Kültür Sanat Sonbaharda sanat başkadır

Sonbaharda sanat başkadır

04.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat sonbaharı 30. yaşını kutlayan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali kapağıyla karşılıyor. Eylül sayısında Akbank Caz Festivali’nden “Kuru Otlar Üstüne”ye kadar zengin bir seçki va.

Sonbaharda sanat başkadır

Şehre dönüşün hızlandığı, herkesin hafif buruk bir o kadar umutlu olduğu eylül ayında Milliyet Sanat da okurlarını dopdolu bir sayıyla selamlıyor. Derginin kapağında sevilen eserleri operaseverlerle buluşturan ve seyircileri bir nevi zamanda yolculuğa çıkaran Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali yer alıyor. 30. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali Ankara DOB’un “AİDA” prodüksiyonuyla açılıyor. Festival ile ilgili her şeyi Zeynep Aksoy kaleme aldı. Derginin bir diğer dikkat çekici içeriği de 10 yıl sonra tiyatro sahnesinde bir araya gelen Buğra Gülsoy ile Serhat Teoman’ı izleyeceğimiz “Cırcır Böcekleri İtler ve Biz” oyunu üzerine ikili ile Ece Saruhan’ın söyleşisi. Her gün hava durumuna “Bugün yağış var mı?” diye baktığımız bir süreçte Ferdi Çetin İngiltere’nin ilk sıfır atık tiyatrosu The Greenhouse Theatre’ın sanat yönetmeni Oli Savage ile “Sahnede sıfır atık estetiği” üzerine konuştu.

Haberin Devamı

Sonbaharda sanat başkadır

Murathan Mungan yazdı: Burun

Edebiyat sayfaları Murathan Mungan’ın “Burun” yazısı ile açılıyor. Mungan, burun üzerinden kısa bir sanat tarihi yolculuğu yaptırıyor okurlara. Moda’nın savaş karşıtı genç çifti Oleg ve Sasha ise St. Petersburg’tan İstanbul’a uzanan yollarını ve sanat kitapları sattıkları Black Mustache Kitabevi’ni Evrim Altuğ’a anlattı. Lezzetli kalemiyle yazdıklarını okumaya doyamadığımız Deniz Yüce Başarır bu defa bizi Jane Austen’in evine Chawton Cottage’a götürüyor.

Sonbaharda sanat başkadır

Füsun Onur (altta) Köln’deki sergisini anlattı. 

Füsun Onur retrospektifi

Museum Ludwig’te 16 Eylül’de açılacak retrospektifiyle Füsun Onur, Barbara Engelbach ve Emre Baykal küratörlüğündeki sergisine ilham veren anılarını Milliyet Sanat’la paylaştı. Onur’a göre işin sırrı eseri üretirken yaşanan anın heyecanında. Sonbaharın kendini göstermesiyle ‘yeni sanat mevsimi’ de gelip çattı. İstanbul’daki çoğu galeri de kavurucu bir yazın ardından ara verdikleri ‘sergi maratonuna’ hazırladıkları dopdolu bir sanat ajandasıyla geri dönüyor. Sonbaharı karşılayan sergileri sizin için derledik.

Haberin Devamı

Sonbaharda sanat başkadır

Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi “Kuru Otlar Üstüne”nin Türkiye prömiyeri Adana’da yapılacak.

Merve Dizdar’ın Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandığı Nuri Bilge Ceylan imzalı “Kuru Otlar Üstüne” için heyecan başladı. “Kuru Otlar Üstüne” 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Türkiye prömiyerini yaptıktan sonra 29 Eylül’de vizyona girecek. Vecdi Sayar filme dair önemli bir yazı kaleme aldı. Neredeyse her hafta bir ya da iki yerli korku filmi vizyona giriyor. Seyirci rekoru kırmıyorlar ama izleyici kitleleri var ve beyazperdeden hiç eksilmiyorlar. Bu gidişatın sırrını araştırdık. Müjde Işıl, uluslararası ve ulusal festivallerden ödüllerle döndükten sonra 8 Eylül’de vizyona girecek olan “Kar ve Ayı”yı yönetmeni ve senaristi Selcen Ergun ile konuştu.

Sonbaharda sanat başkadır

Erkin Koray’ın anısına

“Bir adam düşünün ki hayatı boyunca ünlü olmuş. Herkes sırça köşkte yaşıyor sanmış. Ama hep geçim sıkıntısı çekmiş. Hep ayrıksı kalmış. Hep kafasına göre, hep inatçı...” Metin Solmaz bu sözlerle anıyor geçen ay kaybettiğimiz Erkin Koray’ı... 23 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 33. Akbank Caz Festivali ise yine dünyanın en önemli caz müzisyenlerini dinleyicilerle buluşturuyor.