Gündem Zirvede yoğun görüşme trafiği

Zirvede yoğun görüşme trafiği

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yoğun bir ikili görüşme trafiği vardı. Görüşmelerde yoğun olarak savunma konularının yanı sıra Avrupa Birliği ile ilişkiler ve ticaret de gündeme geldi.

Zirvede yoğun görüşme trafiği

Güldener Sonumut / VILNIUS- Erdoğan’ın zirve marjında ilk görüşmesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la oldu. Görüşmede Türkiye ile Fransız-İtalyan konsorsiyumu “EUROSAM-T” ile hava savunma sistemi alanındaki projenin yeniden yeniden canlandırılması konusu ele alındı. Bununla birlikte Türkiye’nin AB-Türkiye ilişkilerine verdiği önem hatırlatılırken, vize muafiyeti ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi konusunda da Fransa’nın irade sergilemesinin, sadece Türkiye değil aynı zamanda Fransız iş dünyası için de önem teşkil ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Zirvede yoğun görüşme trafiği

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’la görüşmede iki ülke ilişkileri, terörle mücadele, ticari ve savunma sanayii ilişkileri ele alındı. AB’ye üye olmayan Avrupalı müttefiklerin, AB’nin savunma ve PESCO çalışmalarına katılımının önemine vurgu yapılan görüşmelerde, Türkiye’nin, İsveç’in üyeliği konusundaki kararının önemi de değerlendirildi.

Zirvede yoğun görüşme trafiği

AB-Türkiye ilişkisi

Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni görüşmesinde yasadışı göçle mücadele, AB-Türkiye ilişkileri ve enerji konuları konuşuldu. Ayrıca Türkiye’nin Fransa ile geliştirmeyi arzuladığı yeni nesil Fransız-İtalyan yapımı “EUROSAM-T” savunma sistemi konusundaki sürecin yeniden canlandırılma hususu ele alındı.

Zirvede yoğun görüşme trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinde de NATO’nun askeri dönüşümü, müttefikler arasında savunma sanayii ve Ar-Ge konusundaki iş birliğinin yanı sıra AB-Türkiye ilişkileri kapsamlı bir biçimde değerlendirildi. Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine vurgu yapılan görüşmede AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda önerileri içeren raporunun önemine vurgu yapıldı. Raporun Türkiye -AB ilişkilerini ve tam üyelik sürecini canlandıracak nitelikte olmasının önemi hatırlatılırken, imtiyazlı ortaklık veya alternatif olarak nitelenebilecek olan sair modellerin kabul görmeyeceği konusuna da dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Erdoğan zirve kapsamında ayrıca Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile de bir görüşme gerçekleştirdi.