Milliyet Executive Milyonlarca turiste dünyayı gezdiriyor

Milyonlarca turiste dünyayı gezdiriyor

14.07.2023 - 04:39 | Son Güncellenme:

2022'de dünyada 2.5 milyon turist gezdirdiklerini belirten Odeon Tours Türkiye Genel Müdürü Ozan Somaklar, "2023'te 3 milyon turist hedefliyoruz" diyor.

Milyonlarca turiste dünyayı gezdiriyor

OKTAY PİRİM- Dünya turizminin önemli aktörlerinden Coral Travel Grup... 20 ülkede faaliyet gösteren bir çatı kuruluş. Bu çatının altında ise 30 yıllık deneyimi bulunan çınar olarak betimleyebileceğimiz bir marka isim daha var: Odeon... Dünyada 2.5 milyon turist gezdiriyor. Bunun 1 milyon 400 bini Türkiye'de... Kendilerine ait 26 otelleri var ama sadece Türkiye'de bini aşkın konaklama tesisi ile çalışılıyor. Türkiye, Mısır, Tayland, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan ve Vietnam'da 7 merkez ofisi bulunan Odeon yan hizmet sektörleri ile birlikte 6 binden fazla insana ekmek sağlıyor. Çok sayıda sertifikaya ve belgeye sahip. Turistleri gezdirmek için bir günde dünyada 200 bin kilometre yol yapıyorlar. 2 binden fazla araç her gün yollarda ve çok sıkı bir denetim ve takip sistemi kullanıyorlar. Biz Odeon Tours Türkiye'nin Genel Müdürü Ozan Somaklar ile 30 yıllık serüvenin ayrıntılarını konuştuk. Somaklar 1974 İzmir Karşıyaka doğumlu, Akdeniz Üniversitesi Turizm Bölümü'nü bitiriyor ve Antalya'ya adımını atmış oluyor. 1993'te Odeon ile tanışıyor, yani 30 yıllık bir geçmiş. Coral'da İş Kolu Başkan Yardımcısı ama aynı zamanda Odeon Tours Türkiye'nin genel müdürü.

Haberin Devamı

Milyonlarca turiste dünyayı gezdiriyor

OZAN SOMAKLAR

Odeon tanınan üst düzeyde bir turizm markası. 30 yıllık bir serüven bu... Özet itibarıyla bilmeyenler açısından ne iş yapıyor tam anlamıyla Odeon...

Coral Travel grup bünyesindeki markalardan ilk kurulanlardan biri Odeon Tours. 1992 yılından beri faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz. Rusya, Polonya, Almanya, Ukrayna, Türkiye, Belarus, Gürcistan, Baltık ülkeleri Estonya, Letonya, Litvanya, son olarak da Çekya, İsviçre ve Romanya'dan paket tur hizmeti satın alan misafirlere Odeon Tours markası ile destinasyonlarımızda yer hizmetleri veriyoruz. Otel, ulaşım, rehberlik hizmetleri gibi... Özel talepler olursa bunları karşılıyoruz.

Örneklerseniz, turist olarak ilk önce ben nereye başvuruyorum?

Haberin Devamı

İlk başvuru noktası Coral Travel markası ile 13 ülkede hizmet veren tur operatörlerimiz oluyor.

Çalıştığınız acente sayısını kabaca kaçtır?

Tahminen 10 bin ve üstüdür.

Peki ne kadar turist gezdiriyorsunuz?

2022 gerçekleşmelerine göre grup olarak tüm dünyada 2.5 milyon gibi bir hareketimiz oldu. Bunun 1 milyon 400 binine Türkiye'de hizmet verdik. 2023'te 3 milyon turist hedefliyoruz. Bunun 1 milyon 800 bini muhtemelen Türkiye'de gerçekleşecek. 40 ülke ve 90 destinasyona misafirleri gönderip hizmet veriyoruz.

