Gündem ‘Teknoloji yükseldikçe emeğin etkisi azalıyor’

‘Teknoloji yükseldikçe emeğin etkisi azalıyor’

22.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde ve organizasyonunda düzenlenen 10. Uluslararası İletişim Günleri Sempozyumu’nda, gazeteciliğin geleceği, ‘Medyanın Geleceği/ Geleceğin Medyası’ oturumunda masaya yatırıldı.

‘Teknoloji yükseldikçe emeğin etkisi azalıyor’

HABER ARAŞTIRMA - Teknoloji yükseldikçe emeğin etkisi azalıyor” diyen İletişim Bilimci Prof. Dr. Ümit Atabek, ileri teknolojinin getirdiği yeni medya düzeninde gazetecilerin emeğinin değersizleşebileceği öngörüsünde bulundu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Bilge Şenyüz de, ‘yapay zekânın iletişim teknolojilerinde’ yaratacağı dönüşüme ilişkin şunları söyledi: “ Araştırmalar medya endüstrisinin gelecekte yüzde 72 oranla podcast ve dijital sese, yüzde 69 oranında hafta sonu gönderimi yapılan e-posta bültenlerine, dijital medya yayınlarına ise yüzde 67 oranında yatırım yapmak istediğini söylüyor. Sesin ve kısa videoların artış göstereceği bir döneme doğru gidiyoruz. Şu anda teknoloji yaratıcıları makinelere insan- insan ilişkisine yönelik paternler yüklüyor. Belki 50 yıl sonra makinelerin insan iletişimini nasıl bozduğundan bahsedeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da intermet sonrası araştırmacı gazeteciliğin yerini sızıntı gazeteciliğinin aldığını beliterek, “Araştırma gazetecilik daha çok araştırma ile yapılır, aranıp bulunan konuların süzgeçten geçirilmesi söz konusudur. Sızıntı gazeteciliğinde ise kaynak odaklı bir gazetecilik vardır. İnternet sızıntılara çok imkân veriyor” değerlendirmesini yaptı.

Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceren Sözeri de, “Gazetecilik her şekliyle online platformlara taşınacak. İnsanların anlayabilmeleri için görselleştirmenin önemi, gazetecileri birden fazla beceriye sahip olmaları için zorlayacak. Okuyucuyla bire bir temas edilen ilişki biçimi zorunluluğu ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.