Gündem Son dakika: İsveç'e NATO onayı! Kritik teklif TBMM'den geçti

Son dakika: İsveç'e NATO onayı! Kritik teklif TBMM'den geçti

23.01.2024 - 18:49 | Son Güncellenme:

Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Son dakika: İsveçe NATO onayı Kritik teklif TBMMden geçti

TBMM Genel Kurulunda, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifi ile ilgili görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. Oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla teklif kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife 'ret' oyu verdi, 4 milletvekili 'çekimser' oy kullandı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ONAYI İLE RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK

CNN Türk'te Gece Görüşü programında gazeteci Hande Fırat "Cumhurbaşkanı onay süreci var. Cumhurbaşkanı onaylarsa Resmi Gazete'de yayımlanacak." bilgisini paylaştı.

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

TBMM Genel Kurulu'nda İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokole onay verilmesinin ardından Beyaz Saray kanadından konuya ilişkin ilk açıklama yapıldı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO’ya katılım başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu Başkan Biden için önemli bir öncelik oldu. Güçlü ve yetenekli bir savunma ortağı olan İsveç’in NATO üyeliği ABD'yi ve İttifakı daha güvenli ve güçlü kılacaktı" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

"TBMM’NİN İSVEÇ’İN NATO’YA KATILIMI KARARINI BÜYÜK BİR TAKDİRLE KARŞILIYORUM”

TBMM Genel Kurulu’nda İsveç’in NATO’ya katılımı için yapılan oylama ardından ABD Büyükelçisi Jeff Flake yazılı açıklama yaptı. Büyükelçi Flake, İsveç’in NATO’ya katılımının önemini vurguladığı açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bugün aldığı İsveç’in NATO’ya katılımını onaylama kararını büyük bir takdirle karşılıyorum. İsveç’in NATO’ya katılımı, bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak’ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kritik öneme sahip bir karardır. Türkiye’nin NATO İttifakı’na olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ: NATO'YA TAM ÜYE OLMAYA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımına onay vermesinin ardından İsveç Başbakanlığı ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström açıklama yaptı. İsveç Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İsveç'in NATO üyeliği lehinde oy kullanması olumlu” denildi.

Bakan Billström ise, “Türk Parlamentosunun bugün İsveç'in NATO üyeliği lehinde oy kullanması memnuniyet verici bir adım. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay belgesini imzalamasını bekliyoruz. İsveç NATO'nun güvenilir, destekleyici ve kararlı bir üyesi olacak” dedi.