Kültür Sanat Anadolu müzeleri yükselişte

Anadolu müzeleri yükselişte

20.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gözümüzü İstanbul’dan biraz ayırıp Anadolu’ya çevirince kültürümüzü anlatan ve her yıl pek çok sanatseveri ağırlayan müzeleri görüyoruz. Aralarında Avrupa Müze Forumu’ndan ödüllü olanlar da var...

Anadolu müzeleri yükselişte

Gizem Çetimen - İstanbul, kültür ve sanatın merkezi olma ünvanını elinde tutsa da Anadolu’daki müzeleri unutmamak gerek. Üstelik bu müzelerin bazılarının ünleri ülke sınırlarını aştı. Avrupa Müze Forumu tarafından geçtiğimiz günlerde Kenan Yavuz Etnografya Müzesi “2021 Silletto Ödülü”ne layık görüldü. Troya Müzesi, “2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü”nü alırken Odunpazarı Modern Müzesi ise “2021 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü”nün sahibi oldu. Anadolu müzelerini derledik.

Haberin Devamı

Odunpazarı Modern Müzesi (Eskişehir)

İş insanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından yaptırılan ve Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’İn tasarladığı müze, 2019’da sanatseverlerle buluştu. Müzede resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatından örnekler var. Kalıcı koleksiyonda Nejad Melih Devrim, Jaume Plensa, Fahrelnissa Zeid, Marc Quinn, Canan Tolon, İnci Eviner, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Erdağ Aksel, Julian Opie ve Gülsün Karamustafa’nın da arasında olduğu sanatçıların eserleri bulunuyor.

Baksı Müzesi (Bayburt)

Baksı Müzesi, Bayburt’taki Bayraktar Köyü’nde Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kuruldu. Sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında toplayan müzenin ana binası, 2010’da zor bir serüvenin sonunda tamamlandı. 2012’de ise müzenin yeni sergi salonu Depo Müze sanatseverlerle buluştu. Müzede halk resmi koleksiyonu, camaltı ve işleme koleksiyonu, yazı resimler, şifa tasları, alemler, taş baskılar, çömlek ve seramikler, ehramlar yer alıyor.

Haberin Devamı

Anadolu müzeleri yükselişte

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi (Bayburt)

İş insanı Kenan Yavuz’un Bayburt’un Beşpınar köyünde kurduğu 2021 Silletto ödüllü Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin hikâyesi 2013’de başladı. Yavuz, müzeyi doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu ödemek için bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında inşaa etmişti. Müze doğasıyla da büyük ilgi çekiyor.

Zeugma Mozaik Müzesi (Gaziantep)

Zeugma Mozaik Müzesi, 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip. 2011 senesinde kapılarını ziyaretçilerine açan müzede dünyaca ünlü “Çingene Kız” mozağinin yanı sıra Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan pek çok mozaik de yer alıyor.

Troya Müzesi (Çanakkale)

2018’de Çanakkale’de açılan Troya Müzesi, tarihe ışık tutan pek çok keşfin yapılmış olduğu Troya Antik Kenti’nde keşfedilmiş eserlere ev sahipliği yapıyor. Müzede kazılardan çıkarılan Troya altınları, mermer, heykel, mil taşı, sunak, pişmiş toprak seramikleri, süs eşyalar, kemik objeler yer alıyor.

Anadolu müzeleri yükselişte

Rahmi Koç Müzesi (Balıkesir, Cunda Adası)

2003’de yaşanan fırtına nedeniyle hasar görmüş ve kapatılan Taksiyarhis kilise binası, 2012’de restore edilerek 2014’de Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak ziyarete açıldı. Adanın tepesinde bulunan müze, tekne oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine kadar geniş yelpazede bir sergilemeye sahip. Özellikle tüm dünya ülkelerini temsil eden oyuncak bebeklerden oluşan kısmı en dikkat çeken bölümlerden.

Haberin Devamı

Anadolu müzeleri yükselişte

Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Ankara)

Ankara’da, Anadolu’nun farklı kazı alanlarından getirilen eserlerin buluştuğu Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Anadolu’da yazılı tarihin başlangıcı gibi bölge tarihine ışık tutan önemli bilgiler bulunuyor. Yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında çıkarılan eserler sergilendiği müzede Medusa Mozaği de yer alıyor.