tel çit sistemi

Yüksek güvenlikli tel çit engel sistemini hududun nehir hatlarından geçtiği yerlerde kullanmaktayız. Hatay sınırında Afrin Çayı ve Asi Nehri bölgesinde ve Şırnak’ta Dicle Nehri bölgesinde yaklaşık 74 kilometre olan sınır hattımız yüksek güvenlikli tel çitle tamamlanmıştır. Yüksek güvenlikli tel çitte yine yerden 1 metre yükseklikte beton, üzerine 2 metre fens yine üzerinde 1 metre daha ilave tel üstü vaneyle alınan bir tel çit sistemidir.

Haberin Devamı

Suriye sınırının yarısında hendek var

Hendeklerle de sınırlarımızdaki tedbirleri güçlendiriyoruz, İran’da 387 kilometre planlanan hendek kazım faaliyetinin 355 kilometresi tamamlanmıştır. Suriye’de modüler beton duvara ve yüksek güvenlikli tel çite ilave olarak geri bölgelerde planlanan 657 kilometrenin 317 kilometre hendeği tamamlanmıştır.

Radyo frekans dalgasıyla tespit

Tünel arama cihazlarıyla radyo frekans dalgası yerin altına gönderilmek suretiyle, yerin yaklaşık 20 metre altında bulunan boşlukların tespit edilmesi sağlanmaktadır. Fiber optik algılama sistemiyle, birinci hat devriye yolunda toprağın yaklaşık 1 metre derinliğine gömülen fiber optik kabloyla bu bölgeye, sınır hattına yaklaşan insan yürüme, insan koşma ve araç hareketleri tespit edilebilmekte, bu bilgiler de görüntü izleme merkezlerine aktarılabilmektedir.