27.04.2022 - 23:36 | Son Güncellenme:
Müslüman dünyası için önemli olan bazı dini günler bulunur. Bunlar Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Regaip, Miraç, Berat, Mevlid kandili ve Kadir Gecesidir. Bin aydan daha hayırlı olarak tasvir edilen Kadir Gecesinin önemi büyüktür. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V) Allah tarafından Cebrail melek aracılığı ile Kur’an-ı Kerim’in vahdedilmeye başladığı gecedir. Ramazan ayına denk gelen Kadir Gecesi ibadetlerle geçirilir müminler birbirlerine “Kadir Geceniz mübarek olsun” mesajları gönderir. Kadir Gecesinin önemi ve faziletleri çok büyüktür. Kadir Gecesi ne yapılır sorusu ile birlikte Kadir Gecesi hakkında her şeyi içeriğimizde bulabilirsiniz.
Bugün Kadir Gecesi mi? (Kandil Mi?)
Bugün günlerden 27 Nisan 2022 Çarşamba
Ramazan'ın 26. günüdür.
Kadir Gecesi gününe girmiş bulunmaktayız yalnız Kadir Gecesi, bugün yatsı vaktine doğru idrak edilecek olup, gece saatlerine kadar devam edecektir.
Kadir Gecesinin hangi gün, ayın kaçında ve ne zaman olduğu ibadet etmek isteyen kişiler için önemlidir. Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayır gece olarak tasvir edilen Kadir Gecesi, Ramazan ayının 26. gününü, 27. gününe bağlayan gecedir. Kadir Gecesi 2022 yılında 27 Nisan 2022 Çarşamba günü (26. Gün) idrak edilecek olup, 28 Nisan Perşembe (27. Gün) gecesine kadar devam edecektir.
NOT: (Alttaki mesajlardan sonra Kadir Gecesi İbadetlerini ve Dualarını görebilirsiniz. Sayfayı kaydırmaya devam ediniz.)
Kadir Geceniz Mübarek Olsun ve Kadir Gecesi Mesajları 2022
Sevdiklerinin Kadir Gecesini kutlamak isteyen kişiler en güzel, resimli ve anlamlı Kadir Gecesi sözleri ve Kadir Gecesi mesajları araştırması içerisine giriyor. Bu mübarek gece ile ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmak isteyenler için dualı ve ayetli birbirinden güzel Kadir Gecesi mesajı bulunuyor.
Kadir Gecesi İbadetleri Nelerdir?
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. İslam aleminin her yıl heyecanla karşıladığı Kadir Gecesini ibadet ederek geçirmek oldukça önemli. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen bu tek gecenin önemi ve anlamı, Kur'an-ı Kerim'in ramazanda, o gecede nazil olmaya başlamasıyla ilgilidir. Bu gece İslam dünyası Kadir gecesini ibadet ederek geçirecek. Bu mübarek geceyi en güzel şekilde geçirmek isteyenler Kadir Gecesinde yapabilecekleri "Kadir Gecesi Neler Yapılır" sorusu ile ibadetleri araştırıyor.
Daha fazla Kadir Gecesi Mesajları için alttaki linke tıklayabilirsiniz.
Kadir Suresi Okunuşu ve Anlamı
Kadir Suresi, Kur'an'ın 97. suresidir ve 5 ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim bu gece indirilmeye başlamıştır. Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için sureye bu isim verilmiştir. Kadir Suresi'nde Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde indirildiğinden, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi'nin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple taşıdığı değerden bahsedilir.
Kadir Gecesi namazı kılacak kişilerin Kadir Suresi’nin bilmesi gerekir. Önemi ve fazileti oldukça fazla olan bu sure Kadir Gecesi namazı kılınırken okunmaktadır. Bu yüzden Kadir Suresinin ezbere bilinmesi gerekir.
Kadir Suresi okunuşu;
-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Kadir Suresi Anlamı;
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
Kadir Suresi (İnna Enzelnahü) Tefsiri, Türkçe Meali ve Arapça Yazılışı için alttaki linke tıklayabilirsiniz.
Kadir Gecesi Duası
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V) Kur'an, Allah tarafından Cebrail aracılığı ile vahyedilmeye başlandığı gecedir. Bu mübarek günde müminler ibadet eder, namaz kılar ve dualar eder. Kadir gecesinde okunacak dualar ve Kur'an da yer alan sureler müminler tarafından okunur. Peygamber Efendimizin Kadir Gecesi duasını okumak oldukça sevaptır.
Kadir Gecesi Namazı
Kadir Gecesinin ibadet ibadet edilerek geçirilmesi oldukça sevaptır. O yüzden İslam alemi Kadir Gecesini namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak geçirir. Bu mübarek günde Kadir Gecesi namazı ve bunun dışında kılınması tavsiye edilen Tesbih namazı kılınır. Kadir Gecesi ve tesbih namazı kılınışı;
Kadir Gecesi Namazı Niyet Edilişi
Kadir Gecesi namazına nasıl niyet edilir?
-“Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle… Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle… Allahu Ekber.
Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?
Namaz bitiminden sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.
Kadir Suresi’nin Yerine Ne Okunur?
Kadir Gecesi namazı kılacak kişiler Kadir Suresi’ni bilmiyorsa onun yerine Kevser Suresi’ni okuyabilirler.
Kadir Gecesi Namazı Kaç Rekat?
Kadir Gecesi namazı 4 rekattan veya 12 rekat şeklinde kılınabilir.
Kadir Gecesi Duası Okunuşu;
– Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.
Kadir Gecesi Duası Anlamı;
Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.
Kadir Gecesinde Kılınabilecek Diğer Namazlar Nelerdir?
Kadir Gecesinde kılınabilecek bazı namazlar vardır. Bunlardan birisi de tesbih namazıdır. Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, Kadir Gecesi'nde kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan bir öneri olarak yer alıyor.
2 Rekatlık Kadir Gecesi Namazı;
1. rekat : 1 Fatiha + 3 İhlas Suresi
2. rekat : 1 Fatiha + 3 İhlas Suresi
2 Rekatlık Diğer Namaz:
1. rekat : 1 Fatiha + 7 İhlas Suresi
2. rekat : 1 Fatiha + 7 İhlas Suresi
Selam verdiğinde 70 kere [Estağfirüllahe veetûbüileyh]
Tesbih Namazı Kılınışı;
Tesbih namazının her rekatındaki tesbih: 'Subhânellâhi ve'l-hamdu li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va'llâhu ekber' şeklindedir.
1. Rekat
Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir.
Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır.
Sübhâneke'den sonra
15 kere tesbih
Fatiha ve sure'den sonra
10 kere tesbih
Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih
Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
İkinci rekata kalkılır.
2. Rekat
İkinci rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.
Fatiha'dan önce
15 kere tesbih
Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih
Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih
Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
Üçüncü rekata kalkılır.
3. Rekat
Dördüncü rekata kalkılır.
Sübhâneke'den sonra
15 kere tesbih
Fatiha ve sure'den sonra
10 kere tesbih
Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih
Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
4. Rekat
Dördüncü rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.
Fatiha'dan önce
15 kere tesbih
Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih
Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih
Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih
Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih
2.secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir. Namaz tamamlanır.
Tesbih namazında her bir rekatta okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rekatta 300 tesbih okunmuş olur.
Dua edilir.
İhya Namazı Nasıl Kılınır?
İhya namazı iki rekattır. Her rekatta 1 Fatiha, 7 İhlas suresi okunur.
Namazın ardından 70 kez “ESTAĞFURULLAHE VE ETUBU İLEYH” zikri söylenir.
Kadir Gecesi Nedir?
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur'an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Surede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler (Taberi, XV, 339). Ancak genel bir rakam konumunda bulunması ve ism-i tafdilden sonra gelmesi dikkate alınarak bu sayının çokluktan kinaye olabileceğini söylemek de mümkündür (Mâtüridi, vr. 895b; Mevdûdi, VII, 187). Kur’an-ı Kerim’in başka ayetlerinde de bin ve elli bin yıla tekabül eden “gün” kavramı kullanılmaktadır (es-Secde 32/5; el-Meâric 70/4).
Kadir Gecesi Önemi ve Faziletleri
Bu gece; kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, taştan, tahtadan ve helvadan yapılmış putların ilah kabul edildiği, zulümatın kol gezdiği ve cahiliye karanlığının çöktüğü diyarların İslam nuruyla tanışmaya, Kur’an’la aydınlanmaya ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) risaletiyle şereflenmeye başladığı gecedir.
İnsan için yenilenme ve diriliş vesilesi olan ramazan ayında saklı bulunan Kadir Gecesi, insanlığın sonsuz saadetine vesile olacak fırsatlarla gelmektedir. Yüce Allah, Kur’an’da Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olduğunu bildirmektedir. (Kadr, 97/3.) Peygamber Efendimiz de, “…Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) buyurarak Kadir Gecesi’nin önemine vurgu yapmaktadır.
Allah (c.c.) Kadir Suresinde “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ” buyurarak Kur’an-ı Kerim’in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur’an’ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir.
Kadir Gecesinde Okunacak Dualar ve Sureler
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini ibadet ederek geçirecek kimseler için Kadir Gecesinde okunacak dualar ve sureler büyük önem kazanmaktadır.
Kadir Gecesinde Okunacak Dualar;
Kur’ân-ı Kerîm’de mevcud olan duâlardan birkaçının meâl-i şerifleri şunlardır:
1 - “Ey Rabbimiz! Sen amellerimizi fazl u kereminle kabul buyur. Şüphe yok ki, dâimâ düâlarımızı işiten, niyetlerimizi bilen Şensin.”
2 - “Ey Râb! Dinledik, itaat ettik, mağfiretini niyâz ederiz.”
3 - “Ey Rabbimiz î Bize dünyâda da, âhirette de iyilik, güzellik ve düzenlik ver. Bizi ateş azâbından koru.”
4 “Ey Rabbimiz! Bu beldeyi bütün âfetlerden emin kıl. Ahalisinden, Allah’a ve âhiret gününe imân edenleri birtakım meyve ve mahsullerle rızıklandır.”
5 - “Ey Rabbimiz ! Bizi doğru yola kavuşturduktan sonra, kalbleri- mizi kaydırma. Bize kendi tarafından rahmet ihsân eyle. Şüphesiz herkesin murâdını veren Şensin.”
6 - “Ey Ulu Tanrımız! Şayet unutursak veya hatâ edersek, yaptığımız günahlardan dolayı bizi muâhaze etme.”
7 - “Ey Rabbimiz! Bizden evvelki ümmetlere yüklettiğin gibi bize ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Çekemiyeceğimiz yükü taşıtma; bizi affet; bizi esirge. Mevlâmız, yardımcımız Şensin. Kâfirlere (Seni tanımıyan- lara) karşı bize yardım et.”
8 - “Ey Rabbimiz! Bize indirdiğin Kitâb’a îmân ettik. Peygambere tâbî olduk. Artık bizi, birliğini ve peygamberleri tanıyan şâhidlerle beraber yaz.”
(1) Kur’ân-ı Kerîm, Bakare, Âl-i İmrân, A’râf, Îbrâhîm sûreleri.
9 - “Ey Rabbimiz! Günahlarımızı ve işlerimizdeki taşkınlıklarımızı bağışla. Ayaklarımızı sabit kıl (Bize metanet ve sebat ver); kâfirlere karşı bize yardım et.”
10 - “Ey Rabbimiz! Peygamberlerin vasıtasiyle va’d buyurduğun şeyleri bize ihsân et. Kıyamet Günü bizi rüsvây etme. Şüphe yok ki Sen vadinden aslâ hulf etmezsin.”
11 - “Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulm ettik. Eğer bizi bağışlamaz, esirgemezsen biz her halde büyük zarar ve ziyan görenlerden oluruz.”
12 - “Ey Rabbimiz! Dünyada da âhirette de bize iyilik yaz. Akıbetimizi hayır eyle. Şüphesiz Sana döndük, gösterdiğin yolu tuttuk.”
13 - “Yâ Râb! Beni de, zürriyetimi de, namazı dosdoğru kılanlardan yap, düâlarımı da kabûl buyur.”
14 - “Ey Rabbimiz! Kıyâmette Hesap Dîvânı kurulduğu zaman, beni, anamı, babamı ve bütün mü’minleri mağfiret buyur; günahlarımızı affet.”
1 - “İlâhî! Bütün işlerimizi hayırla neticelendir. Dünyâ musibetlerinden ve âhiret azâbmdan bizi koru.”
2 - “İlâhî! Bildiğim ve bilmediğim hayırların hepsini Senden isterim.”
3 - “İlâhî! İhsân etmekte olduğun nimetinin elimden gitmesinden, âfiyetin değişmesinden, ansızın karşılaşacağım mûsibetten Sana sığınırım. Beni bunlardan muhafaza buyur.”
4 - “İlâhî! İşlerimi bir an bile bana bırakma. Verdiğin iyi şeyleri benden alma.”
5 - “İlâhî! Şekl ü Suretimi nasıl güzel yaratmışsan, ahlâkımı da güzelleştir.”
