Gündem Türkiye beyaza büründü! İşte il il kar manzaraları

Türkiye beyaza büründü! İşte il il kar manzaraları

05.02.2023 - 11:23 | Son Güncellenme:

Havaların günden güne soğuduğu Şubat ayı ile beraber kar yağışı aralıklı olarak etkisini gösteriyor. Birçok kenti esir alan beyaz kabus günden güne etkisini artıtıyor.

Türkiye beyaza büründü İşte il il kar manzaraları

Şubat ayı ile birlikte yurtŞanlıurfa’da ta kar yağışı yer yer etkisini göstermeye başladı. Hakkari, Van, Muş, Şanlıurfa, Batman gibi birçok kent beyaza gömüldü.

Haberin Devamı

HAKKARİ

Yüksekova ilçesinde günlerdir aralıklı yağan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Meteorolojinin sarı kodla uyarmasıyla ilçede dün gece saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle tek katlı evler ve araçlar kar altında kaldı. Çatılardaki buz sarkıtlarının boyu 1 metreyi bulurken, birçok yerleşim yerinin yolu ise ulaşıma kapandı.

Hakkari İl Özel İdaresi yetkilileri, il genelinde devam eden kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 27 köy ve 68 mezra, Çukurca'da 8 köy ve 14 mezra, Derecik'te 3 köy ve 15 mezra, Şemdinli'de 18 köy ve 69 mezra ile Yüksekova ilçesinde de 3 köy ve 15 mezra olmak üzere 59 köy ve 181 yerleşim yeri yolunun ulaşıma kapandığını duyurdu. Kapalı köy ve mezra yollarının yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Irak'ın sıfır noktasında bulunan Hakkari'nin Çukurca ilçesinde ise kar kalınlığı 50 santimetreyi geçti.

Hakkari genelinde belirli aralıklar etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle onlarca köy ve mezra yolu ulaşıma kapanırken, Çukurca ilçesinde ise kar kalınlığı 50 santimetreyi buldu. Araçların karda kaybolduğu ilçede ulaşım güçlükle sağlanırken, yağışın ise devam ettiği belirtildi. İlçenin yüksek kesimlerinde ise kar kalınlığının 1,5 metreye ulaştığı ifade edildi.

Hakkari İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri ise olumsuz hava şartlarına rağmen kapalı köy ve mezra yollarının yeniden açılması için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

1/17

2/17

3/17

4/17

5/17

6/17

7/17

8/17

9/17

10/17

11/17

12/17

13/17

14/17

15/17

16/17

17/17

VAN

Van'da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray'da 72, Başkale'de 3, Çatak'ta 95, Erciş'te 60, Gevaş'ta 13, Gürpınar'da 11, Muradiye'de 7 ve Saray ilçesinde ise 11 olmak üzere toplam 272 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

ELAZIĞ’DA KAR KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU

Elazığ’da dün sabah başlayan ve belirli aralıklara etkili olan kar yağışı kentte kartpostallık görüntüler oluşturdu. Kar özlemi çeken Elazığlılar ise gece geç saatlerde soğuk havaya aldırış etmeden kartopu oynayarak keyifli vakitler geçirdi.

Haberin Devamı

Elazığ şehir merkezinde dün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Belirli aralıklarla yağan kar yağışı sonrası Elazığlılar, gece geç saatlerde olmasına rağmen dondurucu havaya rağmen kendini dışarı attı. Çocuklar aileleriyle birlikte karın keyfini çıkarırken, sürücüler cadde ve sokaklarda araç kullanmakta zorlandı. Kar yağışı sonrası kent merkezinde kartpostallık görüntüler oluştu.

ELAZIĞ VALİLİĞİ'NDEN ‘ÇIĞ TEHLİKESİ İLE TİPİ’ UYARISI

Elazığ’da iki gündür etkisini sürdüren kar yağışı sonrası valilikten ‘çığ tehlikesi ile tipi’’ uyarısı geldi.

