Dini BilgilerTenvin Ve Sakin Nun Nedir? Tenvin Örnekleri Nelerdir?

Tenvin Ve Sakin Nun Nedir? Tenvin Örnekleri Nelerdir?

08.04.2021 - 05:51 | Son Güncellenme:

Kutsal kitap Kuran’ı Kerim’in okunması sırasında uyulması gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar hem okuyan kişinin doğru biçimde telaffuz etmesi hem de dinleyen kişilerin ruhuna dokunması ve anlam bütünlüğüyle bilgilenmenin sağlanması açısından önemlidir. Kuran’ı Kerim belirli tecvid kurallarına uygun şekilde okunmalıdır. Tecvid gereğince düzenlenmiş kelime yapıları, harflerin seslendirilişi ve tekrarlar doğru okuma adına dikkat edilmesi gereken önceliklerden biridir. Peki Tenvin ve sakin nun nedir? Tenvin örnekleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Tenvin Ve Sakin Nun Nedir Tenvin Örnekleri Nelerdir


Tenvin ve sakin nun Kuran-ı Kerim’de harflerin belirli bir hareket alması durumunda gösteriliş biçimlerindeki farklılık neticesinde adlandırılmış kelimelerdir. Örneklemelerle bu iki kavramı ifade etmek daha doğru olacaktır.

Tenvin nedir?

Tenvin ya da bilinen adıyla tenvin harekesi, iki ötre, üstün ve esrenin ifade ediliş tarzına verilen addır. Kendi içerisinde saklı bir harf içeren tenvin, cezmli nunla doğrudan alakalıdır. Tenvinin ana kuralı bir kelimede iklab, ihfa, izhar ve idgam olması halinde tecvid kurallarına göre okunması zorunluluğudur. Kelime anlamı bir sözcüğü nunlama olan tenvin dilimize Arapça’dan geçmiştir.

Sakin nun nedir?

Sakin nun bir kelimenin sonunda veya orta kısmında cezimli nun olması halidir. Eğer bir kelime sakin nun ile biterse tenvinin yalnızca isim türüne ait olan kelimelere geleceği ifade edilir.

Tenvin örnekleri nelerdir?

Tenvinin yazıda gösterilmiş hali yoktur. Yalnızca okunuş esnasında gösterilen kelime durma halinin olması durumunda kaybolurken geçiş hallerinde ise belirgin biçimde gösterilmektedir. Tenvinle alakalı verilebilecek bir örnek;

اَحَدًا اَحَدَا - اَحَدٌ اَحَدْ - اَحَدٍ اَحَدْ

Tenvinle alakalı uyulması gereken dört kural kelimenin nasıl ifade edileceğini ve geçişin nasıl yapılacağını belirlerken, anlamsal bütünlük açısından cezmli nun ve sakin nunun usulüne uygun şekilde seslendirilmesi de cümle yapısının bozulmamasını sağlar.

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler

Namaz vakitlerini Milliyet uygulaması ile takip edin!

Milliyet App
Uygulamayı Aç
Web
Web'de Devam Et