6 - İlâhî! Dînim ve dünyam için, ehlim ve mâlim için Sen’den afiyet dilerim.
7 - İlâhî! Bana öğrettiğin bilgilerle beni faydalandır. Bana fayda sağlayacak şeyleri öğret, ilmini artır.”
8 - “Allah’ım! Yoksulluktan, hor ve hakir olmaktan, zulmetmekten ve zulme uğramaktan Sana sığınırım.”
9 - İlâhî! Vücûdumda, kulağımda, gözlerimde bana devamlı afiyet ver.”
10 - “İlâhî! Geleceğinden korkulan herhangi bir musibetin tasasını çekmekten, zarardan, acizden, tenbellikten, cimrilikten, korkaklıktan Sana sığınırım.” (2) Mişkâtü’l-Mesâ’bîh, Hısnü’l-Hasîn, Ezkârü’n-Nevevî el-Hızhü’I-A’zâm, Kenzü’l- Ummâl.
11 - “İlâhî! Hâlâl mal ver; haramdan uzak kıl. Kendinden başkasına muhtaç etme.”
12 -. “İlâhî! Beni ilimde zengin kıl. Hilm ile beze, takva ile şereflendir; âfiyetle süsle/’
13 - “İlâhî! Fena huylardan, fena âmellerden, nefsânî arzulardan, maddî ve manevî hastalıklardan Sana sığınırım.”
14 -“İlâhî! Bana sıhhat, iffet, emânet, güzel huy ihsân buyur. Kötü huylardan ve kötü arzulardan, din ve dünyaya zarar verecek herşey- den Sana sığınırım. Bunlardan beni uzak kıl.”
15 - “İlâhî! Faydasız ilimden, hâlis olmayan âmelden, kabûl olunmayacak düâdan Sana sığınırım.”
16 -* “İlâhî! İşlerimi korumaya yarayan dînimi, medâr-ı maişetim olan dünyâmı, ebedî hayâtı muhtevi olan âhiretimi islâh et.”
17 - “İlâhî! Ümmetimin işlerinden bir vazifeye tâyin olunup da onlara haşin muamele edenleri müşkilâta uğrat. Ümmetimin işlerinden birine vâli tâyin olunup da onlara mülâyemet ve sühûlet gösterenlere Sen de rıfk ile muâmele et.”
18 - “İlâhî! Herşeyde Senden sebat, doğru sözlü lisan, temiz bir kalb isterim.”
19 - “Ey Rabbimiz! Bize hakkı hak olarak göster. Ve hak yolunda yürümeye muvaffak kıl. Bâtılı da bâtıl göster. Ondan uzak olmayı mü* yesser kıl.”
20 - “Yâ Rabbi! Bize hakâyık-ı eşyayı olduğu gibi göster.” (H, Hüsnü ERDEM - «Berat Gecesi Hakkında Bir Tetkik», 1959)
Kadir Gecesinde okunacak sureler
Kadir Gecesi'nde;
okumak faydalıdır.
Kadir Gecesi Tesbihleri ve Zikirleri
Kadir gecesinde yapılabilecek bazı ibadetler vardır. Tesbih ve zikir çekmek bunlardan bir tanesidir. Kadir Gecesinde çekilebilecek tesbihler ve söylenecek zikirler bu nedenle araştırma konusu oluyor.
100 La ilaheillallah
100 Elhamdülillah
100 Allahü Ekber
100 Sübhanallah
100 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim
100 "Elem neşrah leke sadrak..."
100 defa da Resûlullah (s.a.v.)
100 İstiğfar ” estağfirullah el azim ve etübü ileyk”
100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
100 Subhanallahi vel Hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahuekber.
100 Salavat(Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed.)
Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
La ilahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.")
Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde cehennemden kurtulur, üçüncüsünde cennete girer. [Tefsir-i Mugni]
Kadir Gecesi Kandil Mi?
Kadir gecesinin Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde ifadesini bulan önemi, bu gecede yapılan ibadet ve duaların kabul edileceğine, bu geceyi ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair Hz. Peygamber’in açıklamaları, müslüman toplumlarda ve özellikle Osmanlılar’da Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine, bu arada sosyal hayata yansımasına, örf ve âdetlerin zenginleşmesine vesile olmuştur.
Bilinenin aksine Kadir Gecesi kandil değildir. Kandil günleri arasında Regaib, Miraç, Berat ve Mevlid kandili yer alır.
Kadir Gecesi Alametleri Nelerdir?
Kadir Gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
* Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]
* Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. [Taberani]
* Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]