Gündem ‘Türkiye'ye de 4. doz gelebilir’

‘Türkiye'ye de 4. doz gelebilir’

24.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yunanistan ve Bulgaristan’dan alışveriş için Türkiye’ye gelenlerin Omicron riskini artırdığına dikkat çeken Prof. Tufan Tükek, 'Gelecek hafta veya aylarda 4. doz aşılama da gelebilir' dedi.

‘Türkiyeye de 4. doz gelebilir’

 

MERT İNAN İstanbul - Bulgaristan, Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu çevre ülkelerden Türkiye'ye alışveriş yapmaya gelenlerin koronavirüs riskini artırdığı, Delta'ya göre daha bulaşıcı olan virüsün Omicron varyantında bulaşıyı artırabilecekleri belirtildi.

Haberin Devamı

Milliyet’e konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Omicron varyantının bulaşma hızı Avrupa ve ABD’de ciddi panik yaratmış durumda. 3. doz aşıların mutlaka yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye açısından yeni bir risk durumu daha ortaya açıkmış durumda. Son zamanlarda Yunanistan ve Bulgaristan’dan alışveriş yapmak için Edirne, Tekirdağ ve İstanbul’a gelen turistler Omicron riski yaratabilir. Gelenlerin aşı kartı olsa da birçoğu taşıyıcı veya asemptomatik olabilir” dedi.

Mart ayına kadar varyantalara karşı yeni aşıların piyasaya çıkmasının beklendiğini dile getiren Prof. Dr. Tükek, şunları dedi:

'Hasta sayısı stabil'

“Bu durumda önümüzdeki hafta veya aylarda dördüncü doz aşılama da gerebilir. Türkiye’de resmi olarak açıklanan günlük vaka sayılarından biraz miktar daha yüksek vaka sayısı olduğunu düşünüyorum. Ülke olarak aşılamada iyi bir tablomuz var. Yatan hasta sayımız da 5 aydır stabil. Bu durum ülke olarak avantajımız. 12 yaş ve üzeri grup için İsrail ve Avustralya’da 3. doz aşılmaya onay verildi. Pandemiyi durdurmak ve sıkıntı yaşanmaması isteniyorsa 12 yaş üzeri çocuk ve gençlere yönelik hatırlatma dozunun tartışılması gerekir. Kovid-19, sonbaharda mevsimsel gribe dönecektir.”

Haberin Devamı

'3. dozunuzu olun'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal da alışveriş için gelenlerin risk oluşturabileceğine dikkat çekerek, "Omicron’a karşı vakit kaybetmeksizin ülke genelinde 3. doz aşılamanın tamamlanması çok önemli. Omicron varyantında 12-18 yaş grubu 2 doz aşı nedeniyle risk altında. 12 yaş ve yaştaki gençlerimiz için 3. doz tanımlanmış değil. Ancak Omicron’un bulaşma hızı ve riskine karşı bu grup içinde 3. doz aşı tanımlanmalı. Hastanede tedavi görenler aşısızlar ile aşılanmanın üzerinden 12 ay geçen kişiler" dedi. Almanya ve İsrail, Omicron nedeniyle 4. doz takviye aşıların yapılacağını açıklamıştı. İngiltere’de benzer kararı almaya hazırlanıyor.

‘Test yaptırmayan çok kişi var’

Omicron varyantının yayılma riskine karşı, 12-18 yaş arası çocuk ve genç grubun da hatırlatma dozu takvimine alınmasını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, “Omicron çok ciddi şekilde yayılmaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük eksiği tarama yani test oranın düşük olması. Birçok kişi temaslı olsa da test yaptırmıyor” dedi.