Dini Bilgiler İbadet Nedir, Çeşitleri Nelerdir? İbadet Niçin Yapılır?

İbadet Nedir, Çeşitleri Nelerdir? İbadet Niçin Yapılır?

06.04.2023 - 12:45 | Son Güncellenme:

"Abd" kökünden türetilen birçok kelime dini literatürde sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla birlikte erkek ismi olarak kullanılan birçok kelime de "abd" sözcüğünden türetilmiştir. Örneğin Abdullah, yalnızca Allah'a kulluk eden, onun emir ve yasaklarına uyan kişi demektir. İbadet nedir, çeşitleri nelerdir? İbadet niçin yapılır sizler için derledik.

İbadet Nedir, Çeşitleri Nelerdir İbadet Niçin Yapılır

Bu sözcükle eş anlamlı olan kelimeler ve kısa tanımları şu şekildedir:

Haberin Devamı

 1- Perestiş - Farsça kökenli bir sözcük olan perestiş, hem tapınmak hem de sevdiğini göstermek manasına gelir. Örnek: "Gör secde-yi niyazı sen bana hublarda /Şayeste-i perestiş bir afitab göstermek 

 2- Züht - Züht inzivaya çekilip insanlardan ve dünya zevklerinden tamamen uzaklaşıp vaktinin çoğunu ibadet ederek ve Allah'ı zikrederek geçirmek demektir. 

 3- Kulluk * İslam dinin göre evrende insan Allah'ın huzurunda bir kuldur. Ancak kulluk, en yüksek mertebelerden biridir. Bu nedenle birçok ayette Allah, yalnızca kendisine kulluk ve ibadet edilmesini emreder. 

 İbadet Nedir? 

 İbadet, kulluk vazifelerini Allah'ın emrettiği şekilde yerine getirmek demektir. 

 İbadet Çeşitleri Nelerdir?

 İbadetler üçe ayrılır: 

Haberin Devamı

 1- Bedenle yapılan ibadetler: 

 Oruç tutmak: Buluğ çağına ermiş olan her Müslüman, Ramazan ayında oruç tutarak, nefsini arındırır. Oruçta temel amaç aç ve susuz kalmak değil, Allah'ın bize bahşettiği nimetlerin kıymetini bilip şükretmek ve nefsini terbiye etmektir. 

 Namaz Kılmak: 

 Kuran'da "salat" şeklinde geçen namaz da oruç gibi bedenle yapılan bir ibadettir. Beş vakit namaz dışında, Cuma namazı, cenaze namazı ve bayram namazı kılınır. 

 2- Maddi ibadetler: 

 Zekat vermek, malından infak etmek ve kurban kesmek maddi ibadetler arasında yer alır. Bir Müslümanın bedenle yapılan ibadetleri ifa edebilmesi için sağlıklı olması gerekirken, maddi ibadetleri yerine getirebilmesi için maddi durumunun iyi olması gerekir. 

 Not: Hac ibadeti hem maddi hem de bedeni bir ibadettir. 

 İbadet Niçin Yapılır?

 İbadet etmenin birçok nedeni ve faydası vardır. Bunların başında Allah'ı zikretmek ve ahiret gününü hatırlamak yer alır. Huşu içinde namaz kılmak, insanı nefsani isteklerden uzaklaştırır ve sadece Allah'a yönelmesini sağlar. Zekat, sadaka ve kurban gibi ibadetler ise toplumsal dayanışmayı ve yardımlaşmayı arttırır. Ayrıca, ibadet etmek, insana kulluk vazifelerini hatırlatır.