Kültür Sanat Edebiyat

Edebiyat

10.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

.

Edebiyat

Her pazartesi değil, her gün

Haberin Devamı

“Haziran sancılı bir ülkedir kalbimize/kısa öğle vakitlerinde yaşadığımız/Bir kırmızı diye kullandığımız/ve ara sıra/öyle sandığımız...” Turgut Uyar’ın “62/67 Notları” alt başlıklı “Her Pazartesi” kitabı usta şairi ve dizelerini anmak için iyi bir fırsat. Kitapta Uyar’ın bireyin iç dünyası, yalnızlığı, açmazını eksen tutan bir yaklaşımla, dilde ve duyarlıkta yeni imkânları zorlayan şiirleri yer alıyor.

Uyanma vakti geldi

Popüler çocuk ve gençlik yazarı Anıl Basılı, “Linç Çıkmazı” adlı kitabında bir yandan günümüz gençlerinin dertlerine tercüman oluyor bir yandan nesiller arası arabuluculuk yapıyor. Yazar kitabında haksızlığa uğrayanlara, köklerinin cılız olduğunu bildiği hâlde güçlü görünmeye çabalayanlara, en çok duyduğu cümle “Yapamazsın!” olanlara uyanmak vaktinin geldiğini, dahası yalnız olmadıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

İyi yazar ödünç alır!

Tıkanıklık dönemine giren Jake adlı yazar, ölmüş öğrencisi Evan’ın hikâyesini kaybolmasın diye yeniden yazıyor. Peki bu hırsızlığa girer mi? T.S. Elliot’un dediği ya da büyük olasılıkla Oscar Wilde’dan alıntıladığı gibi “İyi yazarlar ödünç alır, kötü yazarlar çalar”. “Hikâye Hırsızı” işte bu konuyu tartışıyor. Jake bu hikâyeyle övgüler alsa da ardındaki gizem bedeline değiyor mu?