Siyaset ‘Çarpık yapılaşma camiyi de etkiliyor’

‘Çarpık yapılaşma camiyi de etkiliyor’

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu” tanıtım toplantısında, camilerin geleceğine dair en önemli adımı attıklarını belirtti.

‘Çarpık yapılaşma camiyi de etkiliyor’

Çarpık yapılaşmadan cami mimarisinin de etkilendiğini kaydeden Kurum, bundan sonraki süreçte camilerin nüfusun ihtiyacı göz önüne alınarak planlanacağını söyledi. “Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu” tanıtım toplantısı, Bakan Kurum ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katılımıyla düzenlendi.

Haberin Devamı

Programda konuşan Kurum, camilerin geleceğine dair en önemli adımını attıklarını belirterek, “Her şeyden önce biz, camiden kopuk bir şehirleşmeye kökten karşıyız. Mimari olarak, gençlerin aktivite yapacağı geniş alanlar, çocukların oyun mekanları daha geniş tasarlanacak; engelli kardeşlerimiz, hiçbir fiziksel engelle karşılaşmayacaktır. Maalesef 2000’lerin başına kadar süregelen çarpık yapılaşmadan cami mimarisi de nasibini aldı. Camiler, bu hedef doğrultusunda, nüfusun ihtiyacı göz önüne alınarak planlanacak” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ise camilerin, milletin ibadet dünyasında, şehir tasavvurunda ve geleneklerinde çok özel bir yeri olduğunu belirterek, “Bugün camilerimizi, sosyal alanlarından ibadet mekanlarına, cemaat kapasitesinden fiziki görünümüne kadar her yönüyle yeniden ele almak zorundayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kurum: Denetimler ruhsat almamış tesislere yönelik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medya mecralarında yer alan atık toplama tesislerinin kapatma sürecinin Sıfır Atık Projesi’yle başladığı iddiasının doğru olmadığını bildirdi. Kurum, yapılan denetimlerin atık toplayanlara yönelik değil, Tehlikesiz Atık Toplama Belgesi (TAT) almış olmasına rağmen belediyeden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı almamış tesislere yönelik olduğunu duyurdu.

Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada İstanbul Valiliği, ilçe belediyeleri ve il müdürlüğü tarafından, izinsiz atık toplama ve ayırma faaliyetlerine ilişkin rutin denetimler yapıldığını söyledi. Kurum, “Atık toplayıcı kardeşlerimiz, Sıfır Atık Hareketi’ne tam destek veren emekçi kardeşlerimizdir. Denetimler atık toplayan kardeşlerimize yönelik değil, Tehlikesiz Atık Toplama Belgesi almasına rağmen, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı almamış tesislere yöneliktir” dedi.