Kültür Sanat Yoksul düşleri anlatmak istedim

Yoksul düşleri anlatmak istedim

19.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatında ‘50’ kuşağı öykücülüğünün öncü isimlerinden Adnan Özyalçıner, hem 90. yaşını hem yazarlıktaki 70. yılını özel bir buluşmayla kutladı. Everest Yayınları tarafından Robinson Crusoe Kitabevi’nde düzenlenen etkinlikte Özyalçıner yazarlık hayatından kesitleri paylaştı. Everest Yayın Yönetmeni Saadet Özen ile yazar-şair Ömer Erdem’in sorularını yanıtlayan Özyalçıner, ‘50’ kuşağının hayata ‘edebiyatla başkaldırdığını’ söyledi.

Yoksul düşleri anlatmak istedim

SERAY ŞAHİNLER- Özyalçıner, “1955’te, üniversite yıllarında Onat Kutlar, Hilmi Yavuz, Erdal Öz, Doğan Hızlan ve Konur Ertop ile bir araya geldik. Böylece ‘50’ kuşağının çekirdeği oluştu. Edebiyatta gerçeğin yeniden oturmasını ve yeni bir gerçeklik olayını ortaya koymak istedik ‘50’ kuşağının asıl özelliği budur. Doğan Hızlan’ın güzel bir tanımı vardır: ‘50 kuşağı solistlerden oluşan bir korodur’ der. Gerçekten öyle” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sokağın sesi

70 yıldır kentlere sıkışmış sıradan insanların ve çemberin dışında kalanların meselesine ortak olan yazar, “Ben İstanbul’un kenar mahallelerinden birinde doğdum. Yaşamım orada geçti. İnsanların çoğu okuma yazma bilmiyordu. Yoksuldular ama gelecek düşleri ve hayalleri vardı. Sadece bunu ifade edecek özellikleri yoktu. Onların ifade edemediklerini ben ifade edeyim dedim ve bu hikâyeleri yazmaya başladım. Elleriyle yarattıkları uygarlığı eşitçe paylaşmalarının gereğini anlatmak istedim. Ben, herkesim” dedi. Yazarın bugüne dek yayımlanmış 13 kitabını içeren “Toplu Öyküler”, geçen yıl ilk kez bir arada basılmıştı.