Dini Bilgiler Kefaret Orucu Nedir? Kefaret Orucu Kaç Gün Tutulur Ve Nasıl Niyet Edilir?

Kefaret Orucu Nedir? Kefaret Orucu Kaç Gün Tutulur Ve Nasıl Niyet Edilir?

26.02.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında tutmadığımız oruçların yerine kefaret oruçları tutulmaktadır. Kefaret orucu ne anlama gelmektedir? Bu kefaret oruçlarını kimlerin tutması gerekir? Hangi günler de kefaret orucu tutulur? İslam alimleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı kefaret orucunu nasıl açıklamaktadırlar? İşte kefaret orucu hakkında merak edilen hususlar.

Kefaret Orucu Nedir Kefaret Orucu Kaç Gün Tutulur Ve Nasıl Niyet Edilir

Sözlükte kefaret kelimesinin kökeni gizlemek inkar etmek anlamına gelen küfr kökünden türemiştir. Kefaretin anlamı ise günah ve hataları örten, telâfi edici özelliği olan kurban, oruç ve sadaka gibi davranışları kapsayan kelimedir. 

Kefaret Orucu Nedir?

Haberin Devamı

Bu oruç peygamber (s.a.s.) efendimizden öğrenilen ibadet şekillerinden bir tanesidir. Emredilen oruç kaidesine girmektedir. Yani bizler kefaret orucu hakkında ki bilgileri hadis ve sünnetlerden öğrenmekteyiz. Müslümanların Ramazan ayın da tutması fark kılınan oruç ibadetini bozmaları halinde tutması sabit kılınan bir oruçtur.

Diyanet işleri bu durumu herhangi bir mazereti olmadan farz niteliğinde ki orucun bozulması halinde tutulması gereken oruç olarak anlatmaktadır. Oruç ibadetin de Müslümanlara muhakkak kolaylıklar sağlanmıştır. Ancak bu durum mazeret dışında kaldığından kefaret orucu başlığı altında değerlendirilmiştir.

Kefaret Orucu Kaç Gün Tutulur ve Nasıl Niyet Edilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı bilerek oruç bozmayı Ramazan'a saygısızlık ayrıca büyük günah olarak açıklamıştır. Ayrıca başkanlık, Peygamber (s.a.s.) efendimizin bu şekilde oruç bozanların kefaret ile yükümlü olduğunu bildirdiğini açıklamışlardır.

Haberin Devamı

Orucun kefaretini iki kameri ay ya da 60 gün ara vermeden oruç tutmak olarak açıklamışlardır. Ayrıca buna gücü yetmeyenlerin 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurması gerektiğini bildirmişleridir. Bütün bunlarla birlikte tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazasının yapılması gerektiğini de vurgulamışlardır. Niyet manasında ise "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya" şeklinde olacağı yönünde açıklamalar vardır.