21.01.2020 - 11:06 | Son Güncellenme:
Her şeyden önce anne babaların çocuklarına karşı üsluplarına dikkat etmeleri, aşırı tepkiler ve sert yorumlardan, diğer çocuklarla kıyaslamadan kaçınmaları gerekiyor. Karne notlarının; geliştirilmesi gereken alanları gösterdiğini vurgulamak önemli. Dikkat sorunları ve belli alanlardaki öğrenme güçlükleri için ayrıca yardım alınması faydalı olabilir.
Anne babaların ders yılı içerisinde ve yarı yıl tatilinde çoğunlukla akademik başarıya odaklanmaları ve tatilde de sürekli ders çalışmaya vurgu yapmaları çocuklarda yılgınlık, umutsuzluk veya inatlaşma gibi tepkilere yol açabilir. Bu nedenle sadece akademik performansa odaklanan yaklaşımdan uzak durun. Tatilin ilk birkaç günü derslerden uzak, sadece dinlenmelerine imkan tanıyın.
Karnesinde başarılı bir performans sergileyen her yaştan çocuk, dönem içindeki başarıları için yarı yıl tatilinde ödüllendirilmek ister. Ancak ödülün karnesindeki başarılı notlar için değil, dönem boyunca gerçekleştirdiği çabası ve çalışması için olduğunu vurgulayın. Ayrıca ödülünüzü maddi değerli olmasından çok, manevi değeri vurgulayacak şekilde seçmeye özen gösterin.
Yarı yıl tatilini, ailece verimli ve keyifli bir şekilde zaman geçirebilmek için bir fırsat olarak görebilirsiniz. Ailece yapılan etkinlikler; çevredeki tarihi ve kültürel yapıların gezilmesi, evde beraberce kitaplar okunması, çocukların spor ve bedensel etkinliklere yönelmeleri için teşvik edilmesi, sinema/ tiyatro etkinliklerine gidilmesini içerebilir. Bu etkinlikleri planlarken çocukların da görüşünü almaya dikkat edin.
Tatilde, her ailenin kendine özgü olan kurallarının esnetilebileceği ancak tamamen ortadan kaldırılmayacağı çocuklara aktarılmalıdır. Tatil süresince yapılan programda uyku saati de belirlenmeli ve geç yatma eğilimi kontrol edilmelidir. Okullar açılmadan bir kaç gün öncesinden itibaren çocukların yatış saatlerini her gece 10- 15 dakika kadar erkene çekmek ve ani değişikliklerden kaçınmak uygun olabilir. Tatil boyunca beslenme düzeninin bozulması ve öğünlerin atlanmasına karşı da dikkatli olmak gerekir.
Yarı yıl tatili arkadaşlarla görüşebilmek ve vakit geçirebilmek için de bir fırsat. Yaşıtları ile keyifle oynayarak veya spor yaparak geçirilecek bir zaman aralığı her çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlayabiliyor. Arkadaşlarla geçirilen vakit ve etkinlikleri çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre planlarken, çocuklarınızın da görüşünü alın.
Yarı yıl tatilini, çocuklara sorumluluk duygusu kazandırabilmek için bir fırsat olarak da görebilirsiniz. Çocukların ilgi alanlarına göre ev içinde verilecek görev ve sorumluluklar, hem aile içi iletişimi artıracak hem de onlara sorumluluk duygusu kazandıracaktır. Bu nedenle yaşlarına uygun sorumluluklar ve görevler vermeye özen gösterin.
Çocukları tatil diye etkinliklere boğmamaya özen gösterin. Dinlenebilecekleri zaman aralıklarını da planlamaya dikkat edin. Aksi halde tatil fırsatını kısıtlı bir zaman aralığında yerine getirilmesi gereken pek çok etkinlikle doldurmak ve çocukları bir etkinlikten diğerine koşturmak hem katıldıkları faaliyetlerden zevk almalarını engeller hem de aile içi ilişkileri olumsuz olarak etkileyebilir.
Zamanı verimli kullanabilmek, her yaştan birey için önemlidir. Yarı yıl tatilinin süresi, çocukların ve ailelerin bu sürede yapmak isteyebileceği etkinliklerin sayısı/ niteliği ve tatil için verilen ödevlerin miktarı göz önüne alındığında; tatili verimli şekilde geçirebilmek için de bir program yapmak gerektiği görülecektir. Tatil programı ailece yapılmalı ve derslere/ ödevlere ve diğer etkinliklere dengeli şekilde vurgu yapmalıdır. Tatilin bitişi yaklaşırken, çocuklarla bir sohbet havasında; özledikleri sınıf arkadaşlarından, okulun sosyal ortamından, gezilerden konuşmak, geçmişteki okul yıllarına ait olumlu anılara odaklanmak çocukların kaygılarını azaltabilir ve okula uyumlarını kolaylaştırabilir.