Gündem Yunanistan’a nükleer destek

Yunanistan’a nükleer destek

09.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağına inandığını belirterek, “Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan’a da imkan tanıyabiliriz” dedi.

Yunanistan’a nükleer destek

ANKARA Milliyet  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

DOSTUM MİÇOTAKİS’İ DAVET ETTİM: Sayın Miçotakis’in daveti çerçevesinde Atina’ya yaptığımız ziyareti başarıyla tamamladık. İki ülke, üçüncü tarafların müdahalesine ihtiyaç duymadan sorunlarını suhuletle çözebilecek birikime, tecrübeye ve iradeye fazlasıyla sahiptir. Dostum Miçotakis’i müteakip konsey toplantısı için Ankara’ya davet ettim. Olumlu atmosferde geçen ziyaretimin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum. 

NÜKLEER ENERJİ DESTEĞİ: (Doğu Akdeniz’deki enerji uyuşmazlıklarının diyalogla çözülmesi yönündeki değerlendirmelerine Yunanistan’ın yaklaşımı) Bu iş birliğini sadece enerji alanında değil nükleer enerji dahil tüm alanlarda geliştirmenin, genişletmenin gayreti içindeyiz. Mesela Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan’a da imkan tanıyabiliriz. Biliyorsunuz Ataşehir’de bir enerji habı yapalım dedik. Oradaki kulelerden bir tanesini sadece bu enerji dağıtım imkanlarını seferber ettiğimiz bir hale getirelim istiyoruz. Trakya’da Rusya’dan gelecek doğal gaz ile oradan Balkanlar’a ve Avrupa’ya gaz temininde bir merkez olma kararımız da mevcut. Bu konuda da Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile mutabık kaldık. Doğu Akdeniz’deki gerginlikler en çok bölgenin önemli ülkeleri olan Türkiye ve Yunanistan’ı olumsuz etkiler. Bu konuya Sayın Miçotakis’in olumlu yaklaştığını söyleyebilirim. 

Haberin Devamı

EGE’DE İT DALAŞINI BİTİRELİM: (Türkiye ve Yunanistan savunma harcamalarını karşılıklı azaltabilir mi?) Yunanistan bu alanda bizden çok çok farklı harcamalar yapıyor. AB ve ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin ciddi destekleri var. Mesela Ege Denizi üzerinde Türkiye ve Yunanistan’ın it dalaşları konusunda ‘Biz artık bu sayfayı kapatalım, bitirelim bu işi’ dedik. Bunları Sayın Miçotakis’e de, ondan önce görev yapan Başbakanlara da hep söyledik. Biz dostluğa ağırlık verelim istiyoruz. Dost kazanmanın gayreti içerisindeyiz. 

SAVUNMA MALİYETİNİ DÜŞÜRDÜK: Yunanistan’ın savunma sanayiinde bizim gibi üretimi söz konusu değil. Biz bu alanda artık ihtiyacımızı büyük oranda karşılayan düzeyde üretimi yapar hale geldik. Bu nedenle Türkiye’nin silah alımlarına yönelik harcamaları, Yunanistan’la mukayese edilmeyecek düzeyde düşüktür.  

Haberin Devamı

SANCHEZ EN YİĞİDİ ÇIKTI: Antonio Guterres genel sekreter (BM) olarak şu ana kadar faydalı olamadığını ifade ediyor. Daha yeni 99. maddeyi ancak işletebildi. İspanya Başbakanı Sanchez Batı ülkeleri içerisinde gerçekten en yiğidi çıktı. Filistin’in AB ülkeleri tarafından tanınması noktasında kararlılığını ortaya koydu. Kendisini alkışlıyorum. 

‘Biden ile görüşme gündemimizde değil’

EŞ ZAMANLI ÜZERİNE DÜŞENİ YAP: Biz İstanbul’a dönerken Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan da Washington’a hareket etti ve yedili grup olarak Amerika’daki temaslarını sürdürecekler. ABD Başkanı Biden ile görüşme gündemimizde değil. Gazze konusundaki tavırları hepinizin malumu. Bizi ararsa konuşmamız gereken konular neyse onları da biz kendisiyle görüşüp konuşuruz. Ama Yedili temas grubu ABD’den sonra Kanada’ya geçecek. Kanada Türkiye olarak kendilerinden almayı talep ettiğimiz İHA-SİHA kameraları meselesinde tutturmuş ‘İsveç de İsveç…’ ABD de aynı şeyi söylüyor. Senin kongren varsa, benim de parlamentom var. Sen kongreden geçirdikten sonra F-16 meselesinde adım atacağım diyorsun, benim de parlamentom var. Eğer biz NATO’da iki müttefik ülkeysek o zaman dayanışma halinde eş zamanlı sen üzerine düşeni yap, Meclisimiz de gereken kararı alır.

Haberin Devamı

‘Ermenistan barış fırsatını değerlendirmeli’

FRANSA TAHRİK EDİYOR: (Fransa’nın Ermenistan’a askeri araç desteği) Fransa’nın yaptığı iş, sadece tahriktir. Fransa şunu bilmeli ki, Ermenistan’a iyilik yapmıyor, aksine kötülük yapıyor. Daha önce Ermenistan’a birçok destekler verdiler. Hangi neticeyi aldılar, hiç. Durum böyleyken tekrar Ermenistan’ı tahrik ediyor. Ermenistan yönetimi yakın geçmişte yaşadıklarından ders almalı, bu provokasyonlara gelmemeli. Yakalanan barış fırsatını değerlendirmesi ve yanlış yönlendiren ülkelerin tuzağına düşmemesi Ermenistan’ın çıkarına olur. Azerbaycan ile kurulacak barış temelli ilişkiler Ermenistan için en iyi seçenektir. Ellerine silah tutuşturanlar dar zamanda Ermenistan’ı yalnız bırakacaklardır.

Haberin Devamı

‘15 Aralık sonrası adayları açıklarız’

MHP İLE İŞ BİRLİĞİ: (Cumhur İttifakı’nda yerel seçim iş birliği) Hangi büyükşehirde, hangi illerde, hangi ilçelerde nasıl hareket edeceğiz arkadaşlarımız görüşüyorlar. Öyle zannediyorum ki bu hafta içinde belli bir neticeye varacak, sonra bizim konseyimize getirecekler. Biz de yapılan çalışmayı gözden geçirerek süratle adım atıp, Devlet Bahçeli ile bir araya gelip, kararımızı vereceğiz ve yola çıkacağız. 15 Aralık sonrası peyderpey aday açıklamalarımızı yaparız.