Elazığ’da iki gündür belli aralıklarla yağan ve bugün öğleden sonra etkisini artıran kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken, Elazığ Valiliği’nden ‘çığ tehlikesi ve fırtına’ uyarısı geldi. Valilikten yapılan açıklamada, “Yoğun kar yağışı, kuvvetli rüzgar ve fırtınayla birlikte soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, kar yağışı olan bölgelerde buzlanma ve don olayı, yüksek ve dik yamaçlarda çığ tehlikesi ile tipi şeklinde kar yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” uyarısında bulunularak, oluşması muhtemel risklere karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatlarıyla kar yağışının başladığı andan itibaren ilçelerdeki mesaisini sürdürüyor. Ekipler, bölgede araç filosuna yeni katılan iş makineleri yardımıyla yolları kardan temizledi. Ekipler, Haliliye ilçesi Göktepe -Derman - Gürpınar güzergahı, Karaköprü ilçesi Açıksu Yolu Kaşmerdağı güzergahı, Halfeti ilçesi Yeşilözen - Dutluca - Ozmuş - Bozok güzergahı, 14 kilometrelik Siverek ilçesi Karacadağ kayak merkezi güzergahı, 16 kilometrelik Viranşehir Eyüpnebi güzergâhı, 23 kilometrelik Karaköprü İlhan-Höyüklü-Bahçeli- Düger-Estağfurullah mahalleleri arası, Ceylanpınar ilçesi Saraççeşme Şabana, Aşağı Durmuş, Yukarı Durmuş Alaca grup yolu, Hilvan ilçesine bağlı 25 kilometrelik Ovacık - Yukarı Ekece-Gülaldı- Kocabey-Angaç mahalleleri arasında karla mücadele çalışmalarını tamamladı. İlçelere bağlı grup yollarında yaptıkları çalışmalarla vatandaşların rahat ve güvenli bir yolculuk yapmalarını sağladı. Gündüz devam eden kar küreme çalışmalara gece geç saatler kadar devam eti.

Haberin Devamı

Ekipler, ayrıca kırsal mahallelerde yaşayan ve sağlık durumları iyi olmayan vatandaşları almaya giden ambulansları da saplandığı kardan çıkararak hastalara ulaşmalarının önünü açtı.

BATMAN

Etkili olan kar yağışı nedeniyle Batman - Siirt kara yolunda saatlerce ulaşım durdu. Kar yağışının 1 metreyi aştığı yüksek kesimlerde hayatı olumsuz etkiledi. Etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle Sason’da 90, Kozluk ilçesine 95, Gercüş ilçesinde 55, Beşiri ve Hasankeyf ilçeleri ile merkeze bağlı köy 30 ve mezra yolu ulaşıma kapandı.

Batman Valiliği koordinesinde 112 merkezinde acil durum müdahale masası kuruldu. Yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı nedeniyle bazı vatandaşlar araçlarıyla bir süre yolda beklemek zorunda kaldı. Yoğun kar yağışı vatandaşlar tarafından da sevinçle karşılandı. Beklenen karın geldiğini belirten vatandaşlardan Metin Aktaş, bekledikleri karın geldiğini ve hayvanlarıyla uğraştıklarını kaydetti.

Türkiye beyaza büründü İşte il il kar manzaraları

Aniden bastıran yoğun kar yağışıyla yolun kapanmasıyla bir süreliğine yolda mahsur kaldıklarını dile getiren Tahsin Aktaş ise, yoğun kar yağışı olduğunu ve yolların açılmasıyla yollarına devam edeceklerini umduklarını aktardı.

Kapanan yolların açılması için yoğun çaba sarf ediliyor. Mardin-Batman bağlantısının sağlandığı ve kapanan Ayrancı Geçidini açan ekipler, yolu tekrar ulaşıma açtı. Hummalı çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi ekipleri, kapalı olan yolların açılması için çalışmalarına devam ediyor.

