Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Özhaseki TOKİ konutları teslim töreninde konuştu: 50'ye yakın mahalle dönüştürüldü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de TOKİ tarafından yapımı tamamlanan konutların teslim töreninde açıklamalarda bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de TOKİ tarafından yapımı tamamlanan 572 konut ve 6 dükkanın anahtar teslim törenine katıldı.

Burada konuşan Bakan Özhaseki, "İnsanlar başını bir eve sokmak zorundalar. Ya siz belediyeler olarak buna öncü olursunuz, doğru dürüst yer, yurt gösterirsiniz, yaparlar. Yoksa millet başına sokacak yer arar. Hazine arsası mı bulur, vakıf mı bulur? Ne bulursa yapar. Böyle bir ortamda tabii onları rahat ettirecek birtakım imkanlar sunduk. Ama ondan sonra Eskişehir gecekondu önleme bölgesinde 4 milyon metrekarelik bir araziye istimlak kararı aldım.

Bakan Özhaseki açıkladı! 600 bin konut dönüşüme girecek

Burası gecekondu önleme bölgesidir dedik. 250 metre ortalama parseller oluşturduk. Üzerinde hiç tapusu olmayanlar gelsin. Gecekondu yapmasın. Yeter ki yapmayın gecekondu. Çünkü gecekondu önce yapılır ama birkaç sene sonra başa bela olur. Hizmet verilemez olur oraya. Doğru dürüst parkı olmaz. Okulu olmaz, yeşil alanı olmaz. Sosyal donatısı olmaz. Orada yetişen çocukların psikolojik farkı olur. O yüzdendir ki yapılırken boş gibi gelir insanlara. Birşey demezseniz, 'Allah razı olsun' derler" ifadelerini kullandı.

'50'YE YAKIN MAHALLEMİZİ DÖNÜŞTÜRDÜK'

2012 yılında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının Kayseri'de depremin yıkıcı etkilerini azalttığını söyleyen Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu:

"Şimdiki gibi 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız emir vermiş. Kentsel dönüşüm yasaları çıkmış. Siz bir yeri dönüştürmek istediğinizde bakanlık da devreye giriyor. Evini boşaltan insana kira yardımında bulunuyor. Rezerv alanlar veriyor veyahut da yardım ediyor vesaire vesaire ama o günlerde öyle bir şey de yok. Biz bulduğumuz formüllerle 50'ye yakın mahallemizi dönüştürdük. Değerli arkadaşlar eğer o çalışma olmasaydı Kahramanmaraş depreminde bile bizim burada herhalde epeyce bir can kaybımız olurdu.

Çok şükür o yenileşme, o dönüşüm o yeni yasalara uygun şekilde statik hesaplarının yapılıp sağlam konutların yapılmış olması bizi birçok beladan kurtardı. Ana karamızda olan depremlerde toprağa verdiğimiz canlarımızın sayısı 130 bin. Bu işin mali hasarını hiç düşünmeyin. 100 milyarlarca dolar. O kadar da büyük bir bela var karşımızda. Böyle olunca bizim bir an önce kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Bir an önce sağlıklı konutlarımıza çıkmamız lazım. Bir an önce o yapı stoğumuzu yenilememiz lazım. Bunu bir an önce yaparsak emniyetli bir vaziyette evlerimizde otururuz."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER