Kültür Sanat Heykelde keşifler dünyaya açılıyor

Heykelde keşifler dünyaya açılıyor

16.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat’ın düzenlediği III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması yeni sanatçılarını bekliyor. Geçen yılın birincisi Burak Ayazoğlu, “Yarışma, sanatçılar için motivasyon kaynağı oluşturmakta, görünürlüğe katkı sağlamakta ve üretim süreci için motivasyon kaynağı yaratmakta” diyor.

Heykelde keşifler dünyaya açılıyor

Yarım asırlık geçmişiyle Türkiye’nin en köklü kültür sanat dergisi Milliyet Sanat’ın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Heykelde Yeni Keşifler yarışması için son başvuru tarihi yoğun talep üzerine 26 Ağustos’a kadar uzatıldı. Henüz keşfedilmemiş yetenekleri desteklemeyi, genç heykel sanatçılarının görünürlüğünü artırmayı, özellikle galerilerde temsiliyeti olmayan sanatçılara yeni kapılar açmayı ve böylece heykel sanatına yeni değerler kazandırmayı amaçlayan yarışma; yaratıcılığını daha geniş kitlelerle buluşturmak isteyen ancak şimdiye kadar buna fırsat bulamamış yetenekleri davet ediyor. Heykelde Yeni Keşifler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl yine Mesa Holding’in sponsorluğunda düzenleniyor.

Haberin Devamı

Milliyet Sanat’ın 2019 yılından bu yana düzenlediği III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nın seçici kurulunun üyeleri Aslı Sümer, Berrak Barut, Derya Yücel, Ebru Özdemir, Filiz Aygündüz, Melike Bayık, Meltem Demirören Oktay, Prof. Neslihan Pala, Sabiha Kurtulmuş, Seçkin Pirim ve Sinem Konu Keskinok’tan oluşuyor.

Heykelde keşifler dünyaya açılıyor

‘Kıymetli bir süreç’

Geçtiğimiz yıl “İsimsiz” eseriyle birinci olan Burak Ayazoğlu yurt dışında eğitim hakkı kazanmıştı. Berlin’deki Somos’ta programa katılan sanatçı, yarışmanın sanat hayatına etkilerini anlattı: “Ülkemizde az sayıda bulunan heykel yarışmalarından biri olan Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görülmem kariyerim için elbette motive edici bir durum oluşturdu. Hâlihazırda tasarımını planlamış olduğum bir heykelin nihai tasarım aşaması ve üretim süreci için ittirici bir güç oluşturduğunu söyleyebilirim. Sergi sürecinde birbirinden değerli pek çok insanla tanışmama vesile olması, ayrıca yarışmada yer alan heykelimin yarışmanın sponsoru da olan Mesa Holding’ten Mert Boysanoğlu’nun koleksiyonuna eklenmesi, kıymetli bulduğum bir sürece evrildi diyebilirim. Heykel üretim süreci çoğunlukla maliyetli ve meşakkatli süreçleri beraberinde getirmekte. Sürekli üretim hâlinde olabilmek maalesef her sanatçı için sürdürmesi kolay bir süreç değil. Bu noktada Heykelde Yeni Keşifler gibi yarışmalar, sanatçılar için motivasyon kaynağı oluşturmakta, görünürlüğe katkı sağlamakta ve üretim süreci için motivasyon kaynağı yaratmakta.”

Haberin Devamı

Kazanan yarışmacılara üretim desteği ve sergileme imkânı tanınan yarışmada, seçici kurul tarafından 10 eser belirlenecek. 10 finalist arasından ilk 3’e giren yarışmacıların her biri 15 bin TL üretim desteği almaya hak kazanırken III. Heykelde Yeni Keşifler Yarışması’nda birinci seçilen genç sanatçı ise, yurt dışında bir ay süren sanat eğitimi ödülünün de sahibi olacak. Ayrıca yarışma sponsoru Mesa Holding tarafından seçilen bir esere, Mesa Özel Ödülü takdim edilecek. Detaylı bilgi heykel.milliyetsanat.com adresinde.