OSMANİYE

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan Hodu Nacar Yaylası'nda etkili olan yoğun kar yağışı Amanos Dağları'nı beyaza bürürken, vatandaşları da sevindirdi. Karın yağmasıyla birlikte yarıyıl tatilinin son günlerini fırsat bilen çocuklar kartopu oynayıp karın keyfini çıkarırken, bazı vatandaşlar da bol bol fotoğraf çekindi. Bu yıl kar yağışının geciktiğini belirten vatandaşlar, karın bereket olduğunu ve yağışların özellikle çiftçiler için sevindirici olduğunu söylediler. Yağışın devam etmesini dileyen vatandaşlar, kuraklık karşısında yağışların herkesi mutlu ettiğini ifade ettiler.

Düziçi’nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı Hodu Nacar Yaylası yollarını kapattı. Düziçi merkeze bağlı Karkın ve Söğütlügöl mahallelerinde ulaşım güçlükle sağlanırken, bölgede belediye ekipleri tuzlama çalışması yaptı.

KARS

Kar yağışının etkili olduğu Kars’ta sabah erken saatlerde iş yerlerini açan vatandaşlar, dükkan önlerindeki karları temizledi. Sabaha kadar yağan kar araçları da karlar altında bıraktı.

Kar yağışının Kars’a yakıştığını ifade eden vatandaşlar, “Kars’a kar yakışıyor. Kış turizmi açısından kar çok önemliydi. Beklenen kar sonunda yağdı. Bizim buralara fazla yağmur düşmediğinden kar çok önemli, karın yağması lazımdı. 3-4 gün yine kar yağışı görünüyor. Mutluyuz, gayet güzel” dedi.

Kar yağışıyla birlikte beyaza bürünen Kars’ta tarihi Baltık mimarisi 150 yıllık binalarda beyazla birlikte kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Tarihi binalar, Kars Kalesi ve Havariler Kilisesi görenleri mest etti.

Öte yandan, kar yağışının önümüzdeki günlerde de etkili olması bekleniyor. Kars’ta kar yağışı ile birlikte hava sıcaklığı da eksi 10 derece olarak ölçülürken, Kars Çayı’nda yiyecek arayan yeşilbaş yaban ördekleri ise kameralara yansıdı.

MUŞ’TA ÇIĞ TEHLİKESİ ALTINDA ZORLU KARLA MÜCADELE

Kış mevsiminin sert ve çetin geçtiği Muş’ta, kar yağışı etkisini aralıklarla sürdürüyor. Kar yağışına rağmen 368 köy ile 207 mezra yolunda görev alan İl Özel İdaresi, ulaşımın sağlanabilmesi için yollarda kar temizleme çalışmasını sürdürüyor. Özellikle yüksek kesimlerdeki dağlık alanlarda zorlu bir mesai harcayan İl Özel İdaresi ekipleri, çığ tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktaki 10 köy ile 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler Grup Köy Yolu’nda İl Özel İdaresi ekipleri, 1800 rakımda, kalınlığı 2 metreyi aşan karı temizleyebilmek için yoğun bir çaba gsöteriyor. İş makinesi operatörleri, özellikle yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda yürüttüğü çalışma esnasında çığ korkusu yaşıyor. Çığ tehlikesinin oluşabileceği riskli bölgelerde operatörün iş makinesiyle yaptığı temizleme çalışması ise, lojistik destek sağlayan personeller tarafından belli bir mesafeden takip ediliyor. Çığ tehlikesinin oluşabileceği bölgelerde tedbiri elden bırakmayan ekipler, büyük bir dikkatle çalışmalarını yürütüyor.

