Kobi Elektrikli otolara 100 bin e-usta gerek

Elektrikli otolara 100 bin e-usta gerek

13.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aralarında Togg’un da bulunduğu elektrikli otomobiller kendi ekosistemini oluşturuyor. Bu noktada servis ve bakım ağı önemli yer tutuyor. Orta vadede 100 bin e-ustanın bu sektörde istihdam edileceğini öngören SANLAB, eğitim için kolları sıvadı.

Elektrikli otolara 100 bin e-usta gerek

EBRU SUNGUR - Elektrikli otomobillerin giderek yaygınlaşması, yeni iş kollarının gelişimini beraberinde getiriyor. Bunların en başında ise bu araçların servisinde çalışacak ustaların yetiştirilmesi var. Togg için simülasyon üretimiyle de adından söz ettiren SANLAB, bu konuda ön alan firmalardan. E-usta yetiştirilmesi için yurtiçinde kurduğu merkezleri yaygınlaştırmanın yanı sıra bu alanda dünyada da söz sahibi olmayı hedefliyor. SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek, orta vadede sadece Türkiye’de bu alanda istihdamın 100 bini bulacağını, küresel olarak ise on milyonlara erişeceğini öngörüyor. Geliştirdikleri Elektrikli Araç Bakım Simülatörü ile bu alanda istihdam edilecek insan kaynağının yetiştirildiğini belirten Salih Kükrek şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

“Simülatörümüz mobilite odaklı sektörlerde aranan yüz binlerce kişiyi geleceğin mesleklerine hazırlıyor. Bu teknoloji ile her seviyeden aday, elektrikli araçların yapısını, bileşenlerini, bakım proseslerini ve İSG prensiplerini kısa sürede öğreniyor. Kullanıcıya sanal bakım atölyesinde gerçekçi bir mesleki öğrenme deneyimi sunuyor ve yüksek gerilimde güvenli çalışma ortamı sağlıyoruz. Kapsamlı bir eğitim ve senaryo içeriğine sahip teknolojimiz ile öğrenme süreçlerini garanti altına alıyoruz.”

Hızla yayılıyor

Türkiye’nin 4 farklı noktasına elektrikli araç simülasyon merkezi kurduklarını bildiren Kükrek, “Yıl içerisinde teknolojimizi en az 10 noktaya daha kurarak bu sayıyı 14’e çıkaracağız. Bunu ülke geneline ve dünyaya yaymak için gayretle çalışıyoruz. Bir yandan da elektrikli araçlar alanında eğitimler vermeye devam ediyoruz. Bu konuda birçok kurum/kuruluş ile iş birliği protokolleri imzaladık. Bu iş birlikleri kapsamında elektrikli ve hibrit araçlara yönelik eğitimlerde SANLAB’ın teknolojileri kullanılacak” diyor.

Haberin Devamı

Hedef bütün dünya

Elektrikli araç servis ağlarının yaygınlaştığını, istihdamlarının arttığını anlatan Kükrek, “Sadece Türkiye’de en az 100 bin bakımcıya ihtiyaç olacak. Tüm dünyaya baktığımızda bu ihtiyaç on milyonlarla ifade ediliyor” şeklinde konuşuyor. Bu alandaki eğitim ihtiyacına küresel bazda da yanıt vermeye hazır olduklarını ifade eden Kükrek, “Bakımcı eğitimlerini sadece Türkiye’de kurduğumuz merkezler ile değil, kuracağımız online platform ile tüm dünyaya vereceğiz. Bu işi globalde de yapmayı istiyoruz. Dünyanın elektrikli araç bakımcılarının Türkiye menşeli bir firmanın teknolojileri ile yetiştirilmesini hedefliyoruz” açıklamasını yapıyor.

Elektrikli otolara 100 bin e-usta gerek

Eğitimde marka oldu

Salih Kükrek, simülasyon alanında, mesleki eğitime yönelik öğrenme teknolojileri geliştiren SANLAB’ın bu yöndeki faaliyetleri konusunda şunları söyledi:

“SANLAB Learning Technologies markası ile Türkiye’nin bu alandaki ana aktörlerinden biriyiz. Bireylerin öğrenme ihtiyaçlarına cevap veren VR/AR çözümlerimiz ile öğrenmeyi hızlı, kolay ve etkili hale getiriyoruz. E-öğrenme çözümlerimiz ile öğrenme sürecini zaman ve mekandan bağımsız hale getiriyoruz. Teknolojilerimiz Türkiye’nin 56 ilinde 240’tan fazla noktada kullanılıyor. Ticaret odaları, sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, belediyeler, üniversiteler, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim kurumları ve özel şirketler tarafından öğrenme süreçlerine dahil ediliyor ve 30’dan fazla meslek için insan kaynağı yetiştiriyor.”

Haberin Devamı

Robotik teknolojiler

SANLAB olarak ar-ge faaliyetlerini Teknopark İstanbul, GTÜ Teknopark ve Konya Innopark’ta, üretim faaliyetlerini de İstanbul Kartal’daki tesisinde gerçekleştiriyor. Salih Kükrek, robotik alanındaki faaliyetlerini şöyle anlatıyor:

“Robotik alanında, üretim ve Ar-Ge aşamalarında simülasyon ve test gereksinimi olan sektörlere hızlı prototipleme ve test kabiliyetleri kazandırma adına 6DOF hareketli platformlar geliştiriyoruz. 6DOF hareketli platformlar, sinyal tekrarlayıcı, sinyal üreteci, simülasyon tablası, test platformları gibi çok çeşitli uygulamalar için savunma, havacılık, otomotiv, test ve simülasyon endüstrilerine hizmet veriyor. Ürünün tasarımından üretimine kadar geçen süreçteki tüm mühendislik adımlarının tamamını yerine getiriyor ve anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Otomotiv sektöründe Togg ve savunma sanayinde ASELSAN başta olmak üzere Türkiye’nin lider kuruluşlarının robotik teknolojiler çözüm ortağı olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.”