Ramazan Kadir Gecesi alametleri nelerdir? Kadir Gecesi anlamı ve önemi nedir?

Kadir Gecesi alametleri nelerdir? Kadir Gecesi anlamı ve önemi nedir?

15.05.2020 - 12:57 | Son Güncellenme:

Kadir Gecesi bu sene 19 Mayıs tarihinde idrak edilecek. Ramazan ayının içerisinde yer alan Kadir Gecesi Müslüman alemi tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor. Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'nin alametleri ve önemi ise merak edilen konular arasına yer alıyor. Peki Kadir Gecesi alametleri nelerdir? İşte önemi ve anlamı...

Kadir Gecesi alametleri nelerdir Kadir Gecesi anlamı ve önemi nedir

İslam dünyası için önemli günler arasında bulunan Kadir Gecesi'ne kısa bir süre kaldı. Kadir Gecesi, Ramazan Ayı’nın 27. gecesinde oluyor.2020 yılında ise Kadir Gecesi 19 Mayıs tarihinde kutlanacak. Kadir Gecesi'ne yaklaşırken alametleri merak ediliyor.Peki Kadir Gecesi alametleri nelerdir?

Haberin Devamı

KADİR GECESİ ALAMETLERİ NELER?

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]

KADİR GECESİ ÖNEMİ NEDİR?

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Haberin Devamı

“Şüphesiz, biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrâil o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadîr, 97/1-5)

KADİR GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz “faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek dua etmeyi tavsiye etmiştir.

Yazarlar