Kültür Sanat Anne okursa çocuk da okuyor

Anne okursa çocuk da okuyor

07.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yayımladığı dört milyon kitapla çocuk yayıncılığında dört yılı geride bırakan Sabri Ülker Vakfı Yayınları, kitap okuma alışkanlıklarını daha iyi anlamak amacıyla önemli bir araştırmaya imza attı. FRAM Araştırma Şirketi ile yapılan araştırma “Türkiye okumuyor, çocuklar okumuyor” algısını kırıyor.

Anne okursa çocuk da okuyor

Seray Şahinler - Türkiye temsili 13 ilde 3-10 yaş arası çocuğu olan, 20-55 yaş arası 309 anne ile görüşülerek yapılan araştırmaya göre çocukların yüzde 80’i kitap okumaktan keyif alıyor. Ebeveynler de çocuklarına kitap okuyarak kitap sevgisini ve okuma alışkanlığını geliştirmeye çalışıyor. Bunda kreş ve ilkokul çağındaki çocukların kitap okumayı bir aktivite olarak görmesinin katkısı büyük. Okuma eylemini annesiyle gerçekleştiren çocuk bu birliktelikten de keyif alıyor. (Vakfın babalara ulaşma noktasında sıkıntı yaşadığı bu yüzden araştırmayı sadece anneler ile görüşerek tamamlandığını belirtelim.)

Haberin Devamı

Araştırmaya katılan annelerin yüzde 92’si kitap okuma alışkanlığına sahip. Bu annelerin yüzde 73’ü haftada en az üç gün çocuklarına kitap okuduklarını belirtiyor. 3-5 yaş arası çocuğu olan annelerin yüzde 58’i, 6-10 yaş arası çocuğu olanların ise yüzde 67’si haftada en az üç gün çocuklarına kitap okuyor. 3-5 yaş arası çocukların favorisi masal, hikâye ve resimli kitaplar; 6-10 yaş arasında ise hikâye ve çizgi romanlar.

Son yıllarda günden güne artan kitap fiyatları da aileleri alternatif yollara itiyor. Araştırmaya katılan ailelerin aylık kitap bütçesi 180 TL. Satın alma davranışında fiyata göre karar verdiklerini belirten anneler, uygun fiyatlar için fiziksel mağazalardan vazgeçip dijital satış platformuna yöneliyor.

Haberin Devamı

Masalların yerini sesli masallar aldı

Ailelerin yakındığı telefon ve tabletler de artık okuma alışkanlarına etki ediyor.

3-5 yaş arası çocukların yüzde 70’i, 6-10 yaş arası çocukların ise yüzde 44’ü sesli kitap dinliyor. Çocuklar sesli kitapları en çok, tahmin edileceği üzere YouTube üzerinden dinliyor. Yayınevinin araştırmasına göre çocukların yüzde 37’si telefon ve tablet üzerinden e-kitap okuyor ve annelerin yüzde 45’i çocuklarına sesli kitap dinletiyor.