Gündem Marmara'deki deprem için uyarmıştı: 4 bölgeye dikkat

Marmara'deki deprem için uyarmıştı: 4 bölgeye dikkat

04.12.2023 - 11:10 | Son Güncellenme:

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası İstanbul depremiyle ilgili 4 bölgeye dikkat çekmişti. İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'nde hissedilen depremin yaşandığı Bursa hattı ile ilgili Moriwaki uyarılarda bulunmuştu. İşte detaylar...

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerle İstanbul ve İzmir’den de hissedildi.

Haberin Devamı

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın merkez üssünü Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarında Gemlik Körfezi’nin 4,73 kilometre açığı olarak saptadığı deprem, saat 10.42’de oldu. Yerin 8,98 kilometre derinliğinde olan deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da da hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar Bursa'da sokaklara çıktı.

JAPON DEPREM UZMANI UYARMIŞTI

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temaltaş'a dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Özellikle 4. bölgeye dikkat çeken Moriwaki, yaşanacak olası depremin Bursa civarında gerçekleşebileceğini söylemişti. İşte Moriwaki'nin açıklamalarının tamamı

Deprem hareketliliği tek bir bölgede görülmüyor. Hatay, Antalya, Balıkesir... Peki birbirineden çok farklı bölgeler... Doğu'dan Batı'ya birçok depremlerin neyin habercisi?

Haberin Devamı

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temaltaş'a dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Marmaradeki deprem için uyarmıştı: 4 bölgeye dikkat

Ben 32 senedir Türkiye'de çok deprem yok diye görüyordum. Ama 3 sene önce Silivri'de yıkımlar oldu. Elazığ'da 2 kere oldu. Elazığ'dan sonra Ege taraflarına gitti. Manisa, Muğla, İzmir... Daha sonra Kahramanmaraş ve Hatay. Bu 3 senede çok hareketli.

Türkiye'de Anadolu levhası, Afrika levhası ve Arap levhası var. Bu kırmızı koyu kısım fay hattı. Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmadı, deprem yoktu. Sadece Doğu tarafları değil Ege tarafının Batı Anadolu fay hattının olduğu yerde ara ara verebilir. Bu Kuzey Anadolu fay hattının 1939 Erzincan... Doğu'dan Batı'ya sıra sıra geldi.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ARDINDAN KONYA'DA YAŞANAN DEPREMLER

Konya civarında disk az. Türkiye'nin 93 diski var. Sadece yüzde 7 Konya civarında yok diye söylüyordu. Ama bu genel olarak tamamen biriktirdiği için birazını atmaya çalışıyor. Özellikle Doğu Anadolu fay hattı.

Marmaradeki deprem için uyarmıştı: 4 bölgeye dikkat

HANGİ İLLERDE BÜYÜK DEPREM BEKLİYOR?

4 tane var. Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş'tan Hatay'a. Türkiye her zaman domino taşı gibi. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle. Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay'da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, deniz tarafı içinde.

Haberin Devamı

Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük depremler oluyorsa 1 metre, büyük depremler oluyorsa 3 metre diye söyleyebilirim. Deprem bittikten sonra biraz yukarıya gideceksiniz.

İkinci olarak; Elazığ'dan önce Bingöl. Muş, Bitlis, Va'a kadar.

Üçüncü; İzmir... Muğla'dan sonra İzmir'de deprem oldu. O depremi İzmir'in kendi fay hattı değil. Ege Denizi'ndeki adanın depremi. İzmir kendi fay hattını kırmadığı için gelebilir diye söylüyorum. Marmara'dan önce de gelebilir. Ama 7'den fazla beklemiyorum 6.5 gibi söylüyorum.

Dördüncü bölge olarak; Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var.

OLASI İSTANBUL DEPREMİNİN BOYUTU NE OLUR?

Kabaca söylüyorsak 8 tane ayrı ayrı fay hattı var. Silivri tarafı daha tehlikeli olabilir. Burada 6.8 olabilir. Bir kaç tane de 7 olabilir. Çok az ihtimal ama tamamen bir kerede kırıyorsa, bu en kötü senaryo, Erzincan depremi gibi 7.9 bir deprem olabilir. Bunun için hazır olmak lazım.