Ramazan Ramazanda nasıl ibadet edilir? Ramazan ayında okunacak dualar...

Ramazanda nasıl ibadet edilir? Ramazan ayında okunacak dualar...

14.04.2021 - 10:05 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Ramazanda yapılacak ibadetler de araştırılmaya başlandı. Oruç ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar Ramazanda hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur ve hangi tesbihler çekilir, sorularına da yanıt arıyor. Peki, Ramazanda oruç tutmak dışında neler yapılabilir? İşte Ramazanda ibadet etmenin önemi...

Ramazanda nasıl ibadet edilir Ramazan ayında okunacak dualar...

11 Ayın Sultanı Ramazan ayı geldi çattı. 12 Nisanda kılınacak ilk teravih namazı ile birlikte Ramazan ayı idrak edilmeye başlanacak. Vatandaşlar 13 Nisan'da ilk oruçlarını tutacak. Peki, Ramazanda hangi ibadetler yapılır? Ramazanda hangi dualar edilir? İşte Ramazan ayında yapılacak ibadetler.

Haberin Devamı

RAMAZANDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Ramazanda ilk yapılması gereken ibadet oruç tutmaktır. Ayrıca Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılınmaktadır. Kuran okuyup, dua etmek de Ramazan ayında yapılacak ibadet arasında yer almaktadır.

Ramazanda sahur ve iftar yapmak da bir ibadet sayılmaktadır. Ayrıca bol bol tesbih çekilebilir.

RAMAZAN AYINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

Ramazan ayında okunacak dualar ve çekilecek tesbihler ile ilgili Diyanet İşleri tarafından özel olarak açıklanan ve belirtilen dua ve tesbihler yoktur. Fakat Kur'an-ı Kerim okumak ve tesbih çekmek ibadet etmek için Ramazan ve Ramazanın dışında da en güzel yoldur. İşte okunabilecek dualar birkaç örnek:

Ey Allahım! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Allahım! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin. (Haşir Suresi, 10. ayet)

Haberin Devamı

Allahım! Ancak sana dayandık, içtenlikle yalnız sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır. Ey Allahım! Bizi, inkâr edenlerin zulmüne uğratma. Bizi bağışla. Ey Allahım! Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin. (Mümtehine Suresi, 4-5. ayetler)

"Allahım beni bağış la, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve ha yırlı rızk ver." (Müslim, "Zikir", 35)

"Ey Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme. Bizi affet, bizi bağışla ve bize acı. Sen bizim mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.” (Bakara, 285-286)

"Ey Rabbimiz, dünyada yaptıklarımızdan hesaba çekileceğimiz gün beni, anamı, babamı ve bütün inananları bağışla." (Ibrahim Su re si, 41. ayet)

"Rabbimiz! Bize dün ya da ve ahirette iyilik ver, bizi ateş azabından koru." (Bakara Suresi, 201. ayet)

"Ey Rabbim! Beni; bana, anne ve babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın iyi ameller işlemeye sevk et. Beni rahmetinle iyi kullarının arasına kat." (Neml Suresi, 19. ayet)

Haberin Devamı

"Rabbim! Gireceğim yere doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. Çıkacağım yerden de beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver." (Isra Suresi, 80. ayet)

RAMAZANDA ÇEKİLECEK TESBİH VE ZİKİRLER NELERDİR?

Resulullah (S.A.V.) şöyle buyurmuştur; ''Ramazan'da her kim tesbih ya da tehlil ve tekbir getirecek olursa, gece ve gündüz perdesi ile örtülünceye kadar sevabını yazmak üzere o kişileri 70 bin melek karşılar.'' Bu rivayete bağlı olarak o yüzden Ramazan ayında doğru tesbih ile belirli kurallara uygun şekilde tesbih çekmek büyük öneme sahiptir.

Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile “Allah’ı birleme cümlesi” demektir. “Lâ ilahe illallah” sözünden ibarettir ve “Allah’tan başka ilah yoktur.” anlamına gelir. Bu cümlenin ifade ettiği mana İslam’ın temel ilkesini oluşturur. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir” (Buhârî, İlim, 33; Rikâk 51) buyurmuştur.

Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah’ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir. Resûlullah (s.a.s.), “En faziletli zikir ‘Lâ ilahe illallah’; en faziletli dua da ‘Elhamdülillah’ demektir.” (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Bunun yanında günde yüz defa “Lâ ilâhe illallah” diyenin çeşitli şekillerde mükâfatlandırılacağı yönünde hadisler bulunmaktadır (İbn Mâce, Edeb, 54). Sahih hadislerde belirtilenler dışında dua veya zikirlerin belli sayılarda yapılması gerektiğine inanıp bunu iddia etmek doğru değildir.