Dini Bilgiler İstiva Ne Demek? Tasavvufta İstiva Kelimesi Ne Anlama Gelir?

İstiva Ne Demek? Tasavvufta İstiva Kelimesi Ne Anlama Gelir?

04.03.2021 - 06:00 | Son Güncellenme:

İstiva her gün karşılaştığımız bir kelime değildir elbette. Belki de ilk kez duyduğunuz bir kavramdır. Peki, nedir bu istiva? İstiva ne demektir? Tasavvufta istiva kelimesi ne anlama gelir? Doğrusu bu pek de yaygın olmayan kelime ve manası hakkında sizler için önemli bilgileri derledik.

İstiva Ne Demek Tasavvufta İstiva Kelimesi Ne Anlama Gelir


İstiva'nın anlamı kısacası şöyledir: "düzgün olmak, yönelmek, doğru ve düzgün olmak, yukarı çıkmak, tahta oturmak, hakim olmak"

İstiva Ne Demek?

İstiva kavramı tasavvufa özgüdür. Sözlük anlamı itibariyle "doğru ve düzgün olmak" tır. İstiva kavramı ve kelimesi tasavvufta karşımıza çıkan bir sözcüktür.

Tasavvufta İstiva Kelimesi Ne Anlama Gelir?

İstiva kelimesi ile anlatılmak istenen aslında Allah'u Teala'nın zati bir sıfatıdır. Sadece yüce Yaradan ait bulunun bir sıfattır. Zira Allah'ın bazı sıfatları sadece zatına mahsustur. İstiva, Allah'ın bir yönde ve bir mekanda bulunduğunu ve ayrıca dilediği zaman bu yeri terk edip başka bir yere intikal edebileceğini anlatan zati bir sıfatıdır. Yani istiva biz kullarınca keyfiyeti bilinmeyen bir sıfatıdır. Çünkü Allah'u Teala'ya nisbet edilen istivanın gerçek anlamını yalnızca kendisi bilir.