Gündem Tarihi surlar restore edilecek

Tarihi surlar restore edilecek

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İBB, Dünya Miras Listesi’nde yer alan kara surlarını eski ihtişamına kavuşturmak için harekete geçti. 21 burç ve kale surlarında yapılan restorasyon çalışmasının 18 ayda bitirilmesi planlanıyor...

Tarihi surlar restore edilecek

İstanbul’un tarihi kara surları, kentleşmeyle birlikte büyük zarara uğradı. Kimi noktaları işgal edilen, pencere ve kapılar açılıp yıkıma uğratılan surlar, zamanla evsizlerin ve tinercilerin yuvası haline dönüştü. Burçlarının birçoğu yıkılmış durumda olan surların daha da fazla zarar görmemesi için, girişleri demir kapılar ile kapatıldı. Tarihi duvarların büyük bir kısmı ise mangal ve ısınmak için yakılan ateş nedeniyle kararmış vaziyette. Surların içinde hâlâ geçmişten kalan çöpler ve halı gibi eşyalar bulunuyor.

Öncelikli 5 burç

Dünya Miras Listesi’nde yer alan kara surlarının eski ihtişamına kavuşması için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise öncelikli yıkılma tehlikesi olan 5 burçta restorasyon çalışmalarının başlatıldığını duyurdu.

Zaman içerisinde yıpranan kara surlarındaki 21 burcun acilen restore edilmesi gerektiğini söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Burçların çökme riski çok yüksek. Biz bu 21 burcun 4 etapta restorasyonuna başlayacağız. İlk etapta 5 burcun restorasyonuna başladık. Bu 5 burçla birlikte ilk etabı yapmış oluyoruz. Hemen arkasından diğer etapların restorasyonlarına başlayacağız. İstanbul kale surlarını kurtarmaya çalışıyoruz. 18 ay içerisinde çalışmaların bitmesini öngörüyoruz” dedi.

Kara surlarının restore edilerek geleceğe taşınması ve turizmin bir parçası haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Polat, buna ilişkin olarak Yedikule bandında bir proje üzerinde çalışıldığını söyledi. İstanbul’daki tarihi alanlarının büyük oranda çöküntüye dönüştüğünü ifade eden Polat şöyle devam etti:ne olduğunun farkında değiliz. İstanbul’da şu an 4 milyon 5 milyon turisti çekiyoruz. İstanbul’un potansiyeli dünya ölçeğindeki kentlerde 40 milyondur. Turizm gelirlerinde bu yediye sekize katlanacak sayı demek. Ne acı ki İstanbul gibi büyük bir değer, turist için iki buçuk günde tüketilebilir değer vaat ediyor. Sur Bölgesi, kültürel turistik etkinliklere konu olursa bu turistin İstanbul’da bir gün daha konaklaması demek. Turizm gelirlerinde yüzde 40 artış demek. Bizim sur bölgesine harcayacağımız 1 TL belki bize 10 TL olarak dönebilecek bir alandır. Aynı zamanda şehrin kültürünü ve tarihini de korumuş olacağız.”

18 ay sürecek

Restore çalışmalarının yaklaşık 18 ay içerisinde tamamlanmasının ön görüldüğünü ifade eden Polat, “Biz bunu bitirdikten sonra diğer etaba başlamayacağız. Eş zamanlı olarak başka etapları da başlatacağız. Biri bitince diğeri başlamayacak” dedi. Polat, ayrıca İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu hafta, restore çalışmalarının başladığı Kara Surları’nı ziyaret edeceği bilgisini paylaştı.

Tarihi surlar restore edilecek