Dini Bilgiler Ezan Nasıl Okunur? Ezanın Sözleri Türkçe Ve Arapçası Nedir?

Ezan Nasıl Okunur? Ezanın Sözleri Türkçe Ve Arapçası Nedir?

17.05.2021 - 13:36 | Son Güncellenme:

İslam dininde dinin direği olarak belirtilen namaz ibadeti için belirlenen zamanın geldiğini ortaya koymak için ezan okunmaktadır. İslam medeniyetleri için ezan sadece namazı bildiren bir ölçek değil aynı zamanda ezan okunan bölgenin İslamlaştığının bir göstergesi olarak sayılmaktadır. Ezan okunması ve ezan okunduğunda yapılması gerekenler hadisler vasıtasıyla bildirilmektedir. Ezan nasıl okunur sözleri nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Ezan Nasıl Okunur Ezanın Sözleri Türkçe Ve Arapçası Nedir

 Ezan gün içerisinde beş vakit namaz için vaktin girdiğini belirtmeye yarayan bir ibadettir. Ezan okunmasının da bir yöntemi ve uyulması gereken kuralları mevcuttur. Hazreti peygamberin birçok hadisinde ezan okunduğunda dinlenilmesi ve ezana hürmet edilmesi tavsiye edilmektedir. Ezan okunurken konuşulması gereksiz işlerin bırakılması gerektiği bildirilmektedir. 

Haberin Devamı

 Ezan Nasıl Okunur? 

 Ezan okunması için belirlenen müezzinin ezanı vaktinde okuması ve ezanın sözlerinin doğruluğuna dikkat etmesi gerekmektedir. Ezan okunması için vaktin beklenmesi vaktinden önce veya sonra okunmaması tam vaktinde okunmasına önem verilmesi gerekmektedir. 

 Ezan okunması her namaz için aynı şekilde okunurken sadece sabah namazında Es salatu hayrun minen nevm yani sabah namazı uykudan hayırlıdır anlamında olan kelimeler eklenerek geri kalan kısmı aynı şekilde okunmaktadır. 

 Ezan vakitleri bulunulan bölgenin konumu güneşin doğuş ve batış saatleri belirlenerek düzenlenmektedir. Her yerde ezan vakti değişiklik gösterebileceği için vaktinde okunması oldukça önemli olmaktadır. 

 Ezanın Sözleri Türkçe ve Arapçası Nedir? 

Haberin Devamı

 Ezanın okunuşu şöyledir; 

 Allahu Ekber (Allah Büyüktür) 4 kez tekrar edilerek okunur. 

 Eşhedü en la ilahe illallah ( şahitlik ederim ki Allahtan başka ilah yoktur) 2 kere tekrar edilerek okunur. 

 Eşhedü enne muhammeden Rasulullah (şahitlik ederim ki Muhammed sav Allahın elçisidir) 2 kere tekrar edilir.

 Hayye ales salah (haydi namaza) 2 kere tekrar edilir. 

 Hayye alel felah(haydi kurtuluşa) 

 Assalatu hayrun minen nevm (Sabah namazı uykudan hayırlıdır) sadece saha ezanında 2 kere okunur. 

 Allahu Ekber (Allah Büyüktür) 2 kere okunur. 

 La ilahe illallah (Allahtan başka ilah yoktur) 1 kere okunur ve ezan sonlanır. Ezan okunurken Arapça olacak şekilde okunması ve harflerin tam olarak söyleniş kurallarına göre okunması gerekmektedir. 

 Ezanın okunmasından sonra ezan duası okumak sünnet olarak bilinmektedir.