Dini Bilgiler Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Kılınır? Tilavet Secdesi Ayetleri Nelerdir?

Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Kılınır? Tilavet Secdesi Ayetleri Nelerdir?

16.04.2022 - 04:50 | Son Güncellenme:

Özellikle de 11 ayın sultanı olan Ramazan ayında en fazla yapılan ibadetlerden biri tilavet secdesi olmaktadır. Kur’an-ı Kerim'in okunması esnasında secde ayetlerini okumuş olan yahut dinleyen bir kimsenin tilavet secdesi yapması vacip olmaktadır. Sizin için Tilavet secdesi nedir, nasıl kılınır? Tilavet secdesi ayetleri nelerdir sorularının yanıtlarını tüm detayları ile derledik.

Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Kılınır Tilavet Secdesi Ayetleri Nelerdir


Namaz kılan bir kimsenin namazda secde âyeti okuması durumunda, secde âyetinin ardından üç âyetten daha fazla okumayarak, rükûya eğilecek ise, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gitmelidir. Kişinin yapmış durumda olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer

Tilavet Secdesi Nedir, Nasıl Kılınır?

Kur'andan bir secde âyeti okuyan kişi namaza durmuş durumda değilse, ister âyeti okuduktan sonra, ister daha sonra kalkarak secdeyi yapar.

Namaz kılan bir kimsenin namazda secde âyeti okuması durumunda, secde âyetinin ardından üç âyetten daha fazla okumayarak, rükûya eğilecek ise, tilavet secdesine niyet eder ve sonrasında da rükûya gider. Kişinin yapmış olduğu bu rükû ise aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçmektedir.

Ancak kişi üç âyetten daha fazla ayet okuyacak ise, tilavet secdesine niyet edip doğrudan sonra secdeye gider ve bir kez secde yaptıktan sonra ayağa kalkmak suretiyle kaldığı yerden kıraate devam eder.

Eğer yapılan tilavet secdesi, namaz kılma şeklinde değilse de; taharet, kıbleye dönerek niyet etmek, kişinin avret yerlerini örtmesi gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesi içinde geçerlidir. Fakat tilavet secdesinde iftitah tekbiri getirmek sünnettir.

Tilavet secdesi yapacak olan kişi, ellerini kaldırmaksızın doğrudan doğruya ‘Allahu ekber' deyip bir defa secdeye giderek üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber' deyip secdeden kalkar. Böylelikle tilavet secdesi yapılmış olur. Tilavet secdesinin ardından teşehhüt miktarı oturmak ve selam verme durumu yoktur.

Tilavet secdesi gerektiren âyetleri duymuş olan bir kimsenin, hemen secde yapmaya fırsatı söz konusu değilse, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” demesi yeterlidir. O anda yapamamış olduğu secdeyi daha sonra uygun bir zamanda yapması gerekir.

Tilavet Secdesi Ayetleri Nelerdir?

Tilavet secdesini gerektiren 14 ayet aşağıda liste halinde verilmektedir. Bunlar:

1- er-Ra'd, 13/15
2- el-A'raf, 7/206
3- el-Hac, 22/18
4. en-Nahl, 16/49
5- Meryem,19/58
4. el-İsrâ, 17/107
6. el-Furkân, 25/60
7- Alak, 96/19
8- en-Necm, 53/62
9. en-Neml, 27/25
10- el-İnşikâk, 84/21
11. es-Secde, 32/15
12. Sâd, 38/24;
13. Fussilet, 41/37;