Gündem Yeni doğan bebek hakkında bilinmesi gerekenler

Yeni doğan bebek hakkında bilinmesi gerekenler

21.04.2018 - 16:46 | Son Güncellenme:

Ailede yeni bir bireyin dünyaya gelmesi anne, baba ve akrabalar açısından sevindirici bir durumdur. Doğmadan önce bebek odası düzenlenir, süsler alınır hatta gelecek misafirlere verilecek hediye ve yiyecekler hazırlanır. Bebek için yeni doğan kıyafetleri, bakım kremleri, banyosu için küvet ve filesi kısacası A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlar tamamlanır. Ve yeni bireyle tanışmak için sabırsızlıkla beklemeye başlanır.

Yeni doğan bebek hakkında bilinmesi gerekenler

Yeni doğan bebeğin ilk kontrolleri

Haberin Devamı

Bebek doğumundan sonra ilk 24 saat içinde bazı kontroller yapılır. Doğumdan hemen sonra bebeğin ağırlığına, boyuna bakılır. Kafa çevresi ölçülür, göze kırmızı ışıkla röfle uygulanır, kalp sesleri, soluk alıp vermesi durumu incelenir. Böbrek, dalak, karaciğer, iç organları el muayenesi ile kontrol edilir, yeni doğan bebeğin refleksleri çok güçlüdür, sese ve ışığa karşı ilk refleksleri izlenir. Kalça çıkıklığı elle muayene edilir fakat 2-3 aylıkken ultrason görüntüsü istenecektir. Ellerinde, ayaklarında, kollarında, bacaklarında, cinsel organında herhangi bir aksaklık durumu veya görünümünde anormal bir durum olasılığına karşı kontrol edilir. İlk aşısı olan Hepatit B yani sarılık aşısı yapılır. Göbek kordonu kontrol edilir ve hastaneden çıkmadan önce işitme testi yapmak için gerekli makineyle kontrol edilir. Bu muayene zorunludur.

Haberin Devamı

Yeni doğan neler yapabilir?

Yüz üstü yatırıldığında çok kısa bir süreliğine kafasını kaldırabilir. Ağlama sesinden başka sesler çıkarabilir, bebeği tuttuğunuzda refleks olarak bir miktar basabilir kendisini ittirebilir. Kulakları normal insandan daha hassas olduğu için uyurken ufak bir televizyon sesine karşı bile hemen uyanırlar, ağlamaya başlarlar. Anneyi sesinden ve kokusundan tanımaya başlar, anne kucağına aldığında ağzını açarak meme emmeye çalışır ve anne kucağında iken kendisini güvende hisseder, sakinleşir. Günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir, uyku bebek gelişimi için çok önemli bir etkendir.

Yeni doğan bebeğe yapılması gerekenler

Bebeğinizi mutlaka emzirin, ilk 6 ay anne sütü çok önemlidir. Anneden gelen sarı süt yani kolostrum sütü bebek için oldukça önemlidir. Oluşabilecek hastalıklara karşı bebeği bir kalkan gibi korur. Yeni doğan bebeği mutlaka 3 saatte bir emzirin; gece ve gündüz 3 saatten sonra uyanamazsa siz uyandırın, uzun süre kan şekeri düşeceğinden yeni doğan bebek için olumsuz sonuçlar doğacaktır. Yeni doğan bebek doyma hissini bilmediği için sık sık fazla gelen sütü kusar. Bezinin ise sürekli değiştirilmesi gerekir. Çünkü anne sütü alan bebek sık sık tuvaletini yapar. Büyük tuvaleti sarı renkte olur ve durudur. Günde 3-4 sefer büyük tuvaletini yapar. Bu durumdan anneleri endişe etse de normal bir durumdur. Bebeğinizi biraz sıkı sararsanız anne karnında gibi hisseder rahat uyur. Ama çok sıkı sarmamaya dikkat edin olumsuz sonuçlar doğurabilir.