Dini Bilgiler Tekbir Nedir, Nasıl Getirilir? Tekbir Getirmek Nasıl Olur?

Tekbir Nedir, Nasıl Getirilir? Tekbir Getirmek Nasıl Olur?

17.12.2021 - 03:43 | Son Güncellenme:

İslam dininin temel kavramlarından biri olan tekbir kelimesi ''ekber'' sözcüğünden türetilmiştir. Ekber, en yüce mertebede bulunan, en büyük ve en ulu anlamına gelir. Tekbir ise Allah'ın yüceliğini zikretmek ve O'nu tüm eksikliklerden tenzih etmek demektir. Tekbir nedir, nasıl getirilir sizin için derledik.

Tekbir Nedir, Nasıl Getirilir Tekbir Getirmek Nasıl Olur


Dinimizde Allah'ın yüceliğini anlatmak için kullanılan diğer kelimeler şu şekilde sıralanabilir: 1- Allah-ı Azimüşşan - Şanı ve Şerefi Yüksek Olan Allah
2- Mevcud-ı Itlak - Varlığı bir kayda ve koşula bağlı olmayan
3- Samed - Kimseye muhtaç olmayıp herkesin kendisine muhtaç olduğu yüceler yücesi
4- Hakim-i Mutlak - Göklerin ve yerin sahibi, hikmeti ve ilmi her şeyi kuşatan

Tekbir Nedir, Nasıl Getirilir?

Tekbir, Allah'ın sonsuz kudretini ve ilmini hamd etmek için söylenen sözdür. İslam dinine göre her şeyi yoktan var eden, her şeye gücü yeten ve yaratılmışlara mahsus eksikliklerden münezzeh olan Allah, en yüce varlıktır. Kulun görevi, verdiği nimetler için yalnızca O'na şükretmek ve Ondan başka ilah edinmemektir.

Tekbir getiren kul, kendi nefisini hor görür ve Allah'ı yüceltir. Kainatı, dünyayı ve içindeki nimetleri, yeryüzüne halife olarak atadığı insanlar için yaratan O'dur. Bu nedenle hamd ve sena da yalnız O'na olmalıdır.

Tekbir Getirmek Nasıl Olur?

Tekbir ''Allah-u Ekber'' denerek getirilir. Müslümanlar, hem tek başına hem de cemaatle birlikte kıldıkları namazlarda tekbir getirirler.