26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör - Ankara
24 Haziran seçimlerinde artan milletvekili sayısına paralel olarak, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Hatay, Karabük, Karaman, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Muş, Ordu, Yalova ve Tekirdağ’ın milletvekili sayısı bir, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Mersin, Şanlıurfa ve Antalya’nın vekil sayısı iki arttı. Ankara’nın vekil sayısı dört, İstanbul’un vekil sayısı ise 10 yükseldi. Seçim sonuçları, bu illerdeki vekil sayısı yükselişinin daha çok İyi Parti ve MHP’ye yaradığını ortaya koydu.
İYİ Parti, vekil sayısı yükselen illerden Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Tekirdağ’dan milletvekili çıkarmayı başardı.
MHP de 1 Kasım’da milletvekili çıkaramadığı Aksaray, Eskişehir, Kütahya, Ordu, Ş.Urfa’dan birer vekilliğe sahip oldu. MHP ayrıca, bu illerden Gaziantep, Hatay, Kayseri, Konya’da bir olan vekil sayısını ikiye yükseltti.
25 ilde vekil sayısı
Seçimlerde Ak Parti 44, CHP 40, MHP 13, HDP 12 ilde vekil sayısını aynen korudu. Ak Parti’nin vekil sayısının düştüğü il sayısı 25 olurken, Hakkâri ve Şırnak’ı vekil çıkardığı iller arasına ekledi.
CHP’nin de vekil sayısı beş ilde 1 Kasım’a göre düştü. CHP, 1 Kasım’da vekil çıkaramadığı Adıyaman, Elazığ, K.Maraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Osmaniye, Şanlıurfa ve Yozgat’tan ise bu kez parlamentoya temsilci gönderme imkanına kavuştu. HDP’nin beş ilde sahip olduğu vekil sayısı azalırken, Adana, Batman, İstanbul, Mersin, Şanlıurfa vekil sayısını arttırdığı iller oldu. HDP, 7 Kasım’da vekil çıkaramadığı Antalya, Hatay, Kocaeli’den bu kez vekil çıkarabildi.
İttifaksız artacaktı
İttifak, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitmesini sağladı. Ancak ittifak genel seçimde her iki partinin daha az vekil çıkarmasına yol açtı. Ak Parti, bu oy oranıyla, ittifak içinde yer almasa 313 vekil çıkarıyordu. İttifak sisteminde ise vekil sayısı 295’te kaldı. MHP de 49 vekilde kaldı. İttifak olmasaydı vekil sayısı 53 olacaktı. Bu durumda, 360 olan anayasa değişikliği için referandum sınırı aşılabiliyordu. Mevcut durumda ise iki partinin vekil sayısı bu sınırın altında kaldı. İttifak düzenlemesi olmasa CHP’nin 146 olan vekil sayısı 128’e düşecekti. HDP’nin 67 olan vekil sayısı ise 72’ye çıkacaktı. İYİ Parti, baraj altında kalarak 34 vekillik kaybedecekti ancak kıl payı farkla seçimi kazanırsa 43 yerine 34 vekil çıkarabilecekti.