02.06.2025 - 07:00 | Son Güncellenme:
Sadece bireysel duyguların değil toplumsal acıların, kayıpların, yasların sesi de onun şarkılarında yankılanıyor. 50. sanat yılında yeni albümü “Paşa Gönül Şarkıları”nı çıkaran Sezen Aksu’nun kariyeri, Milliyet Sanat’ın kapak dosyasında tüm ayrıntılarıyla işleniyor. Emel Müftüoğlu, Naim Dilmener, Alper Hasanoğlu, Asuman Susam, Seray Şahiner ve Filiz Aygündüz, Aksu’nun hem müzik kariyerini hem de kendi dünyalarındaki yerini kaleme aldı. Aşkın Nur Yengi’den Ceylan Ertem’e, Aksu’nun öğrencileri onu anlattı. Müzik bölümünde 11-26 Haziran tarihleri arasında “Sınırların Ötesinde” temasıyla gerçekleşecek 53. İstanbul Müzik Festivali de öne çıkıyor.
Cafer Panahi’nin “It Was Just an Accident” adlı filmi, 78. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandı. Sinema bölümü, Panahi ile ödül töreninden önce yapılmış özel söyleşi ile açılıyor. Bu bölümde “The Godfather”, “Star Wars”, “Pulp Fiction” gibi eski ve yeni klasiklerin yeniden vizyona girmesinin ve seyircinin bu filmlere taze vizyon filmlerinden daha fazla ilgi göstermesinin nedenleri araştırılıyor. Dünyada vizyona giren yapay zekâ ile çekilmiş ilk uzun metraj belgesel “Post Truth/Gerçek Ötesi” üzerine Alkan Avcıoğlu ile röportaj ve aksiyon filmlerinin yeni kraliçesi Ana de Armas portresi, konular arasında yer alıyor.
Sahne Sanatları sayfalarının açılış konusu, Ahmet Adnan Saygun’un yazılması 20 küsur, sahneyle buluşması 40 küsur yılı bulmuş operası “Gilgameş”. Yazıda 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında prömiyer yapan eserin görkemi ve çarpıcılığı anlatılıyor. 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin “İstanbul Mon Amour” bölümünde başlayan “İstanbul’un En Güzel Kızı”nın yolculuğu sahnelerde uzun versiyonu ile devam ediyor. Oyunu Bülent Şakrak anlatıyor. “Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler” oyunu üzerine Dolunay Soysert ve Bülent İnal’la yapılmış şöyleşi ile DasDas’ın ev sahipliğinde bu yıl ilk kez gerçekleşecek Kısalar Festivali de bu bölümde yer alıyor.
Miart Gallery’nin İstanbul’daki iki yeni galerisinin açılışı efsane aktör Anthony Quinn’in oğlu, sanatçı Lorenzo Quinn’in “Bronzun Yeni Çağı” solo sergisiyle gerçekleştirildi. Lorenzo Quinn ile yapılmış röportaj ile başlıyor Plastik Sanatlar bölümü. Gülsün Karamustafa’nın kent belleğine odaklanan “Bir Nevi İşgal Hali” isimli sergisi, İzmir Folkart Gallery ve Ankara’da CerModern’denden sonra Müze Gazhane’ye gelen “Mustafa Kemal Atatürk: Karanlıkta Akan Bir Yıldız” sergisi ve Kenan Işık’ın İstanbul’un katmanlı yapısını ve kent kimliğindeki değişimi anlattığı “Zamanın Aralığında” sergisi bölüm konularından.
Edebiyat bölümünde dinleyicilerini, yakın tarihte basınımızda çokça ses getirmiş kriminolojik vakalarıyla buluşturduğu podcast’i kitap olan Münevver Elif ile “Ankara’da Bir Ev”, eskizler ve sözcüklerle okuru İstanbullu şeyler arasında dolaştırdığı kitabı “İstanbulin” üzerine yazar ve mimar Ertuğ Uçar ile röportajlar yer alıyor. Dergi, Yenal Bilgici’nin sevdiği ve ilgi duyduğu her şey üzerine konuştuğu “Sıfır Sayı” podcast serisi ile son buluyor.
Survivor 2025'te şampiyonun belli olmasına kısa süre kaldı. Survivor denilince akla gelen isimlerden biri olan Sema ise geçtiğimiz günlerde adaya veda etti. Geçtiğimiz yıl olaylı bir sezon geçiren Sema, favori dörtlüsünü saydı.