Gündem Artık mecbur değiliz! Türkiye'nin koyduğu kritik şarta dikkat çekti

Artık mecbur değiliz! Türkiye'nin koyduğu kritik şarta dikkat çekti

07.07.2022 - 06:56 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Mario Draghi arasında gerçekleşen görüşmede Türkiye, İtalya ve Fransa arasında uzun süredir gündem olan SAMP-T hava savunma sistemi öne çıktı. Savunma Sanayi Uzmanı Turan Oğuz, görüşmelerdeki önemli bir detaya dikkat çekti.

Artık mecbur değiliz Türkiyenin koyduğu kritik şarta dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Mario Draghi arasındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında SAMP-T hava savunma sistemiyle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "SAMP-T konusunda artık imza safhasına gelelim istiyoruz. Çünkü bizim savunma sistemlerimiz için de bu büyük önem arz ediyor" dedi. Açıklamaları değerlendiren Savunma Sanayi Uzmanı Turan Oğuz, Türkiye’nin SAMP-T ile olan geçmişinin çok eskiye dayandığını belirterek, "İtalya ve Fransa ile devam edileceği anlaşılıyor. Ancak bu uzun bir süreç. Yaşanacak gelişmeleri zaman gösterecek" diye konuştu. Turan Oğuz, “Geçmişten bu yana bakarsak bu alandaki gelişmeleri Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sistemi almak için açtığı ihale olan T-LORAMIDS ile birlikte değerlendirmek gerekiyor. Hatırlarsınız savunma sanayi icra komitesi 2006 yılında bu konuda karar aldı ve 2007 yılında ihaleye çıkıldı. 2010 yılında teklifler toplandığında yarışan sistemlerden birisi de SAMP-T sistemiydi. Bu ihalenin sonucunda kazanan Çin’in ürettiği sistem oldu ama bu ihale 2015 yılında iptal oldu" dedi.

Artık mecbur değiliz Türkiyenin koyduğu kritik şarta dikkat çekti


SAMP-T ile ilgili haberlerin zaman zaman gündeme geldiğini ileten Oğuz, "Bu konu 2019 yılından bu yana belirli aralıklarla gündeme geliyor. Yakın zamanda bir anlaşma imzalanır mı, açıkçası bu belli olmaz" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin hava savunma sistemleri konusunda önemli bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Turan Oğuz, “Türkiye 2015 yılındaki Türkiye değil, o zaman yerli sistemlerimiz geliştirme aşamasındaydı. En alt katman olan namlulu hava savunma sistemimiz Korkut, 2016 yılında devreye girdi. Sonrasında Hisar serilerinde ciddi ilerlemeler yaşandı. Uzun menzilli hava savunma sistemi Siper o zaman ortalarda bile yoktu. Bugün baktığımızda kendi sistemlerimiz kağıt üzerinde hava soluyan hedeflere karşı SAMP-T ile aynı yeteneklere sahip olacak" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

SAMP-T'nin balistik hedeflere karşı da etkili olduğunu belirten Oğuz, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu an için bu sistemi bizim sistemlerimizden önde kılan özellik bu. Türkiye’nin balistik hedefleri engelleme kabiliyetine 2028 yılında ulaşması hedefleniyor. Uzun menzilli hava savunma kabiliyetini engelleme hedefi ise 2023. Dolayısıyla baktığınız zaman biz zaten SAMP-T'nin sahip olduğu bazı yetenekleri aylar içinde elde edeceğiz. Balistik füze engelleme kabiliyeti hava savunmanın en son noktasıdır ve üst düzey bir mühendislik ister. Türkiye hem farklı teknikler öğrenmek açısından hem de dünya pazarına farklı ürünler sunabilmek için bu iş birliğini yapabilir ama bu konuda gerçekleştirdiğimiz ilerlemelerin ardından artık bu iş birliğine mecbur değiliz. Türkiye zaten geliştirme aşamasında bulunarak ortak üretimi şart koşuyor. Yani bu iş birliği sonucunda yeni teknolojiler ve yeni teknikler öğrenmeyi planlıyor."

Artık mecbur değiliz Türkiyenin koyduğu kritik şarta dikkat çekti

'SAVAŞ GEMİLERİNDE KENDİ SİSTEMLERİMİZİ KULLANACAĞIZ'

Turan Oğuz, SAMP-T sisteminin deniz platformlarında da kullanıma uygun olduğunu işaret ederek bu özelliği sayesinde sistemin muadilleri arasında öne çıktığını açıkladı. Oğuz, “Sistemin en önemli özelliklerinden birisi deniz platformlarından da atılabilir olması. Türkiye’de ilk etapta deniz platformlarından bunları kullanmak istedi. Fakat bu sistemler Türkiye’ye verilmediği için yerli sistemleri geliştirildi. Bu noktadan sonra savaş gemilerinde yerli sistemlerden dönülmeyecektir diye düşünüyorum" dedi.

"Türkiye’nin bölgesel savunma için kullanacağı deniz platformları TF-2000'ler olacak. Bu sistemler hizmete alınmaya başladığında SİPER uzun menzilli hava savunma sistemimiz balistik füze engelleme kabiliyetine erişmiş olacak yani SAMP-T'ye duyulan ihtiyaç yerli sistemlerle kapatılmış olacak. Zaten İ sınıfı fırkateynlerimizin de bölgesel savunma yapmak gibi bir görevi yok. Onlar bağlı oldukları görev grubunu korumaktan sorumlular ve Hisar sistemi bunu yapabiliyor."