Ramazan Oruçluyken kolonya sürülür mü, deodorant veya ağız spreyi sıkılır mı?

Oruçluyken kolonya sürülür mü, deodorant veya ağız spreyi sıkılır mı?

11.03.2024 - 11:37 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı içerisinde en fazla araştırılan konu başlıkları arasında orucu bozan şeyler geliyor. Oruç ibadetini yerine getiren binlerce müslüman Kolonya sürmek orucu bozar mı sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. Peki Ramazan ayında kolonya sürmek orucu bozar mı, parfüm ve deodorant koklamanın oruca bir zararı var mı? İşte Diyanet bilgisi...

Oruçluyken kolonya sürülür mü, deodorant veya ağız spreyi sıkılır mı

İslam alemi için büyük önem taşıyan Ramazan ayında oruç tutmak büyük sevap. Oruç tutan vatandaşlar, orucun kabul olması için dikkatli olması gerekiyor. Orucu bozan şeyler arasında kolonya yer alıyor mu? Kolonya orucu bozar mı? Oruçluyken kolonya koklamak orucu bozar mı?

Haberin Devamı

KOLANYA ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.