Kültür Sanat ‘Sanat dünyasını Milliyet Sanat’la izleyin

‘Sanat dünyasını Milliyet Sanat’la izleyin

02.09.2008 - 00:21 | Son Güncellenme:

Kaçırılmaması gereken sergi ve gösterileri kapağına taşıyan Milliyet Sanat dergisinin eylül sayısında Likya kültürünün bilinmeyen yönleri, tiyatroların farklı projeleri, yeni albümler ve edebiyat dünyasından seçme konular yer alıyor

‘Sanat dünyasını Milliyet Sanat’la izleyin

Milliyet Sanat, eylül ayı kapağına Salvador Dali sergisini ve Alvin Ailey American Dance Theater'ı taşıdı. Alvin Ailey American Dance Theater, 50. Yıl Turnesi kapsamında İstanbul'da kaçırılmaması gereken üç ayrı gösteri sunacak.
Sabancı Müzesi'nde 20 Eylül'de açılacak olan sergide gerçeküstücülük akımının önemli temsilcisi olan Salvador Dali'nin 270 eserini bir arada sunacak. "İstanbul'da Bir Sürrealist: Salvador Dali" adlı sergi Dali'nin ülkesi dışında açılan en büyük sergisi olma özelliğine de sahip.

Farklı sergiler
Dali ile ilgili kapsamlı yazının hemen ardından İstanbul Modern'de açılan ve Verbund Koleksiyonu'ndan önemli yapıtların sunulduğu "Suyun Bir Arada Tuttuğu", Galeri Apel'in 10. yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleştireceği bir dizi etkinlik, Mentalklinik'te izlenebilen "Etiketbulutu" ve genç İtalyan fotoğrafçı Renato D’Agostin'in "Metropolis"i plastik sanatlar sayfalarının sergileri arasında yer alıyor.
Dergide ayrıca, bu yıl ilk kez düzenlenecek olan 1. Uluslararası Baskıresim Bienali, Borusan tarafından açılan ArtCenter/ İstanbul ve Yahşi Baraz’ıh kaleme aldığı  Washington Soykırım Müzesi hakkında ayrıntılı yazıları da okuyabilirsiniz. Yasemin Bay tarafından hazırlanan atölye sayfalarının bu ayki konuğu ise usta heykeltıraş Meriç Hızal.

Haberin Devamı

Meg Ryan'dan Miyazaki'ye

‘Sanat dünyasını Milliyet Sanat’la izleyin

Derginin sinema sayfaları, 'romantik komedi filmlerinin Pamuk Prenses'i' Meg Ryan ile açılıyor. Eylül ayında "Kadınlar Hakkında Her Şey" adlı filmi vizyona girecek olan Meg Ryan ile ilgili yazıyı Esin Küçüktepepınar yazdı. Sinema sayfaları bu ay da dolu dolu: Nesibe Çakır Hayao Miyazaki'nin anime filmlerinde geçen kentlerin mimarisini, Atilla Dorsay sinemanın ünlü erkek ikililerini, Agah Özgüç Türk sinemasında usta - çırak ilişkisini anlattılar yazılarında. Tabii yeni filmler de her zamanki gibi, sinema meraklılarını bekliyor dergi sayfalarında...

Tiyatrolar perde açarken 
Sezonun yavaş yavaş hareketlenmesiyle birlikte tiyatrolar yeni projelere imza atmaya başlıyor. Bunun ilk örneğini veren topluluklardan biri olan Tiyatro Dot'un yeni sezonda Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan oyun projesi "Dotbilsarda",  sahne sanatları sayfalarında yer alıyor.  İzleyiciyi 10 gün boyunca, bedensel algının dönüşümünü sorgulayan sanatçıların işlerini ve performanslarını izlemeye davet edecek olan Bodig ile ilgili yazıyı ve bu sezon da sahnelenecek olan "Bana Islak Mayonuzu Gösterin" adlı dans performansını da yine bu sayfalarda okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Likya'nın bilinmeyenleri
Arkeoloji sayfalarında bu ay Yakaköy'deki antik Tlos kentine uzanıyoruz. Üç yıl boyunca süren kazılarda ortaya çıkan olağanüstü sayıdaki buluntularıyla arkeologları şaşkınlığa uğratan Tlos, Likya kültürünün bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor.
Kazıları yürüten Prof. Dr. Havva Işık ile yapılmış kapsamlı röportaj arkeoloji sayfalarında...

Berger ile söyleşi
Edebiyat sayfaları ise Murathan Mungan ile açılıyor. Mungan "Origami"sinde 19 başlık altında kültür sanatın farklı konularına değiniyor. Murat Uyurkulak yazısında, ağustos ayında hayata veda eden Filistinli büyük şair Mahmud Derviş'i, Kurtuluş Kayalı ve Tahir Abacı usta eleştirmen Fethi Naci'yi anlatırlarken Kemal Varol yazar biyografilerini ele alıyor. Şebnem Şenyener ise "New York Sanat Polisiyeleri"ne devam ediyor.
Edebiyat dünyasının yeni kitapları da Milliyet Sanat'ta yerini buluyor. Orhan Pamuk'un "Masumiyet Müzesi", Müge İplikçi'nin "Kafdağı", Yalçın Didman'ın "Eksi Seksen"i, Everest Yayınları tarafından yeniden yayımlanan Ruhi Su türküleri, "Eski Çin’in Yeniden Keşfi", "Senyor Borges", "Yalancılık Sanatı: Sanatçı Olarak Eleştirmen" ve daha pek çok yeni yayını edebiyat sayfalarında görebilirsiniz.
Ayrıca “Talihli Bir Adam” adlı kitabı geçen günlerde Türkçede yayımlanan John Berger’ın Milliyet Sanat’a verdiği özel söyleşi de bu sayfalarda...

Haberin Devamı

AKM neden önemli?
Dr. İlke Boran, derginin mimari sayfalarındaki yazısında bir dönem yıkılması tartışılan, tepkiler sonucunda renovasyon ve restorasyonuna karar verilen Atatürk Kültür Merkezi'nin neden önemli bir mekan olduğunu ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. Boran, AKM'nin bütünsel bir sanat merkezi niteliği taşıdığına dikkat çekiyor.

Yepyeni albümler
Milliyet Sanat dergisinin müzik sayfaları yeni albümleri konuk etmeyi sürdürüyor. Te Verve’ün dördüncü stüdyo albümü "Forth", Brian Eno ile David Byrne'dan "Everything That Happens Will Happen Today", birbirinden cazip müzik dvd'leri, Kalan Müzik'ten yayınlanan "Üç Çağdaş Besteci"yi bu sayfalarda okuyabilirsiniz. Naim Dilmener'in Müzikal Günce'si ise her zamanki gibi eğlenceli ve dopdolu...