Türkiye'de en fazla turisti hangi ülkeden getiriyorsunuz?

Rusya birinci pazarımız, buna ek alarak Polonya son yıllarda önemli gelişen bir başka pazar. Geçen yıl Polonya'dan 400 bin turist getirdik. Almanya var, Baltık ülkeleri var, pandemi döneminde girmiş olmamıza rağmen yüzde 20'lik bir pazar payına ulaştık.

Türkiye'den yurtdışına gidenler nereyi tercih ediyor peki...

Balkanlar, İtalya ve Orta Avrupa en çok tercih edilen destinasyonlar.

Size bağlı otel sayısı kaç?

Xanadu, Seven Seas ve Otium markaları altında grubumuzda 26 otel ile hizmet veriyoruz. Çalıştığımız otel sayısı yıldan yıla değişiyor ama Türkiye'de kontratladığımız bin tane otel var. Yani bin otele turist gönderiyoruz.

Teknoloji ve dönüşüm artık vazgeçilmez. Bu konuda yatırımlarınız var mı?

Biz teknolojik anlamdaki bütün yatırımlarımızı yine kendi bünyemizdeki Odeon Software firmasıyla sağlıyoruz. Sektörde bu anlamda çok iyi bir noktadayız. Yolcuya ulaşmada, onlarla iletişimde ve yaptığımız planlama işlerinde ciddi gelişme sağlamış durumdayız. Anlık takiplerimiz var. Kazancımızın en büyük kısmı destinasyonlarda yaptığımız tur satışlarında.

Haberin Devamı

Duayen sayılırsınız bu meslekte, o açıdan yakın ve orta gelecekte hem Antalya hem ülke turizmini nasıl görüyorsunuz?

Türkiye krizlere alışık bir ülke. Muhtemelen belli dönemlerde yaşamaya da devam edeceğiz, alıştık, ona göre hızlı pozisyonlar alabiliyoruz. Pazar çeşitliliğini artırmamızdaki ana sebeplerden biri de bu zaten. Ukrayna - Rusya çatışmasında Ukrayna pazarı büyük yara aldı. Ama buna rağmen yanında Almanya pazarımızın olması, Baltık pazarlarına giriş yapmamız, Polonya'da çok güçlü olmamız sayesinde sıkıntıları minimize edebiliyoruz. Bu stratejilerimiz devam edecek. Önümüzdeki süreçte turizm nasıl şekillenecek bu tabii ki önemli. Orada da en büyük atılım teknoloji de olacak. Gerekli yatırımlarımızı yapıyoruz

Haberin Devamı

Sektörün önemli büyük oyuncularından birisiniz. Acaba kaç kişi ekmek yiyor sizden?

Türkiye, Mısır, Tayland, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan ve Vietnam... 7 merkez ofisimiz var. Bunlara bağlı yan ofisler var. Toplam çalışanımız tüm dünyada 600 dolayında. Rehberlik, kaptanlık ve diğer hizmetler için kullandığımız personelin toplamı ise 2 bini buluyor ya da aşıyor. Grup olarak baktığınızda 6 bini aşıyor.

Elinizde bir araştırma var mı, yabancıların Türkiye'yi niye tercih ettiğine ilişkin...

Antalya özeline baktığımızda hâlâ güneş, kum ve deniz üçlüsü görünüyor. Bunun dışında alternatif turizm ile ilgili çalışmalar da var. Sağlık turizmi son yıllarda atak yaptı, kış turizmi, örneğin Erzurum, Bursa, Kayseri tercih ediliyor, ayrıca sezon uzuyor artık, kongre turizmi de bir diğer alternatif, buna ilave olarak da gastronomi... Her zaman kişi sayısını önemsiyoruz ancak cirolara bakıldığında önemli olan kazanç... Bunun ne kadarını kazanç olarak sağlıyoruz bu önemli ama sektörde daralarak devam ediyor.