Gündem Marmara’da peş peşe iki deprem! Naci Görür'den ilk açıklama: Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir

Marmara’da peş peşe iki deprem! Naci Görür'den ilk açıklama: Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir

04.12.2023 - 14:31 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede ikinci bir deprem oldu. Aynı noktada 3 dakika sonra 10.45'te 4.5 büyüklünde deprem meydana geldi. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya'da hissedilen depremlerin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den, “Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir” açıklaması geldi.

Merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. 3 dakika sonra da aynı yerde 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Haberin Devamı

AFAD sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42'de Marmara Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

'OLUMSUZ BİR DURUM YOK'

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerde şu ana kadar olumsuz bir durumun tespit edilmediği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."

Haberin Devamı

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: BU KENTİMİZİN YERİ ÇOK TEHLİKELİDİR

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. 

Prof. Dr. Naci Görür, “Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir.  Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun” ifadelerine yer verdi.

UZMAN İSİMLER 5.1'LİK DEPREM İÇİN NE DİYOR?

Uzman isimler 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken uyarılarda bulundu. CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında Kaan Temeltaş'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Öncelikle geçmiş olsun. Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir.

Hangi zemin üzerinde ve nasıl bir binada olduğunuz önemli. Uzakta olduğunuz zaman hissetmeyeceksiniz diye bir şey yok. Nitekim, çok da uzak değil. 5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş gelir. Dolayısıyla zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. Sosyal medyada bilgi kirliliği yayılıyor.

"KIRILMAYI BEKLEYEN FAYLAR VAR"

TRT'de konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Küçük ölçekli artçılar olabilir. Bunları olağan karşılamak gerekiyor. Her an 5 ve 5.5 buçuk üzerinde deprem üretmeye sahip faylar var. Kırılmayı bekleyen faylar bekler. Vatandaşlarımızın buna karşı hazırlıklı olması gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

"BU İŞİN ŞAKASI YOK"

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü: Şehirlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Bu işin şakası yok. Vatandaşlarımızın bu bilince bir an önce ulaşması gerekiyor. Bu dönüşüm acilen gerçekleşmeli. Bunları dönüştürmediğimiz sürece bizim yaptığımız şeyin bir anlamı olmuyor. Çok sayıda sensörler Marmara'nın içinde sismik hareketliliği izliyor. Topyekün bir seferberliği ihtiyaç. Marmara'nın değişik yerlerinde hissedeceğimiz depremler olabilir, faylar var. Haklımızı ve devletimize büyük görevler düşüyor.

"BÖLGEDE ÇOK SAYIDA FAY KOLU VAR"

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz de bölgede meydana gelen 5.1'lik depremle ilgili şu açıklamaları yaptı; Bu jeolojik yapıya bağlı depremler binlerce bazıları on binlerce yılda bir deprem üretir. Bu tamamen bölgenin jeolojik yapısıyla ilgili bir durum. Gemlik körfezi'nde geçmişte de depremler oldu. Bandırma'dan uzanan hat boyunca önemli depremler var. Bölgede çok sayıda fay kolu var. Bu verilen yer doğruysa burada çok uzun zamandır büyük deprem yok.

Haberin Devamı

'DEPREM KÜÇÜK OLDUĞU İÇİN SÜRESİ DE KISADIR'

CNN TÜRK'te Kaan Temeltaş'a konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal da depremin bölge için normal olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

Bu bölge için son derece normal. Gölyaka civarında çatallanır Kuzey Anadolu fayı. Güneye doğru dönen fayda 7.2’lik deprem 1953’te olmuş. Doğusu Batısı enerjiyi boşaltmış ama ortada yenin üzerinde deprem oluşturabilecek fay var. Bölge bu türden depremlere kaynaklık edecek faylar kırılmış durumda. Bir deprem bekliyoruz. 5.1’lik deprem üzülecek bir deprem değil. Yapıları depreme hazırlama konusu önemli. Kentsel dönüşüm yasası dönüştürülüyor. Hızla depremi bölgeye hazırlamak için çalışmalıyız. Deprem küçük olduğu için süresi de kısadır.

Öncü deprem nadir olan depremlerdir. İstanbul ve uzak kesimler artçıları hissetmeyecektir. Bundan sonra daha büyük deprem olacak kaygılarına yer yok. Artçılar olmaya devam etmekte 4.1’i geçmeyecektir. Bir süre daha devam eder.