Oynatma Listesi
HABERLER

Biden'dan Erdoğan paylaşımı: Cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederiz

ABD Başkanı Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü görüntülerin yer aldığı videolu mesaja 'Cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederiz' notunu düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Biden'a 'İttifaka verdiğiniz şahsi destek, iyi dilekleriniz ve iltifatınız için teşekkür ederim Sayın Başkan.' yanıtını verdi.

ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önceki akşam yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Biden, “Türkiye’nin, İsveç’in üyeliğini kabul etmesiyle tarihi niteliği daha da artan NATO Zirvesi’nde bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeniden bir araya gelmek harikaydı” ifadelerini kullandı. Biden, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin video kolajını yayınladı.

Biden, “Türkiye, İsveç’in NATO’ya kabulü konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'DAN BIDEN'A YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan Biden'ın paylaşımını alıntılayarak şu ifadelere kullandı:  Türkiye olarak her zaman olduğu gibi NATO’nun genişlemesine ve ittifakımızın güçlenmesine samimiyet, sorumluluk bilinci ve ilkeli bir duruş ile destek vermeye devam edeceğiz. Başta terörle mücadele olmak üzere tüm güvenlik sınamalarına karşı İttifakımızın görüş birliği içerisinde güçlü çözümler üretmesinin ve müttefikler arasındaki bağların kuvvetlenmesinin, bölgesel ve küresel barışın tesisinde çok büyük bir rol oynayacağına inanıyorum.

Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları ve kazan-kazan esasına göre şekillenen bölgesel ve küresel açılımları dikkate alındığı müddetçe yapıcı tavrımızı sürdüreceğiz. İttifaka verdiğiniz şahsi destek, iyi dilekleriniz ve iltifatınız için teşekkür ederim Sayın Başkan.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin son gününde basın toplantısı düzenledi. Biden toplantıda, NATO’nun yakında 32 kişi olacağını ve Finlandiya’dan sonra İsveç’in de İttifak’a katılacağını belirterek İsveç’in katılım hedefini desteklediği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Ukrayna’nın kırılgan olmadığını ve her zaman özgür olacağını belirten Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüğünü sözlerine ekledi. Rusya konusunda “Bir ülkenin komşusunun topraklarını zorla ele geçirmesine izin verilemez" diyen Biden, Rusya’nın yanlış bir fikre kapılarak Ukrayna’yı geride bırakabileceğini düşündüğünü söyledi.

İklim krizine de değinen Biden, “İklim değişikliği ve teknolojik gelişmeler gibi dünyanın karşı karşıya olduğu büyük sorunlar ancak birlikte ele alınabilir” dedi. İklim krizini insanlık için en büyük tehdit olarak niteleyen Biden, "Birlikte çalışırsak dünyanın ulaşabileceği bir eylem planı vardır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN VE BİDEN İKİLİ GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO Zirvesi kapsamındaki ikili görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmenin başında, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla kendisini arayarak ilettiği tebrik mesajı için ABD Başkanı Biden’a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç beş yıllık bir süreç, şimdi sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla birlikte şimdiden başarılar diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

BEYAZ SARAY: BIDEN ERDOĞAN'I TEBRİK ETTİ

Görüşme sonrası bir açıklama da Beyaz Saray’dan gelmişti. Açıklamada, “Başkan Biden, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylanmak üzere parlamentoya göndermek için İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile vardığı anlaşmadan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Başkanlar, stratejik mekanizmadaki son tartışma turunu memnuniyetle karşılayarak savunma ve ekonomik öncelikler hakkında görüş alışverişinde bulunarak ikili işbirliğini güçlendirme çabalarını ele aldı. Ayrıca, Ukrayna'ya verdikleri kalıcı destek ve Ege'de istikrarı korumanın önemi dahil olmak üzere, ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel konuları tartıştılar” ifadeleri yer almıştı.

ZİRVEDE PEŞ PEŞE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanlığı resmi hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vilnius’ta NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiği ikili görüşmeler paylaşıldı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER