Dini Bilgiler Miraç Kandili 2024 Ne Zaman? Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir?

Miraç Kandili 2024 Ne Zaman? Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir?

06.09.2023 - 17:17 | Son Güncellenme:

İslam alemi için önemli bazı günler vardır. Miraç Kandili bu önemli ve dini günlerden bir tanesidir. Bu özel geceyi Müslüman dünyası ibadet ederek geçirir. Ellerin semaya açılıp duaların edildiği bu gece İslam’da Hz. Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilir. Her yıl tarihi değişiklik gösteren Miraç Kandili’nin ne zaman olduğu pek çok kişi tarafından merak edilir. Peki Miraç Kandili 2024 ne zaman? Miraç kandili anlamı ve önemi ile ilgili detaylı bilgiler içeriğimizde…

Miraç Kandili 2024 Ne Zaman Miraç Kandili Anlamı ve Önemi Nedir

Miraç Kandili, Müslümanlar için dua, ibadet, Kur'an okuma ve ibadetlerin artırıldığı özel bir gündür. Bu geceyi ibadetle geçirmek, günahları affettirmek ve manevi olarak temizlenmek için bir fırsat olarak kabul edilir. Müslümanlar, bu geceyi camilere giderek ibadetler yapar ve Kur'an-ı Kerim okuyarak geçirirler. Ayrıca bu gecenin sabahında oruç tutarlar.

Haberin Devamı

2024 Miraç Kandili Ne Zaman?

Miraç Kandili, İslam'ın kutsal günlerinden biri olarak kabul edilir ve İslam takvimine göre her yıl Recep ayının 27. günü kutlanır. Miraç, İslam inancına göre Hz. Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilir.

2024 yılında Miraç Kandili 6 Şubat Salı gününe denk gelmektedir.

Miraç Kandili Önemi Nedir?

Miraçtan, Kuran-ı Kerim'de 17. Sure olan İsra (İsrâ) Suresi'nde de bahsedilir ve Hz. Muhammed'in Mekke'den Kudüs'e (Mescid-i Aksa'ya) ve ardından semaya yükselip Allah'ın huzuruna kabul edildiği o geceyi anlatır.

Miraç Kelimesinin Anlamı Nedir?

Sözlükte “yukarı çıkmak, yükselmek” anlamındaki urûc kökünden türemiş bir ism-i âlet olan mi‘râc kelimesi “yukarı çıkma vasıtası, merdiven” demektir. Terim olarak Hz. Peygamber’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eder.

Haberin Devamı

Miraç Kandilinde Okunacak Dualar Nelerdir? 

“Ya Rabbi! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.” (İbn Mace, Dua, 5) 

“Allah’ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün hatalarımı bağışla.” (Buhari, Daavat, 60) 

“Allah’ım! Beni güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle.” (İbn Mace, 57) 

“Allah’ım! Senden senin sevgini ve beni sana yakın kılacak herkesi sevmeyi bana nasip etmeni niyaz ediyorum.” (Tirmizi, Daavat, 73) 

Miraç Kandili Duası 

Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîm Ey Bizleri varlığa erdiren Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran Güzeller Güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun. Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz.

Miraç Kandili’nde Çekilecek Tesbihler

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym."

Miraç gecesinde yatsı namazından sonra 12 rek'at namaz kılınır. 2 rek'atte bir selâm verilir. Her rek'atte 1 Fâtiha, 10 İhlas-ı Serîf okunur.

Haberin Devamı

Miraç Kandili Zikirleri

10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül Kayyum"

10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"

10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym" zikirlerini yapmak müstehaptir.

 2024 Kandil Günleri

  • 11 Ocak PERŞEMBE: REGAİB KANDİLİ 
  • 6 Şubat SALI: MİRAC KANDİLİ 
  • 24 Şubat CUMARTESİ: BERAT KANDİLİ 
  • 14 Eylül CUMARTESİ: MEVLİD KANDİLİ