Gündem YÖK ÖNCE UYARDI SONRA DÜZELTTİ

YÖK ÖNCE UYARDI SONRA DÜZELTTİ

18.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK Başkanı önce “LYS sorularının çalınacağı ihbarı aldım” dedi. Sonra “Çocuklar müsterih olsun. Tehlike yok” açıklaması yaptı. ÖSYM ise Özcan’a tepki gösterdi: “İddialara itibar etmeyin.”

YÖK ÖNCE UYARDI SONRA DÜZELTTİ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın 800 binden fazla adayın katılacağı Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) bir gün önce “sınav sorularının çalınacağı yönünde ihbar aldığını” açıklaması şaşkınlık yarattı. Özcan, dün ise öğrencilerin müsterih olmasını isterken, “Çocukların kaderiyle hoş olmayan bir şekilde oynanıyor. Hiçbir şekilde bir tehlike yoktur bundan sonra. Zaten tezgâh da bozuldu” dedi.
Özcan’ın adayları tedirgin eden açıklamasına ÖSYM’den açıklama geldi. ÖSYM Başkanı Ali Demir’in onayıyla yapılan açıklamada, adaylara “bu türden iddialara itibar etmemeleri” istendi. Bu açıklama, Demir’in, Özcan’ın iddialarına tepkili olduğu şeklinde yorumlandı. Ancak Özcan, Demir’in kendisine yönelik bir düzeltme yapmadığını savundu.
Hürriyet’te dün yayımlanan habere göre, “devletin en üst düzeyinde görevli bir kişi YÖK Başkanı’na “LYS soruları çalınacak ve bir AK Parti milletvekilinin e-mail adresinden tüm Türkiye’ye dağıtılacak” ihbarı yaptı. Özcan’ın talimatıyla önceki gün yola çıkan ve soruları taşıyan TIR’lar ile soru kitapçıklarının saklandığı depolardaki güvenlik önlemleri artırıldı.

‘İhbar güvenilir şahıstan geldi’
İhbarın kendilerine çok güvenilir bir şahıstan geldiğini belirten Özcan, şunları söyledi: “Bütün çalışanlara dikkat edilmesi gerekiyor. Şu an ÖSYM kapalı devrede. Onlara da çok dikkat ediyoruz. Soruların bizim bilmediğimiz yöntemlerle de dışarı çıkarılması mümkün olabilir. Çok korkutucu bir senaryo. İnşallah hiçbir şey olmayacak.” Özcan’ın açıklamasının ardından dün sabah ÖSYM’den yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Sınavlar öncesinde zaman zaman bu türden duyumlar alınmaktadır. ÖSYM, sınav güvenliğini en üst düzeyde tutmaya özen göstermektedir. Adayların bu türden iddialara itibar etmeden, sükunet içinde sınavlara katılmaları ve sadece bilgileri ile geleceklerine yön verme gayreti içinde olmaları tavsiye edilir.”
Özcan da ÖSYM’nin açıklamasının tartışma konusu olmasının ardından, dün akşam basının karşısına çıktı. “Evet öyle bir ihbar geldi” diyen Özcan, bir gazetecinin, “ÖSYM Başkanlığı, ‘sözlerinize itibar edilmemesi yönünde bir açıklama yaptı” sözlerine şu karşılığı verdi: “Ali Bey onu demek istemedi. Zaman zaman ÖSYM ve YÖK’e bu türden haberler gelir, ihbarlar gelir. O ihbarlar incelenir. Ciddiyetine göre davranılır. Ali Bey herhalde ’Biz her gelen ihbara itibar edecek değiliz’ anlamında bir şey söyledi ama bence bu çok ciddi bir ihbar. Onun için ben hiçbir risk alamam. Hiçbir şekilde bir tehlike yoktur bundan sonra. Zaten tezgah da bozuldu. Öğrenciler müsterih olsun.”

Polis, 22 kişiyi takip ediyor
Bu arada polis, olayla ilgili olarak soruları hazırlayan komisyonda görev yapan 22 kişiyi izlemeye aldı.