Kayalısu Köyü Muhtarı Bilal Erez, “Köyümüz yüksek kesimde ve kırsal bir bölgede. Kış mevsimi burada çok sert ve çetin geçiyor. Kar bu yıl biraz geç geldi ama çok şükür iyi geldi. Köyümüzde kar kalınlığı 2 metreyi aşmış durumda. Köyde yaşamımızı sürdürüyoruz ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Geçim kaynağımız hayvancılık. Evde erzak bitiyor sağ olsun İl Özel İdaresi gelip yollarımızı ulaşıma açıyor. Çığ riski var ama İl Özel İdaresi buna rağmen gece gündüz demeden yollarımızı açıyor. Teşekkürler" diye konuştu.

KARDA YOKUŞU ÇIKAMAYAN MİNİBÜSÜ YOLCULAR İTTİ

Mardin’in Artuklu ilçesinde karda yokuşu çıkamayan şehir içi yolcu minibüsünü, yolcular iterek çıkardı.

Artuklu ilçesi Hava Radar mevkiinde dün gece saatlerinde karla kaplı yokuşta şehir için yolcu minibüsü mahsur kaldı. Bunun üzerine araçtan inen yolcular, minibüsü iterek mahsur kaldığı yerden kurtardı. Yolcuların bir süre ittiği otobüs rampadan çıkıp yoluna devam etti. O anlar, başka bir yolcunun cep telefonu kamerasına yansıdı.

Türkiye beyaza büründü İşte il il kar manzaraları

BESİCİLERİN ZORLU MESAİSİ

Kış mevsiminin soğuk ve sert geçtiği Muş'ta, besiciler çetin şartlara rağmen hayvanların bakımını ihmal etmiyor. Zor şartlar altında mücadele veren besiciler, keçi ve koyunlarını kar örtüsünün üzerine serdikleri otlarla yemliyor, ihtiyaçlarını karşılıyor. Kent merkezine 50 kilometre uzaklıktaki 1800 rakımlı Yukarıyongalı köyünde besiciler, yaz mevsiminde biçtikleri otları sırtlarında ya da kızaklarla taşıyarak ezdikleri karın üzerinde hayvanlarına veriyor. Besiciler, günün belli saatlerinde 2 kez aynı işlemi tekrarlıyor.

'HAYVANCILIK GERÇEKTEN ÇOK ZOR BİR İŞ'

Besiciliğin kış mevsiminde daha da zorlaştığını anlatan Arif Yaşlak, "Dağın başında hayvancılık yapıyoruz. Köyümüzde 1 metreden fazla kar var. Günde 2 defa hayvanlara ot veriyoruz. Otları yaklaşık 100 metre sırtımızda taşıyarak, getirip kar üzerinde hayvanlara yediriyoruz. Hayvancılık gerçekten çok zor bir iş" dedi. Hayvanlarını kış mevsimi boyunca kar üzerinde yemleyerek, ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten İsmail Yaşlak ise "Kışın çilemiz hep aynı. Hayvancılık zaten zor, bir de kara kış ile mücadele etmek belimizi büküyor. Ama yapacak bir şey yok. Başa gelen çekilir" diye konuştu.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 1 METREYE YAKLAŞTI; KENT MERKEZİNDE EKİPLER TEYAKKUZDA

Marmara'nın güneyinde özellikle Bursa ve çevresinde beklenen kar yağışı, dün akşam saatlerinde etkisini gösterdi. 10 gündür Uludağ'da aralıksız yağan kar, kent merkezinde de etkili oldu. 1 saat süren ve aniden bastıran kar nedeniyle ana yollarda kısa süreli trafik oluştu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; hava sıcaklığının 3 derece olduğu kent merkezinde, kar yağışının hafta boyunca etkisini artırarak sürmesi bekleniyor. Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada da kent merkezinde 20 santimetre ve üzeri kar beklendiği duyuruldu. Vatandaşlar, buzlanma, don, kuvvetli rüzgar, tipi gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları yönünde uyarılırken, bir uyarı da valilikten geldi.

