Gündem ‘Yurt dışındaki hiçbir öğrenciyi enflasyona ezdirmiyoruz’

‘Yurt dışındaki hiçbir öğrenciyi enflasyona ezdirmiyoruz’

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursu ile eğitim gören lisansüstü öğrencilerini bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyeceklerini belirtti.

‘Yurt dışındaki hiçbir öğrenciyi enflasyona ezdirmiyoruz’

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘Yurt Dışında MEB Bursuyla Eğitim Gören Lisansüstü Öğrencilerle Buluşma Programı’nda konuştu. Yılmaz, programda, 40’tan fazla ülkede eğitim alan gençleri ağırladıklarını belirtti. 

Haberin Devamı

Cumhuriyetin ilk yıllarından 2002’ye kadar yurt dışına devlet bursuyla giden öğrenci sayısının 10 bin civarında olduğunu söyleyen Yılmaz, “Hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayısı 12 bindir” dedi. 

Şartlar değiştikçe ihtiyaçların da değiştiğini belirten Yılmaz, “Tüm dünyada son 60-70 yılın zirvesine çıkan enflasyonun, milletimiz gibi yurt dışında burslu okuyan öğrencilerimizi de etkilediğini biliyoruz. 6 Şubat depremlerinin yol açtığı ekonomik zorluklarla mücadele ederken, imkanlar dahilinde bu sorunlara çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Sizlerin eğitimlerini en iyi şartlarda sürdürmeniz noktasında bugüne kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. İnşallah bundan sonra da sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Eğitiminiz boyunca aklınızı maddi sorunlara değil; bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilmeniz için MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz. Bu artışla birlikte öğrencilerimiz, kırtasiye ödeneği ile dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık 1780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere’de aylık 1200 sterlinden 1646 sterline, Almanya’da 1490 avrodan aylık 1993 avroya yükselmiş şekilde burslarını alacaktır. Böylece hiçbir öğrencimizi bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyecek bir artış yapmış olduk. Hepinize hayırlı olsun” diye konuştu.