VALİLİKTEN 'SARI' VE 'TURUNCU' KODLU UYARI

Bursa Valiliği'nin sosyal medya hesaplarından 'sarı' ve 'turuncu' kodla yapılan uyarılarda, "Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan son değerlendirmelere göre ilimizde pazar günü öğle saatlerinden itibaren kuvvetli yer yer yoğun kar yağışı olması beklendiğinden, ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Pazar sabah saatlerinden itibaren kuzeyli yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtınanın saatte 60-80 kilometre şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi. Peş peşe uyarıların ardından Bursa-İstanbul, Bursa-Armutlu ve Armutlu-İstanbul arasında, 08.00 ile 19.30 saatleri arasında yapılacak 16 deniz otobüsü seferi karşılıklı olarak iptal edildi.

Türkiye beyaza büründü İşte il il kar manzaraları

YÜKSEK KESİMLERDE KAR KALINLIĞI 60 SANTİMETRE

Kentin yüksek kesimlerdeki ilçelerinde de kar yağışı, 3 gündür aralıklarla sürüyor. Uludağ eteklerindeki Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerinin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı, 60 santimetreye ulaştı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Yol İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri de ulaşımın aksamaması çalışma yürütüyor. Kent genelinde 283 iş makinesi ve kamyon ile 834 personel, 7/24 esasına dayalı olarak görev alıyor.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 1 METREYE YAKLAŞTI

Türkiye'nin, 17 otel, tesis ve 5 bin yatak kapasitesi ile en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan 2 bin 543 rakımlı Uludağ'da ise 27 Ocak'ta başlayan kar yağışı 10 gündür sürüyor. Kar kalınlığının bir gecede 15 santimetre artarak 83 santimetreye ulaştığı Uludağ'da, hava sıcaklığı en yüksek eski 3, en düşük eski 5 derece olarak ölçüldü. Hafta boyunca kar yağışının aralıklarla etkili olacağı bölgede, yerli ve yabancı turistler de sömestir tatilinin son gününde doyasıya kayak keyfi yaptı.

Diğer yandan Karayolları ekipleri, kar nedeniyle yolların kapanmaması için Uludağ yolunda teyakkuza geçti. 35 personel ve 10 iş makinası ile yolun açık kalması için çalışmalar sürüyor. İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri de herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için 7/24 esasına dayalı çalışıyor. JAK timleri olası kaza ya da kayıplara karşı kayak pistlerinde sürekli devriye atıyor. Milli Parklar Gişeleri'nden itibaren de jandarmanın yol denetimleri başlıyor. Kış lastiği ve zinciri olmayan araçların Uludağ'a çıkışına izin verilmiyor. (DHA)

 

Türkiye beyaza büründü İşte il il kar manzaraları

BİTLİS KARA GÖMÜLDÜ

Bitlis’te günlerdir etkisini arttırarak sürdüren kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken; il merkezi ile Güroymak ve Hizan ilçelerinde ise eğitime yarın için ara verildi.

Günlerdir etkisi devam eden kar yağışı nedeniyle il genelinde bulunan 350 köyden 302’sinin yolu ulaşıma kapandı. Çatılarda biriken kar kütleleri aşağı düşerek tehlike oluştururken, buz sarkıtlarının boyu ise yaklaşık iki metreyi buldu. Şimdiye karda 197 santimetre kar yağışı alan Bitlis merkezde tek katlı evler, araçlar, trafik ışıkları, otobüs durakları kardan adeta kayboldu.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kurtkan, kapanan köy yollarının açılması için ekiplerin çalışmaya başladıklarını söyledi. Kurtkan, kapalı 302 köy yolunun açılması için 10 ayrı şantiyede bulunan 60 iş makinesi ve 80 personelle çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.

Bitlis Belediyesi de şehir merkezindeki mahalle yollarında ve merdivenlerde mesai yaparak açık tutmak için çalışıyor. 55 iş makinesi ve 80 personelle çalışmalarını yürüten belediye ekipleri, vatandaşların sıkıntı yaşamaması için karla mücadeleye devam ediyor.

Vatandaşlar, kar yağışının geç gelmesine rağmen eski kışı aratmadığını ifade ettiler.